Leczenie Jak uniknąć zatrucia pokarmowego przyczyny. Jak leczyć kiedy panują wysokie temperatury i.

Czy pomocne?

100% pozytywne
2 głosy

Jak uniknąć zatrucia pokarmowego?

Definicja z ang. How to avoid food poisoning, z niem. Wie Lebensmittelvergiftung zu vermeiden.

Jak leczy GASTROENTEROLOG w przypadku JAK UNIKNĄĆ ZATRUCIA POKARMOWEGO: Zatrucia pokarmowe zdarzają się w ciągu całego roku, jednak zwłaszcza latem, kiedy panują wysokie temperatury i w czasie wczasów za granicą. Jak ich unikać?
krok 1
Unikanie zatruć pokarmowych za granicą
Wyjeżdżając do państwoów położonych w innych szerokościach geograficznych powinniśmy przede wszystkim unikać picia wody z kranu. By się zatruć wystarczy przepłukać nią usta po umyciu zębów albo zjeść owoce, które były w niej myte.
krok 2
Wystrzegaj się lodów i napojów z kostkami lodu albo napojów mrożonych, które są zazwyczaj robione z wody z kranu.
krok 3
Jeżeli wybierasz się do państw egzotycznych, gdzie jest problem z wodą pitną zakup przed wyjazdem tabletki do uzdatniania wody (cena za 20 szt. 30-40 zł). Jedna tabletka wystarczy na litr wody. Wystarczy wrzucić ją do butelki i poczekać ok. 30 min.. Po tym czasie większość pasożytów i bakterii zostanie zabita. Są także dostępne specjalne butelki z systemem filtrującym, które niestety są dość drogie (na przykład Lifesaver 6000 cena około 750zł).
krok 4
Jedząc na ulicznych straganach albo w podejrzanych barach staraj się o ile to możliwe wypić po posiłku ok 100 ml wódki. Wódka zabije wszystkie zarazki i pasożyty. Pamiętaj, iż zatrucia pokarmowe zdarzają się nawet w najlepszych restauracjach.
krok 5
Jedz w restauracjach, gdzie jada sporo osób, nawet jeżeli długo trzeba czekać na posiłek. Po pierwsze skoro jest wiele ludzi to oznacza, iż jedzenie jest smaczne. Po drugie taka restauracja ma spory obrót, zatem jest mniejsze prawdopodobieństwo, iż jedzenie jest popsute albo przeterminowane.
krok 6
Kupuj wodę butelkowaną, jednak sprawdzaj dokładnie jej pochodzenie i zakrętkę. Czasami, by zaoszczędzić, sklepy nalewają do butelek zwykłą kranówę zaś zakrętki zgrzewają w taki sposób, iż wyglądają na oryginalne. Najlepiej jest kupować wodę znanej marki w sklepach sieciowych.
krok 7
Wszystko co jesz dokładnie obwąchuj i oglądaj. Po to człowiek ma zmysły, by z nich korzystać zwłaszcza, jeżeli chodzi o wybór jedzenia. Pamiętaj, iż wybrane bonusy do żywności, ((na przykład glutaminian sodu, sprawiają, iż nawet popsute mięso będzie smakować dobrze.
krok 8
Zatrucia pokarmowe w państwie
Mięsa kupuj raczej w mniejszych sklepach osiedlowych aniżeli w supermarketach. Mięsa są dostarczane do supermarketów hurtowo. jeżeli jakieś się nie sprzeda to się je myje (regularnie płynem do mycia naczyń), by ładnie wyglądało i z powrotem kładzie do lodówki na sprzedaż. jeżeli jest bardziej nieświeże to robi się z niego sałatkę i daje do lodówki z gotowymi potrawami na wagę.
krok 9
jeżeli jedziesz na wakacje w lecie wystrzegaj się jedzenia ryb i mięs i gotowych sałatek na bazie majonezu albo masła w małych barach. jeżeli się jednak zdecydujesz, to przepij posiłek kieliszkiem wódki.
krok 10
Bardzo istotne jest trzymanie łatwo psującej się żywności w lodówce i wyrzucanie na bieżąco wytwórów przeterminowanych. Wszystkie produkty mleczne i potrawy z dodatkiem majonezu albo masła powinny być przechowywane w lodówce. jeżeli nie jesteś pewien czy dany wytwór nadaje się do spożycia to go od razu wyrzuć.
krok 11
jeżeli masz pewność, iż mięso pochodzi z bezpiecznego źródła i jest świeże to możesz sobie czasami pozwolić na krwistego steka czy hamburgera. Jednak jeżeli jesz w nieznanej restauracji to wybieraj potrawy dobrze wysmażone albo gotowane. Wysoka temperatura zabija zarazki i pasożyty.
krok 12
Przed przygotowaniem albo zjedzeniem posiłku upewnij się, iż twoje ręce są dokładnie umyte. ((regularnie nie zdajemy sobie sprawy z tego, iż nasze ręce są brudne i pełne zarazków.
krok 13
jeżeli przygotowujesz albo gotujesz coś, co nieładnie wygląda albo pachnie to wyrzuć to bez zastanowienia. Bez względu na to ile kosztowało mięso czy ryba, jeżeli jest z nimi coś nie tak, to pozbądź się ich bez żalu. Zdrowie jest bezcenne a oprócz tego jeżeli się zatrujesz to weź pod uwagę, iż leki także nie należą do tanich.
krok 14
Większość z nas kojarzy zatrucia pokarmowe z jajkami czy mięsem, jednak zatruć możemy się także owocami i warzywami, na których może się znaleźć bakteria E. Coli albo różne środki chemiczne, którymi pryskane są plony. Dlatego bardzo istotne jest dokładne umycie wszystkich warzyw i owoców przed ich zjedzeniem czy nawet przed ugotowaniem.

Lekarz Gastroenterolog: JAK UNIKNĄĆ ZATRUCIA POKARMOWEGO; WIE LEBENSMITTELVERGIFTUNG ZU VERMEIDEN; HOW TO AVOID FOOD POISONING;

Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.