Leczenie Jak robić soki z warzyw i owoców przyczyny. Jak leczyć warzywa i owoce do sporządzania.

Czy pomocne?

100% pozytywne
2 głosy

Jak robić soki z warzyw i owoców?

Definicja z ang. How to make vegetable juice and fruit, z niem. Wie man Gemüsesaft und Obst machen.

Jak leczy DIETETYK w przypadku JAK ROBIĆ SOKI Z WARZYW I OWOCÓW: Warzywa i owoce są produktami sezonowymi. W porach roku ubogich w świeże warzywa i owoce do sporządzania napojów stosuje się przetwory: nektary, przeciery, dżemy, owoce utrwalone jako kompoty, soki i owoce i warzywa mrożone. Z kolei latem i jesienią powinno się korzystać wyłącznie z warzyw i owoców surowych, gdyż charakteryzują się one wysoką wartością odżywczą.
krok 1
Napoje przygotowuje się z soczystych gatunków warzyw i owoców, które powinny być dojrzałe i świeże, gdyż uzyskuje się z nich najwięcej soku o doskonałym smaku i aromacie.
krok 2
Do sporządzania soków nadają się następujące warzywa: marchew, pomidory, selery, kalarepa, ogórki, buraki, dynia, korzeń pietruszki. Przy otrzymywaniu soków możemy posłużyć się sokowirówką (pozwala ona na bardzo dokładne jego odciągnięcie) albo wyciskać sok poprzez gazę z drobno startych warzyw.
krok 3
Z takich warzyw jak rzodkiewka, szczypiorek, koper, nać pietruszki, rzeżucha nie otrzymujemy soku, lecz dodajemy je do napoju w formie rozdrobnionej dla nadania mu określonego smaku i zapachu. Do tego celu możemy także stosować liście selera i pora.
krok 4
Wartość odżywcza soków naturalnych zbliżona jest do wartości odżywczej surowych warzyw, z tym iż pozbawione są one błonnika, który usuwa się w procesie wyciskania. Dlatego także soki mogą być spożywane poprzez osoby, które z racji na dolegliwości przewodu pokarmowego nie mogą jeść surowych warzyw.
krok 5
Soki owocowe możemy otrzymywać prawie ze wszystkich gatunków owoców. Lepiej jest jednak przygotować napoje owocowe wykorzystując surowe przeciery owocowe. Przeciery zawierają, gdyż więcej substancji odżywczych niż sam sok, a zatem wartość tak sporządzanych napojów będzie wyższa.
krok 6


Sok pomidorowy

Napoje można przygotowywać z jednego gatunku warzyw (na przykład marchwi, pomidorów) albo owoców (((na przykład jabłek, porzeczek). Lepsze efekty uzyskuje się jednak przy łączeniu soków z kilku gatunków warzyw i owoców. Łączenie takie sprzyja polepszeniu i uatrakcyjnieniu właściwości smakowo-zapachowych, a z racji na zróżnicowanie składu chemicznego warzyw i owoców, powiększa się liczba różnorodnych substancji odżywczych. Soki z niektórych warzyw ((((na przykład selera, korzenia pietruszki z racji na zbyt intensywny smak i aromat, wymagają łączenia z sokami warzywnymi albo owocowymi o łagodniejszym smaku.
krok 7
Do napojów warzywnych można stosować przyprawy aromatyczne – pieprz, koperek, kminek, gałkę muszkatołową, tymianek, majeranek i do napojów owocowych – wanilię, cynamon, goździki.
krok 8
By uzyskać pełny aromat z przypraw należy je przed dodaniem do napoju dokładnie rozdrobnić. Przyprawy powinny być służące w niewielkich ilościach, by zachować naturalny zapach i smak produktów, z jakich sporządzany jest napój. Z uwagi na niską zawartość kaloryczną, napoje z owoców i warzyw są bardzo wskazane, dla osób dbających o linię i odchudzających się.

Lekarz Dietetyk: JAK ROBIĆ SOKI Z WARZYW I OWOCÓW; WIE MAN GEMÜSESAFT UND OBST MACHEN; HOW TO MAKE VEGETABLE JUICE AND FRUIT;

Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.