Objawy DIETA PO UDARZE MÓZGU przyczny. Czym jest tętnicach doprowadzających krew do mózgu. Symptomy.

Czy pomocne?

Dieta po udarze mózgu leczenie

Definicja DIETA PO UDARZE MÓZGU: Najczęstszą powodem udaru mózgu są zmiany miażdżycowe w tętnicach doprowadzających krew do mózgu. Symptomy udaru to: omdlenie, zaburzenia świadomości, zaburzenia mowy, widzenia, słuchu i jednostronny (znacząco rzadziej dwustronny) niedowład ciała.Miażdżyca tętnic mózgowych może początkowo nie dawać jakichkolwiek symptomów. Jednak stosunkowo rozwoju dolegliwości następują deficyty ukrwienia, a następnie upośledzenie dostawy tlenu i składników odżywczych. Skutkuje to zaburzenia funkcjonowania mózgu, które początkowo mogą być przemijające. Najgroźniejszą konsekwencją miażdżycy w naczyniach mózgowych połączoną z obumieraniem tkanek jest udar, a więc wylew krwi do mózgu, albo brak dopływu krwi do danej części mózgu. Jego symptomy są różne w zależności od umiejscowienia i od tego, czy i jakie krążenie oboczne wytworzyło się w mózgu.istotnym czynnikiem ryzyka udaru mózgu jest nadciśnienie tętnicze. Spośród czynników żywieniowych, które mogą powodować podwyższenie ciśnienia krwi, na pierwszy plan wysuwają się otyłość i nadmierne spożycie sodu. Oprócz tego niezbędne jest leczenie pozostałych czynników ryzyka miażdżycy: hipercholesterolemii, hipertriglicerydemii i cukrzycy typu II. Stąd ważne znaczenie ma właściwa dieta, która ryzyko to może ((znacząco zmniejszyć.Dieta po udarze mózgu bazuje na ograniczeniu tych składników, które mogą powodować postępowanie miażdżycy i podwyższać ciśnienie krwi i na zwiększeniu ilości składników hamujących te negatywne mechanizmy. Podane tu główne założenia diety dotyczą osób, które przebyły udar mózgu albo cierpią na miażdżycę tętnic mózgowych. Główne zasady diety Liczba energii dostarczana w diecie powinna być indywidualnie dostosowana do zapotrzebowania energetycznego. W razie kłopotów z poruszaniem się (czyli mniejszej aktywności fizycznej) potrzebna jest mniejsza porcja energii, by nie wywołać nadwagi. Osoba mająca już nadwagę musi stosować dietę odchudzającą o poziomie energetycznym 1000-1500 kcal, w zależności od stanu zdrowia i stopnia nadwagi. Trzeba ograniczyć liczba soli używanej do przyrządzania posiłków i spożycie wytwórów zawierających jej sporą liczba. Zaleca się tylko 3 g soli na dobę, co odpowiada połowie płaskiej łyżeczki do herbaty, wliczając w to sól z wytwórów spożywczych. Znaczy to w praktyce, iż w czasie przygotowywania posiłków nie powinno ich się dosalać, bo 50-70% sodu zawartego w diecie pochodzi z przetworzonych wytwórów spożywczych. Najwięcej soli zawierają wędliny (w szczególności konserwy, wędliny podrobowe), kiełbasy, sery żółte, produkty wędzone, ryby solone. Powinno się również zrezygnować ze spożywania błyskawicznych dań (zupy w proszku) chipsów, chrupek, hamburgerów i sosu sojowego. Warto zachować ostrożność w stosowaniu gotowych mieszanek przyprawowych, gdyż zawierają one wiele soli. Przy przyrządzaniu potraw najlepiej sól zastąpić mieszankami ziołowymi (bazylia, estragon, majeranek). Bardzo istotne i korzystne w profilaktyce zmian miażdżycowych, jak i w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi jest pomniejszenie ilości tłuszczu poniżej 30% energii całej diety. Dlatego należy unikać jedzenia wieprzowiny, wołowiny, kaczek, gęsi i tłustych wędliny. Można z kolei jeść kurczaki, cielęcinę, indyki. by ograniczyć liczba tłuszczu w diecie, należy zrezygnować ze smażenia i duszenia potraw z dodatkiem tłuszczu. negatywne działanie mają nasycone kwasy tłuszczowe, które są charakterystyczne dla pokarmów pochodzenia zwierzęcego, gdyż podwyższają poziom cholesterolu we krwi, (w szczególności jego tak zwany złej frakcji - LDL. Tak więc z wytwórów mlecznych trzeba wybierać te z obniżoną zawartością tłuszczu, a masło zastąpić margarynami miękkimi. Dieta powinna obfitować w witaminy C, E i beta-karoten (prowitaminę A). To są przeciwutleniacze chroniące organizm przed szkodliwym działaniem cząsteczek tlenu (na błony komórkowe naczyń krwionośnych) i LDL, co przyczynia się do tworzenia w tętnicach blaszki miażdżycowej. Źródłem witaminy C i beta - karotenu są warzywa i owoce, które powinny znaleźć się nie tylko w każdym posiłku pośrodku dnia, lecz trzeba je również jeść pomiędzy posiłkami. wiele witaminy C zawierają: cytrusy, truskawki, czarna porzeczka, brokuły, pomidory, papryka, natka pietruszki; a beta - karoten: marchew, sałata, czerwona papryka, szpinak, brokuły, pomidor, morele, brzoskwinie. Fundamentalnym źródłem witaminy E są oleje roślinne ( (w szczególności olej słonecznikowy) i margaryny, a również kiełki, nasiona, orzechy, pełnoziarnisty chleb i płatki i awokado, brzoskwinie, brokuły. Należy zwrócić uwagę na zawartość w pożywieniu potasu, wapnia i magnezu. Za mała liczba potasu w diecie może u części ludzi wywołać przyrost ciśnienia tętniczego. Badania wykazały, iż spożywanie sporych ilości potasu (w pierwszej kolejności w formie warzyw, orzechów, suszonych owoców, ziemniaków, ryb, ryżu) chroni przed postępem nadciśnienia tętniczego, zaś u chorych na nadciśnienie ułatwia jego kontrolę. Jeżeli chodzi o wapń, to jego najwspanialszym źródłem są mleko i produkty mleczne. Należy pamiętać, iż tyle samo wapnia dostarczają produkty mleczne odtłuszczone i pełnotłuste. Na dzień każda dorosła osoba, by dostarczyć swojemu organizmowi odpowiednią liczba tego pierwiastka, powinna wypić 2 i 1/2 szklanki mleka, kefiru albo jogurtu i dodatkowo zjeść 50 g sera białego. Ostatnio zwraca się znaczącą uwagę na rolę magnezu w funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego - najprawdopodobniej obniża on ciśnienie krwi, wpływa korzystnie na pracę serca i zapobiega zlepianiu się płytek krwi. Magnez jest składnikiem pełnoziarnistych wytwórów zbożowych, zielonych warzyw i orzechów. Warto włączyć do jadłospisu tłuste ryby morskie, gdyż kwasy tłuszczowe z ryb ( tak zwany kwasy tłuszczowe z rodz. omega-3) działają korzystnie na poziom cholesterolu i zapobiegają nadmiernemu sklejaniu się krwinek, obniżając w ten sposób ryzyko miażdżycy tętnic. Zaleca się więc spożywanie na obiad co najmniej 2-3 razy w tygodniu ryb morskich zamiast mięsa. Nie można zapominać o błonniku. Szczególne znaczenie w obniżaniu poziomu cholesterolu ma jego frakcja rozpuszczalna w wodzie, do której należą takie związki, jak pektyny i beta-glukany. najwspanialszym źródłem pektyn są owoce, z kolei beta-glukanów - płatki i otręby owsiane

Lekarza zaleca: Dieta po udarze mózgu

Definicja Zapalenie Spojówek:
Co to jest to najczęstsza dolegliwość oczu z charakterystycznymi symptomami swędzenia, pieczenia, łzawienia i światłowstrętu.Spojówka jest bardzo cienką, przezroczystą, przesuwalną błoną śluzową. Wyściela ona dieta po udarze mózgu co znaczy.
Definicja Toksoplazmoza:
Co to jest wywołującego toksoplazmozę - maleńką, widoczną jedynie w powiększeniu Toxoplasma gondii - zobaczono pod mikroskopem już w 1908 r.Od chwili odkrycia tego maleńkiego pierwotniaka najpierw wieku dieta po udarze mózgu krzyżówka.
Definicja Ból:
Co to jest sygnał, który powiadamia nas, iż w organizmie odbywa się coś złego. Jest równocześnie zjawiskiem psychicznym, zmysłowym i emocjonalnym. Uważane jest go za jedno z najczęstszych odczuć towarzyszących dieta po udarze mózgu co to jest.
Definicja Dieta W Zatruciach Pokarmowych:
Co to jest to stan zapalny przewodu pokarmowego występujący w formie ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego. Większości zatruć u dzieci można zapobiec - przeczytaj artykuł dr. n. med. Lecha Sztymirskiego dieta po udarze mózgu słownik.
Definicja Gruźlica:
Co to jest nie zagraża nam epidemią, pozostaje wciąż problemem medycznym, który wymaga bacznego kontrolowania.Panie Profesorze, pojawiają się głosy, iż gruźlica jest chorobą, która na nowo odżyła. Czy dieta po udarze mózgu czym jest.
Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.
  • Dodano:
  • Autor: