Objawy CHOLINA I INOZYTOL przyczny. Czym jest które mogą odgrywać podobną rolę jak witaminy.Cholina.

Czy pomocne?

Cholina i inozytol leczenie

Definicja CHOLINA I INOZYTOL: W naszym pożywieniu i organizmie występują substancje, które mogą odgrywać podobną rolę jak witaminy.Cholina, zwana witaminą Bt, i inozytol - zaliczany niekiedy do ekipy witamin B, tak jak związki fitochemiczne znajdujące się w roślinach (pisaliśmy o ich w nr. 4/2000 "Żyjmy dłużej"), w organizmie funkcjonują jak witaminy.Skąd bierze się cholina Organizm ludzki może sam produkować cholinę dzięki kwasu foliowego, witaminy B12 i aminokwasów. Jednak nie zawsze to są ilości wystarczające i musimy je uzupełniać. Cholina występuje głównie w żółtku jaj, wątróbce i innych podrobach, chudym mięsie, drożdżach, kiełkach pszenicy, soi i zielonym groszku.Można ją również podawać w formie kapsułek i tabletek lecytyny, które zawierają ok. 35% choliny w formie fosfatydylocholiny. Warto tu wspomnieć, iż lecytyna jako środek zastępczy choliny nie powinna być długo zażywana w sporych dawkach (większych niż 600 mg na dzień), bo skutkuje niedobór witaminy B6, stany oszołomienia, mdłości, biegunki, a również rybi zapach z ust.Trudno stwiedzić, jakie powinny być rekomendowane dawki dzienne tej substancji i poziom jej toksyczności. Zwykle poprawna dieta zawiera 400-900 mg choliny, co jest wystarczające dla organizmu (najprawdopodobniej zapotrzebowanie wynosi 300-400 mg na dzień). Trzeba dodać, iż spory stres powiększa zapotrzebowanie podwójnie.Po co nam cholina Jest nazywana witaminą ożywiającą umysł. Już w momencie niemowlęctwa dzięki cholinie znajdującej się w mleku matki rozwija się mózg i cały mechanizm nerwowy. W trakcie przemiany materii z choliny wytwarza się również acetylocholina (neuroprzekaźnik), która jest odpowiedzialna za poprawne funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Dlatego jesteśmy w stanie skoncentrować się przy wytężonym działaniu i wykazać pomysłowością. Jeśli jednak brakuje w organizmie choliny, stany takie są krótkotrwałe.Niedobór choliny może obniżać sprawność umysłu, nerwów, pamięci, sposobność koncentracji, powodować stany lękowe, rozdrażnienie, bezsenność, choroby sercowe, krążeniowe, bóle głowy, szum w uszach, nagromadzenie się tłuszczu w wątrobie, obstrukcje.Cholina należy do tak zwany substancji lipotropowych zajmujących się przetwarzaniem, stapianiem i transportowaniem molekuł tłuszczu. Lipoproteiny to związki tłuszczowe okryte jakby ochronną warstwą z białka. Tylko w ten sposób mogą być one transportowane we krwi, bo w przeciwnym razie tłuszcz odkładałby się na ściankach naczyń. Wraz z innymi substancjami cholina, która sama jest częścią substancji tłuszczowych i lipoprotein, nie tylko ułatwia przenoszenie tłuszczów z wątroby do innych narządów, lecz i wchłanianie i zużytkowanie go w komórkach.Cholesterol jest potrzebną substancją, bo wchodzi między innymi w skład błony komórkowej, a w razie komórek nerwowych stanowi ok. 50% osłaniającej je wrażliwej warstwy mielinowej. Cholina wraz z innymi związkami dba o zachowanie pożądanej lepkości krwi. Niedobór choliny skutkuje, iż cholesterol krąży we krwi, lecz nie dociera do komórek. Następuje jego jełczenie, sklejanie się odpadów martwego białka, wskutek czego ulegają one zeskorupieniu, nie dopuszczając substancji odżywczych do komórek. Nie odżywione komórki tracą aktywność i nie są w stanie przesyłać sygnałów do mózgu, a nawet obumierają.Próbuje się cholinę wykorzystywać w leczeniu takich schorzeń, jak dolegliwość Huntingtona, dyskineza, zaburzenia pracy układu nerwowego powiązane z niskim poziomem acetylocholiny w mózgu ( dolegliwość Alzheimera, niezdolność do uczenia się, utrudnione uczenie się mowy i opóźnienie funkcji motorycznych). Jednak badania nad tą substancją trwają nadal, a wyniki terapii dzięki choliny nie zawsze są jednoznaczne.Naukowcy przypuszczają również, iż cholina zapobiega nowotworom. Skąd bierze się inozytol Jest niekiedy uważany za jedną z witamin z gatunku B. Jego niedobór jest raczej rzadko spotykany, bo związek ten jest nie tylko wytwarzany poprzez organizm, lecz i występuje w wielu produktach spożywczych. ok. dwóch trzecich powstaje w organizmie wskutek przemiany materii. Resztę dostarczamy zwykle w codziennej diecie.Inozytol jest syntetyzowany w mózgu, częściowo w wątrobie, nerkach i ((najprawdopodobniej we wszystkich tkankach. Jest również budulcem błon komórkowych. Krąży we krwi, skąd jest pobierany poprzez komórki nie umiejące go syntetyzować. Wytwarzają go również bakterie obecne w naszym organizmie, między innymi znajdujące się w układzie pokarmowym.Występuje w mięsie, mleku, owocach, orzechach, zbożu i warzywach. Jest również - w okolicy choliny - głównym składnikiem lecytyny, którą możemy zażywać w tabletkach (lecytyna znajduje się w orzechach, w szczególności ziemnych, soi, grochu, soczewicy i innych nasionach, pełnym ziarnie i kiełkach).by nasz organizm mógł zastosować inozytol z pożywienia, potrzebny jest enzym o nazwie fytaza, który znajduje się w soku jelitowym i kosmkach jelitowych. Dlatego także, jeżeli powstają zakłócenia w środowisku jelitowym, może dojść do niedoboru inozytolu. Przypadek taka może mieć miejsce również wtedy, gdy niewłaściwie się odżywiamy, korzystając jedynie z półgotowych wytwórów albo na przykład potraw przyrządzanych w kuchenkach mikrofalowych, co może pozbawić produkty naturalnych biosubstancji.Tak jak w razie choliny nie istnieją jeszcze zalecenia co do dawkowania inozytolu. (((najprawdopodobniej dzienne zapotrzebowanie wynosi ok. 300-500 mg, lecz w razie stresu dawka powinna być podwójna. Liczba ta jednak może okazać się niewystarczająca przy problemach z funkcjonowaniem układu pokarmowego.Niekiedy dodaje się go jako środek zapobiegawczy do preparatów mlecznych (nie pochodzących od krowy) dla niemowląt.Po co nam inozytol Niektórzy uznają go za idealny środek o działaniu odprężającym, uwalniającym pacjentów od napięcia i lęków, a również nasenny. Badania wskazują, iż inozytol umożliwia równowagę miedzi i cynku w komórkach mózgu, co ma spore znaczenie dla naszego mechanizmu nerwowego. Zbyt spora liczba miedzi w komórkach mózgu może gdyż powodować rozdrażnienie, uciążliwe nerwice, agresywność, a nawet anomalie psychiczne. Obecność inozytolu koryguje tę nadwyżkę, a cynk równoważy negatywne działanie i przynosi odprężenie.Podobnie jak cholina substancja ta bierze również udział w przenoszeniu sygnałów nerwowych i klasyfikuje działanie niektórych enzymów. W komórce z cząstek inozytolu powstają jego fosforany, a więc aktywne sole kwasu fosforowego, które stymulują jony wapnia, aktywizując neuroprzekaźniki. Działają one różnie w zależności od organu, w którym się znajdują, dzięki wpływowi inozytolu na przemianę tkanki nerwowej zostają pobudzone do działania.Współpracując z choliną, inozytol - jako składnik lecytyny - bierze udział w przemianie cholesterolu, dzięki czemu chroni organizm przed arteriosklerozą. Uczestniczy w produkcji, przenoszeniu i działaniu tłuszczów.Szczególna przypadek w przyswajaniu inozytolu występuje u diabetyków, którzy mają podwyższony poziom glukozy we krwi, co hamuje przyswajanie inozytolu w komórkach mózgowych i nerwowych. Powo-duje to niedobór tej substancji w mięśniach, a z powodu zakłócenia motoryczne i nerwowe. Sam inozytol może mieć terapeutyczny wpływ na dolegliwości nerwów towarzyszące cukrzycy.Związek ten bierze również udział w wytwarzaniu spermy (100 g spermy zawiera 53 mg inozytolu). Dlatego także przypuszcza się, iż brak inozytolu może stać się powodem niepłodności.Odgrywa również rolę w rozwoju wielu komórek w szpiku kostnym. Dzięki niemu rosną nasze włosy, a niekiedy stosuje się go w celu zapobiegania łysieniu (nie odnosi się to jednak do łysienia uwarunkowanego dziedzicznie).z racji na działanie stymulujące mięśnie w układzie trawiennym substancja ta jest używana do zapobiegania zaparciom stolca.Obniża również ciśnienie tętnicze powstałe w wyniku stresu. Można zaobserwować także obecność inozytolu w zdrowych soczewkach oczu, dnie oka, a również łzach, co nasuwa przypuszczenie, iż jego brak może prowadzić do chorób oczu. Jego metabolizm ulega zmianie przy przewlekłej niewydolności nerek i stwardnieniu rozsianym. Jednak w obu sytuacjach powiększenie dawek nie przynosi pożądanego rezultatu.Czy wiesz, iż... Inozytol jest wrażliwy na kofeinę zawartą w kawie. Dlatego u ludzi pijących po 2-4 filiżanki kawy na dzień może nastąpić jego niedobór. Substancję tę tracą osoby, które piją zbyt sporo wody (powyżej 2,5 l na dzień), bo wypłukuje ona inozytol z organizmu
Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.