Leczenie W jaki sposób parzyć zieloną herbatę przyczyny. Jak leczyć naprawdę jednak ciągle nie.

Czy pomocne?

100% pozytywne
2 głosy

W jaki sposób parzyć zieloną herbatę

Definicja z ang. How to brew green tea, z niem. Wie grüner Tee zu brauen.

Jak leczy DIETETYK w przypadku W JAKI SPOSÓB PARZYĆ ZIELONĄ HERBATĘ: Zielona herbata rozpoczyna być coraz popularniejsza w naszym państwie. Tak naprawdę jednak ciągle nie jesteśmy do końca świadomi ani jej właściwości, ani właściwego metody jej przyrządzania. Na początku parę słów o samej herbacie:
Napój pochodzi z Chin. Jego historia sięga 4000 lat. Już wtedy przypisywano mu lecznicze właściwości. Wywar przyrządza się z liści chińskiej herbaty, które nie zostały przerobione w wysokim stopniu zabiegiem utlenienia - w odróżnieniu do normalnej herbaty.
Aktualnie zielonej herbacie przypisuje się sporo właściwości leczniczych. Prawie wszystkie zostały jednak udowodnione. Mimo wszystko, w powszechnej opinii napój z zielonej herbaty pomaga w razie następujących schorzeń: neurodegeneracyjnych chorób, typu choroba Alzheimera i choroba Parkinsona, profilaktyki przed niektórymi rodzajami raka (w szczególności zapobiegania rakowi piersi), leczenia stwardnienia rozsianego. Zielona herbata zapobiega także degeneracji komórek i błon międzykomórkowych poprzez zapobieganie rozprzestrzenianiu się wolnych rodników w czasie procesu utleniania.
Zielonej herbacie przypisuje się także redukcję poziomu złego cholesterolu dzięki obniżenia produkcji trójglicerydów i powiększenia poziomu dobrego cholesterolu.
Wszystkie te wiadomości ciągle nie są potwierdzone, ale zielona herbata na pewno ma dobre właściwości. Udowodnione zostało, iż sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej, więc dobrze ją pić przy wszelkiego rodzaju dietach.
Faktem jest także, iż działa dobrze na układ krążenia.
By jednak działanie napoju przyniosło odpowiednie efekty, powinniśmy nauczyć się go odpowiednio parzyć. Nie to jest w ogóle tak oczywiste, jakby się mogło wydawać. Nawet w herbaciarniach ciągle zalewa się liście zielonej herbaty wrzątkiem, w czasie gdy...
zielona herbata (liściasta, najlepiej chińska albo japońska z herbaciarni)
krok 1


By zaparzyć herbatę, najpierw musimy zagrzać wodę. Włączmy albo wstawmy na gaz czajnik, zanim nasypiemy herbatę do naczynia. Mało osób wie gdyż, iż zielonej herbaty nie zalewa się wrzątkiem, lecz wodą o temperaturze 60-80 stopni Celsjusza. Nawet w herbaciarniach i kawiarniach, jeśli poprosimy o zieloną herbatę regularnie podają ją zalaną wrzątkiem. w czasie gdy,


by napój uzyskał odpowiednie właściwości, musi być parzony nie w temperaturze wrzenia, lecz niższej.
krok 2
Nasypmy łyżkę herbaty do filiżanki i odczekajmy jakiś czas. Gdy woda odrobinę przestygnie, wlejmy odrobinę do filiżanki z herbatą, po czym weźmy sitko/spodeczek i odsączmy herbatę, wylewając całą wodę do zlewu. Dlaczego tak? Wg chińskich znawców, przed właściwym zaparzeniem herbaty należy "umyć" jej liście w temperaturze ok. 90 stopni Celsjusza, aby oczyścić je z wszelkich toksyn, które mogą się na nich znajdować.
krok 3
Po "obmyciu" herbaty, poczekajmy aż woda ostygnie do temperatury 60-80 stopni Celsjusza i zalejmy filiżankę do pełna. Odczekajmy 2-4 minuty (nie mniej, niż 30 sekund) i voila! Napój jest gotowy do picia. Należy zapamiętać, że jedna porcja herbaty może być parzona nawet trzy razy, więc po wypiciu napoju, nie wyrzucajmy fusów do kosza. Odstawmy je i zaparzmy ponownie.




Wskazówki i ostrzeżenia
Warto wiedzieć, że suche liście zielonej herbaty zawierają dwa razy większą liczba kofeiny, niż suche ziarna kawy.



by jednak wydobyć właściwości kofeiny z zielonej herbaty, musi ona zostać odpowiednio zaparzona. jeśli chcemy, tak aby herbata była pobudzająca, musimy zaparzyć ją w sposób opisany wyżej i dodać więcej liści. Tak zaparzona herbata będzie posiadała jednak dwa albo trzy razy mniejszą liczba kofeiny, niż parzona kawa.

Lekarz Dietetyk: W JAKI SPOSÓB PARZYĆ ZIELONĄ HERBATĘ; WIE GRÜNER TEE ZU BRAUEN; HOW TO BREW GREEN TEA;

Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.