Jak zrobić omlet z szynką (Dukan)?
Definicja z ang. How to make an omelet with ham (Dukan), z niem. Wie macht man ein Omelett mit Schinken (Dukan).
Jak leczy DIETETYK w przypadku JAK ZROBIĆ OMLET Z SZYNKĄ (DUKAN):
Omlet z szynką jest najpopularniejszym daniem początkujących Dukanistów. Jest prosty do zrobienia i smakuje wyśmienicie. Doskonały na śniadanie - daje nam energię na połowę dnia. Poniżej przedstawiam przepis na omlet z szynką wg diety Dukana.
3 jajka50 g chudej szynki (drobiowej, wołowej)pół małej cebuli (Cebula jako przyprawa jest dozwolona w I fazie, jednak jako warzywo nie. Ortodoksyjni Dukaniści mogą ją pominąć. Bez niej omlet będzie także dobrze smakować).Pół pęczka natki pietruszki.3 łyżki chudego mleka albo jogurtu.Sól, pieprz do smaku.
krok 1
Jajka rozbełtać wraz z mlekiem/jogurtem, doprawić solą i pieprzem.
krok 2
Szynkę i cebulę drobno pokroić i wrzucić na rozgrzaną patelnię, by się lekko podsmażyły i delikatnie doprawić solą i pieprzem.
krok 3
Jak już szynka z cebulką się podsmażą wlać na patelnię rozbełtane jajko, zmniejszyć ogień i przykryć (najlepiej szklaną, przezroczystą pokrywką). Jak już jajko się zetnie, ściągnąć z ognia i posypać pietruszką.
Wskazówki i ostrzeżenia
Możesz smażyć omleta bez przykrycia i z dwóch stron, jednak nie będzie on wówczas tak puszysty i wilgotny.Po ścięciu się jajka możesz chwilę poczekać, aż omlet urośnie - będzie wówczas jeszcze bardziej puszysty.
3 jajka50 g chudej szynki (drobiowej, wołowej)pół małej cebuli (Cebula jako przyprawa jest dozwolona w I fazie, jednak jako warzywo nie. Ortodoksyjni Dukaniści mogą ją pominąć. Bez niej omlet będzie także dobrze smakować).Pół pęczka natki pietruszki.3 łyżki chudego mleka albo jogurtu.Sól, pieprz do smaku.
krok 1
Jajka rozbełtać wraz z mlekiem/jogurtem, doprawić solą i pieprzem.
krok 2
Szynkę i cebulę drobno pokroić i wrzucić na rozgrzaną patelnię, by się lekko podsmażyły i delikatnie doprawić solą i pieprzem.
krok 3
Jak już szynka z cebulką się podsmażą wlać na patelnię rozbełtane jajko, zmniejszyć ogień i przykryć (najlepiej szklaną, przezroczystą pokrywką). Jak już jajko się zetnie, ściągnąć z ognia i posypać pietruszką.
Wskazówki i ostrzeżenia
Możesz smażyć omleta bez przykrycia i z dwóch stron, jednak nie będzie on wówczas tak puszysty i wilgotny.Po ścięciu się jajka możesz chwilę poczekać, aż omlet urośnie - będzie wówczas jeszcze bardziej puszysty.
Lekarz Dietetyk: JAK ZROBIĆ OMLET Z SZYNKĄ (DUKAN); WIE MACHT MAN EIN OMELETT MIT SCHINKEN (DUKAN); HOW TO MAKE AN OMELET WITH HAM (DUKAN);
Opinie, pytania i komentarze 0
- Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.