Leczenie Jak gotować zdrowo przyczyny. Jak leczyć odpowiedniej diecie możemy zachować nie tylko na.

Czy pomocne?

100% pozytywne
2 głosy

Jak gotować zdrowo?

Definicja z ang. How to cook healthily, z niem. Wie zu kochen gesund.

Jak leczy DIETETYK w przypadku JAK GOTOWAĆ ZDROWO: Zdrowe odżywianie jest coraz bardziej modne. Dzięki zdrowemu stylowi życia i odpowiedniej diecie możemy zachować nie tylko na dłużej młody wygląd, ale również poprawia się nasze samopoczucie i samoocena. Wielu ludziom wydaje się, iż zdrowe odżywianie wymaga zainwestowania dużych pieniędzy w tworzenie posiłków. Nie to jest prawda, gdyż nawet za niewielkie kapitał możesz gotować zdrowo dla siebie i całej rodziny. Oto kilka wskazówek, jak gotować tanio i zdrowo.
krok 1
Najzdrowszą metodą gotowania jest gotowanie na parze. Taki sposób gotowania posiada sporo zalet. Przede wszystkim dania są lekkostrawne, nie tracą zbyt dużej ilości witamin i makro i mikro przedmiotów, nie tracą także swego pięknego, naturalnego koloru i smaku. Innym atutem tej formy gotowania jest fakt, że możesz przygotowywać kilka potraw w tym samym czasie.
krok 2
By zjadane poprzez Ciebie dania były zdrowe, najważniejszym jest aby ograniczyć zjadanie tłuszczy. Do smażenia albo sałatek używaj oliwy z oliwek zamiast oleju. Oliwa jest wiele bardziej zdrowa, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury nie wydziela tak jak olej substancji toksycznych dla naszego organizmu. Oliwy możesz używać nie tylko do smażenia, czy także sałatek. Może ona być dodatkiem do wielu dań, gdzie należy zastąpić złe tłuszcze.
krok 3
By Twoje dania były zdrowe, korzystaj w swojej kuchni z dużej ilości ziół. Aromatyczne zioła są wspaniałym i smacznym dodatkiem do dań takich jak sałatki, czy także mięsa. Nie są drogie i możesz je nabyć w każdym sklepie spożywczym, takie zioła jak tymianek, oregano, czy bazylia wydobędą aromat każdej potrawy.
krok 4
By gotowane poprzez Ciebie mięsa były zdrowe i smaczne, możesz dodawać do nich trochę czerwonego wina, które pozytywnie wpływa na Twój układ krążenia.
krok 5
Unikaj jedzenia dużych ilości margaryn i masła, jeżeli nie chcesz w przyszłości nabawić się podwyższonego cholesterolu.Nie oznacza to, iż masz z nich kompletnie zrezygnować.
krok 6
Nie podawaj makaronów i ziemniaków z ciężkimi sosami zaprawianymi śmietaną. Wystarczy lekki sos albo duszone na patelni warzywa doprawione ziołami, które wydzielą aromatyczny sok.
krok 7
Napoje podawaj dopiero po obiedzie. Dlatego, iż będziesz jeść i pić w odpowiedniej kolejności, Twój układ trawienny będzie lepiej funkcjonował. Podawaj wodę mineralną, bądź świeżo wyciskane soki. Unikaj napojów gazowanych i alkoholu.
krok 8
Ogranicz spożycie tak zwanych gotowych dań, gdyż nierzadko zawierają one szkodliwe składniki, takie jak glutaminian sodu. Ponadto powodują wzdęcia i źle wpływają na pracę Twojego układu pokarmowego. Sprawiają także, iż w bardzo szybkim czasie uzależniasz się od nich i coraz częściej sięgasz ponieważ niezdrowe, przetworzone, gotowe dania zamiast żywić się zdrowo.
krok 9
Staraj się urozmaicać dania. Nie jedz ciągle tego samego, tylko gotuj różne, odpowiednio zbilansowane dania.Dlatego unikaj tak zwanych diet cud, które obiecują zrzucenie kilogramów w bardzo szybkim czasie kosztem nie dostarczania organizmowi niezbędnych do jego funkcjonowania mikro i makroelementów.
krok 10
Nakładaj sobie na talerz mniejsze ilości i jedz powoli. Dokładnie i powoli przeżuwaj potrawy. Dlatego szybciej odczujesz uczucie sytości.

Lekarz Dietetyk: JAK GOTOWAĆ ZDROWO; WIE ZU KOCHEN GESUND; HOW TO COOK HEALTHILY;

Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.