Leczenie Jakie są najzdrowsze warzywa przyczyny. Jak leczyć przynieść same korzyści. Nie bez powodu.

Czy pomocne?

80% pozytywne
5 głosów

Jakie są najzdrowsze warzywa?

Definicja z ang. What are the healthiest vegetables, z niem. Was sind die gesündesten Gemüse.

Jak leczy DIETETYK w przypadku JAKIE SĄ NAJZDROWSZE WARZYWA: Warzywa to naturalne bogactwo witamin i minerałów. Ich spożywanie może przynieść same korzyści. Nie bez powodu tak regularnie słyszymy zalecenia dietetyków mówiące o tym, tak aby zwiększyć liczba spożywanych warzyw i owoców. Mimo tego, iż ich zbawienne działanie zostało udowodnione ciągle niewiele kto przestrzega tego typu zalecenia. Wiąże się to z nawykami żywieniowymi, do których zostaliśmy przyzwyczajeni bądź sami je stworzyliśmy. regularnie gdyż zapominamy o dziennym zapotrzebowaniu na warzywa i owoce. Coraz bardziej kierujemy się w stronę szybkich i prostych dań, których wartość odżywcza staje pod sporym znakiem zapytania. Chcąc zachować dobry stan zdrowia należy jeść jak najwięcej warzyw i owoców. W tym artykule dowiesz się jakie warzywa są najzdrowsze i mają najwięcej substancji odżywczych.
krok 1
Do pierwszej grupy najzdrowszych warzyw (tak zwany grupa warzyw krzyżowych) możemy zaliczyć: brokuł, kalafior, brukselkę i czerwoną i zieloną kapustę. Zawierają one mnóstwo witamin i minerałów. Pomiędzy innymi są bogate w witaminę C, potas, magnez, wapń, żelazo, witaminę B6, B1, B2, witaminę A i kwas foliowy. Te warzywa mają działanie antynowotworowe i pomagają walczyć z wysokim poziomem cholesterolu. Zawierają one sporą liczba błonnika, który pomaga regulować przemianę materii. Jest pomocny przy zaparciach. Przypomnijmy, iż gotowanie tych warzyw jest najlepszą metodą ich przyrządzania. Gotujemy w lekko osolonej wodzie od kilku do kilkunastu min..
krok 2
Następnym warzywem, na który warto zwrócić uwagę jest marchewka. Tak jak brokuły czy kalafior działa ona antynowotworowo. Poprawia także nasz wzrok dzięki zawartej w niej witaminie A i beta-karotenu. Zawiera także duża liczba witaminy C, B a również E. Działa ona zbawiennie na stan naszej skory. Wygładza zmarszczki i daje skórze bardziej intensywny kolor. Najlepiej spożywać marchewkę na surowo. Zachowa ona wtedy jak najwięcej wartości odżywczych.
krok 3
Następnie zajmijmy się liściastymi warzywami o ciemnozielonej barwie. Mają one także sporo wartości odżywczych. Na pewno możemy do nich zaliczyć: szpinak, boćwinę, jarmuż, natkę pietruszki, czerwoną i zieloną sałatę a również rzepę. Warzywa te są bogate w witaminy z grupy B, C, E i A. Dodatkowo zawierają żelazo, magnez i kwas foliowy. Tego typu warzywa zawierają antydoksanty, które są bardzo pomocne w walce ze starzeniem się. Wzmacniają one także naszą odporność i stan naszej skóry.
krok 4
Teraz zajmijmy się grupą warzyw należącą do roślin bobowatych. Jak nie trudno się domyślić zaliczamy do nich groch, fasolę, soczewicę czy także soję. Zawierają one błonnik, wapń, żelazo, magnez czy potas. Te warzywa zawierają dużą liczba białka, który jest niezbędnym budulcem naszych mięśni. Dodatkowo przeciwdziałają nowotworom szczególnie nowotworowi sutka i jelita grubego. Prócz tego warto także włączyć do diety pomidory, szparagi, czosnek i cebulę.

Lekarz Dietetyk: JAKIE SĄ NAJZDROWSZE WARZYWA; WAS SIND DIE GESÜNDESTEN GEMÜSE; WHAT ARE THE HEALTHIEST VEGETABLES;

Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 1

    Które warzywa pozwalają na lepszy przyrost mięśni, czyli wzrost masy mięśniowej po warzywach?