Leczenie Dlaczego warto jeść mięso z indyka przyczyny. Co znaczy niezbyt dobre, suche i niewiele.

Czy pomocne?

100% pozytywne
3 głosy

Dlaczego warto jeść mięso z indyka

Definicja z ang. Why eat turkey meat, z niem. Warum essen Putenfleisch.

Co to znaczy: Mięso z indyka w szczególności poprzez gospodynie starszej daty uważane jest za niezbyt dobre, suche i niewiele aromatyczne. Jednak liczba zwolenników tego chudego i czystego mięsa jest wiele wyższa. Odpowiednie przygotowany indyk jest smaczny i apetyczny, ponadto posiada sporo składników i wpływa korzystnie na układ nerwowy, mięśniowy i na pracę serca. Reasumując smaczne, zdrowe i niskokaloryczne, a więc pragnienie kobiety.
krok 1
Świetny na dietę
Najchudsze partie z indyczego mięsa zawierają zaledwie 5% tłuszczu. Nawet jeżeli kawałek jest nieco tłustszy, to są raczej dobre nienasycone kwasy tłuszczowe, podobnie jak w rybach. Nie przyczyniają się one do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi.
Mięso indyka w 10 dag ma zaledwie 140 kcal.
Indyk jest uwielbiany poprzez dietetyków, którzy bardzo regularnie polecają go swoim klientom i włączają go do niskokalorycznych jadłospisów.
krok 2
Doskonały na stres
Mięso z indyka jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B12, kwasu foliowego i niacyny. W indyku znajdziemy także potas, cynk, magnez i żelazo. Skład taki wpływa na rozładowanie napięcia nerwowego, rozluźnia mięśnie i przeciwdziała zmęczeniu.
Tak więc smaczny obiad z kawałkiem indyczego mięsa, doda nam energii do dalszego działania, i poprawi humor.
krok 3
Jak jeść?
Indycze mięso daje ogromne pole do popisu. Przyrządza się łatwo i szybko, można je smażyć, piec i dusić.
Jest świetnym wyjściem dla osób na diecie, sprawdza się w szczególności w czasie letniego grillowania. Mięso wystarczy dzień wcześniej zanurzyć w zalewie na bazie oliwy z oliwek, a na kolejny dzień wrzucić na ruszt. Trudno o zdrowsze i smaczniejsze danie.
Przykładowa zalewa może składać się z: oliwy z oliwek, miodu, musztardy i czosnku granulowanego.
krok 4
Mięso bardzo dobrze smakuje upieczone w domowym piekarniku, najlepiej w rękawie do pieczenia. Wszystkie płyny, i aromat pozostają wewnątrz rękawa, a mięso pozostaje soczyste i pełne smaku.
Doskonałym dodatkiem do upieczonej piersi będzie żurawina. Ich smaki bardzo dobrze się komponują, a dodatkowo czerwona żurawina bardzo ładnie prezentuje się na każdym talerzu.
krok 5
Mięso indycze można przyrządzić także w formie roladek.
Rozbijamy plastry indyka tłuczkiem, lecz nie zbyt cienko. Każdy plaster smarujemy cieniutko musztardą i majonezem, następnie nakładamy po plasterku drobiowej szynki i żółtego sera. Całość zwijamy w roladkę i przebijamy szpikulcem albo obwiązujemy nitką i smażymy na patelni, aż do lekkiego zarumienienia mięsa.
Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.