Leczenie Jakie produkty uczulają najczęściej przyczyny. Jak leczyć cywilizacyjna. Wyróżniamy coraz.

Czy pomocne?

100% pozytywne
2 głosy

Jakie produkty uczulają najczęściej?

Definicja z ang. What products are most often sensitize, z niem. Welche Produkte sind am häufigsten sensibilisieren.

Jak leczy INTERNISTA w przypadku JAKIE PRODUKTY UCZULAJĄ NAJCZĘŚCIEJ: Alergie pokarmowe dotykają wielu ludzi. W dzisiejszych czasach to jest choroba cywilizacyjna. Wyróżniamy coraz więcej alergenów, które uprzykrzają nam życie. Alergie pokarmowe są najczęściej spotykane pod postacią nietolerancji żywnościowej. Jej skutki mogą być bardzo poważne, nawet śmiertelne, dlatego także nie należy lekceważyć jej objawów. Objawy alergii mogą być bardzo różne. Począwszy od zwykłych podrażnień skórnych i wysypek, na trudnościach z oddychaniem skończywszy. Warto znać produkty spożywcze, które najczęściej wywołują reakcje alergiczne, chociażby po to, tak aby ewentualnie łatwiej móc je wykryć u siebie. Zmniejszy to ryzyko powikłań. Jeżeli znasz czynnik, który ci zagraża łatwiej jest go unikać albo reagować, gdy z jakichś przyczyn dojdzie do jego spożycia. W tym artykule znajdziesz wiadomości dotyczące rodzajów alergii pokarmowych.
krok 1
Najczęściej występującą nietolerancją pokarmową jest uczulenie na mleko krowie. Dokładnie chodzi tutaj o białko znajdujące się w mleku. Dlaczego tak się dzieje? Gdyż białko mleka jest odbierane poprzez śluzówkę jelit jako ciało obce. W tym wypadku organizm reaguje obronnie na tego typu substancje. Wytwarza płyn obronny, by pozbyć się ciała obcego. W związku z tym może dojść do biegunek, bądź wymiotów. Z kolei w lżejszych wypadkach możemy zaobserwować jedynie wysypkę na skórze, bądź symptomy kolki.
krok 2
Do następnego rodzaju alergii pokarmowych można zaliczyć nietolerancje białka jaj kurzych. to jest dość problematyczna alergia, gdyż, jak wiemy, jajka występują w znacznej ilości produktów. Uczulenie ujawnia się również po spożyciu produktów zawierających jajka, na przykład różnego rodzaju ciasta, majonez, makarony jajeczne, a nawet czekolada. Największy problem z tym uczuleniem mają niemowlaki, gdyż w tym okresie nietolerancja może mieć ostrzejsze symptomy, w formie silnej wysypki. W późniejszym okresie konsekwencje zanikają.
krok 3
Wyróżniamy także alergie na orzechy. Tego typu alergie mogą być niebezpieczne, gdyż czasami prowadzą nawet do wstrząsu anafilaktycznego. Możemy być uczuleni na orzechy włoskie, orzechy ziemne, laskowe, migdały czy orzechy nerkowca. Alergie tego typu mogą prowadzić do obrzęku języka bądź warg. Dlatego także należy unikać spożywania orzechów, jeżeli zaobserwowaliśmy żadne symptomy sugerujące alergię.
krok 4
Możemy także spotkać się z nietolerancją produktów dodawanych jako konserwanty bądź wzmacniacze do różnych produktów spożywczych. Pomiędzy innymi zaliczamy do nich glutaminian sodu, różnego rodzaju siarczany i barwniki. Te ostatnie występują przeważnie w napojach i sokach. Glutaminian sodu możemy znaleźć przede wszystkim w zupach błyskawicznych i przyprawach. Może on powodować bóle głowy, czy zaczerwienienia na twarzy.

Lekarz Internista: JAKIE PRODUKTY UCZULAJĄ NAJCZĘŚCIEJ; WELCHE PRODUKTE SIND AM HÄUFIGSTEN SENSIBILISIEREN; WHAT PRODUCTS ARE MOST OFTEN SENSITIZE;

Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.