Leczenie Jak łagodzić objawy celiakii przyczyny. Jak leczyć trawienia i wchłaniania pokarmu z jelit.

Czy pomocne?

100% pozytywne
2 głosy

Jak łagodzić objawy celiakii ?

Definicja z ang. How to alleviate the symptoms of celiac disease, z niem. Wie die Symptome der Zöliakie zu lindern.

Jak leczy INTERNISTA w przypadku JAK ŁAGODZIĆ OBJAWY CELIAKII : Celiakia to coraz częściej spotykana choroba. Wiąże się ona z zaburzeniami trawienia i wchłaniania pokarmu z jelit. Raczej tyczy się to problemów z wchłanianiem produktów, które zawierają gluten. Warto znać symptomy tej choroby, by ją wcześnie wykryć. Leczenie tej choroby skupia się raczej na stosowaniu odpowiedniej diety tak zwany diety bezglutenowej. Coraz częściej na rynku można znaleźć produkty, które nie zawierają glutenu. Są także różnego rodzaju sklepy z ekologiczną żywnością, gdzie znajdziemy szeroki asortyment tego typu produktów. Dlatego także warto dbać o to, tak aby w naszym codziennym menu ograniczyć produkty z glutenem. W tym artykule znajdziesz wiadomości o celiakii i o diecie, która powinna być służąca przy tym schorzeniu.
krok 1
Po pierwsze zacznijmy od objawów tej choroby. Do najczęstszych objawów celiakii można zaliczyć bóle brzucha szczególnie po spożyciu produktów zawierających gluten. Do tego mogą dochodzić wzdęcia. U niektórych pacjentów występuje utrata masy ciała i biegunki. Czasami przy tym zaburzeniu może pojawić się anemia. To są dość charakterystyczne symptomy. U chorych regularnie występują zmiany usposobienia a nawet depresje.
krok 2
Przejdźmy teraz do diety bezglutenowej. Powinna ona polegać na całkowitym wyeliminowaniu z menu produktów takich jak: pszenica, żyto, jęczmień czy także owies. Należy zaznaczyć, iż min. spożycie glutenu w trakcie diety może wywołać nawrót choroby. To jest powiązane z nadmierną odpowiedzią immunologiczną organizmu na białka występujące w zbożach. W związku z tym tego typu produkty powinny być wyeliminowane.
krok 3
Co w związku z tym można jeść? Jest kilka alternatyw, które zastąpią nam produkty zabronione. Na pewno to jest mąka kukurydziana, mąka ryżowa, mąka ziemniaczana, mąka gryczana, mąka jaglana, mąka fasolowa czy także grochowa. Te dwie ostatnie są produkowane ze zmielonego grochu i fasoli. Jeśli chodzi o kaszę to można jeść kaszę jaglaną i kaszę gryczaną. Inne produkty typu pieczywo, makarony czy także słodycze powinny być bezglutenowe.
krok 4
W tej diecie bardzo istotna jest ostrożność. Niekiedy unikanie tylko wyżej wymienionych zbóż może nie być wystarczające. Dlaczego? Gdyż czasami gluten jest obecny także w innych produktach. to jest tak zwane ukryte źródło glutenu. regularnie gluten jest w konserwach, różnego rodzaju aromatach, przyprawach a nawet occie spirytusowym.
krok 5
Co odnośnie alkoholi? Piwa, które są wytwarzane z pszenicy powinny być unikane poprzez osoby chore na celiakię. Ciekawe to jest, iż alkohole typu whisky i inne wysokoprocentowe alkohole są dobrze tolerowane poprzez pacjentów. Pamiętajmy, tak aby zachować jak największą ostrożność szczególnie na zakupach. Gluten może być dodawany do sporej ilości produktów. Czytaj zatem etykiety, bo na nich powinna być wiadomość o zawartości glutenu.

Lekarz Internista: JAK ŁAGODZIĆ OBJAWY CELIAKII ; WIE DIE SYMPTOME DER ZÖLIAKIE ZU LINDERN; HOW TO ALLEVIATE THE SYMPTOMS OF CELIAC DISEASE;

Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.