Objawy DIETA W GORĄCZCE przyczny. Czym jest jest istotnym elementem terapii, pozwala gdyż na.

Czy pomocne?

Dieta w gorączce leczenie

Definicja DIETA W GORĄCZCE: Stan gorączkowy towarzyszy wielu chorobom. Właściwa dieta jest istotnym elementem terapii, pozwala gdyż na szybszy powrót do zdrowia.zazwyczaj mamy gorączkę w momencie jesienno-zimowym, kiedy częściej zapadamy na infekcje górnych dróg oddechowych, grypę czy anginę. Również wiosną narażeni jesteśmy na stany gorączkowe. Przegrzanie, reakcje alergiczne, niestrawności czy chociażby zjedzenie lodów - to tylko niektóre powody gorączki.Taki stan skutkuje olbrzymie zmiany w funkcjonowaniu organizmu. U osób gorączkujących znacząco wzrasta podstawowa przemiana materii. Podwyższenie temperatury ciała o 1oC powiększa ją aż o 13%. Chory najczęściej traci apetyt, następuje ogólne osłabienie organizmu. Szybkiemu spaleniu ulegają zapasy węglowodanów, a organizm czerpie wtedy energię z tkanki tłuszczowej i mięśni. Gorączka nasila również mechanizmy katabolizmu, dochodzi do zwiększonego rozpadu białka, co zaburza poprawne mechanizmy zachodzące w organizmie.by tego uniknąć, stosujemy dietę lekko strawną opartą na pokarmach nie obciążających przewodu pokarmowego i łatwo wchłaniających się. Istotny jest rozkład posiłków. Mogą być małe, lecz należy podawać je 5-6 razy na dzień. Największy posiłek zjadamy w godzinach przedpołudniowych, kiedy gorączka jest najmniejsza. Jakie potrawy w gorączce? Wybieramy pokarmy, które są lekko strawne i mają sporą wartość odżywczą. To są:Produkty zbożowePolecane jest pieczywo białe, pszenne, biszkopty, drobne kasze (kasza jęczmienna, kasza manna), ryż, płatki zbożowe. Jako bonus do zup można stosować drobny makaron typu nitki. Unikamy pieczywa żytniego razowego, mąki razowej, kasz grubych i kaszy jaglanej.Wędliny Dodatkiem do pieczywa mogą być wędliny chude, jak szynka, polędwica, chuda kiełbasa szynkowa, wędliny drobiowe. Nie wolno jeść wędlin tłustych, takich jak kiełbasy, wędliny podrobowe, pasztety, konserwy. Jaja Zawierają pełnowartościowe białko i sporo witamin i składników mineralnych. Najlepiej podawać jajka ugotowane na miękko albo ścięte na parze w formie jajecznicy, jajka sadzonego czy omletu. Może być również kogel-mogel, lecz jajka muszą być dobrze sparzone w celu uniknięcia salmonelli.Nie sugerowane są jaja na twardo i smażone na tłuszczu.Mięso, drób, rybyWybieramy chude gatunki mięs, na przykład cielęcina, wołowina, królik. Unikamy mięs tłustych, a więc baraniny, wieprzowiny czy tłustej wołowiny. Z drobiu jedzmy w pierwszej kolejności kurczaki i indyki. Kaczki i gęsi są zbyt tłuste i mogą być źle tolerowane poprzez osobę gorączkującą. sugerowane gatunki ryb to dorsz, pstrąg, leszcz, sola, szczupak, sandacz, a niewskazane są tłuste, na przykład węgorz, halibut. Najchętniej jadanymi potrawami z ryb, mięs czy drobiu są pulpety i klopsiki. Można również przygotowywać ryby i mięsa pieczone w folii, duszone w warzywach albo gotowane.Mleko i produkty mlecznePodajemy zupy mleczne i kakao. Mleko i jego przetwory są źródłem nie tylko wapnia, lecz i łatwo strawnego i łatwo przyswajalnego białka. Pijemy mleczne napoje fermentowane, takie jak kefiry, jogurty, mleko acydofilne. Należy pić je w szczególności wtedy, gdy w leczeniu zastosowano antybiotyki. řywe kultury bakterii znajdujące się w takich napojach pomagają uniknąć zaburzeń jelitowych, które mogą być wywołane poprzez antybiotyki (korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową). Ich zaletą jest również orzeźwiający smak. Mogą być także zastosowane inne produkty mleczne, na przykład twarogi, serki homogenizowane, biały ser. Z kolei żółte sery czy serki topione są ciężko strawne i mogą być źle tolerowane poprzez chorego.Warzywa sugerowane są pomidory, marchew, dynia, sałata, buraki, pietruszka, seler, brokuły, kalafior. Mogą być one gotowane albo podawane w formie surówek albo sałatek. Nie jemy warzyw strączkowych (groch, bób, fasola), kapusty, rzodkiewki, ogórków. Dobrze tolerowane są niewielkie ilości fasolki szparagowej, groszku zielonego, kapusty kiszonej i kapusty włoskiej. Jako bonus do drugiego dania można podawać ziemniaki gotowane (tłuczone, puree, kopytka) albo pieczone. Nie powinno się jeść frytek, ziemniaków smażonych, placków smażonych.OwocePodajemy owoce jagodowe, owoce cytrusowe (pomarańcze, mandarynki, grejpfruty), winogrona, banany, brzoskwinie, śliwki. w szczególności owoce bogate w witaminę C (cytrusowe i jagodowe) mogą pomóc w zwalczaniu infekcji. Można podawać je surowe, a również przyrządzać z nich kompoty, soki, kisiele, musy owocowe. Jako bonus do pieczywa zjadamy dżemy owocowe. TłuszczeDo smarowania pieczywa używamy masła i wysokogatunkowych margaryn. Jako bonus do sosów rekomendowane są oleje albo oliwa z oliwek w formie surowej. Smalcu nie używamy ani do smażenia, ani do smarowania pieczywa. Napoje Zaleca się wypijanie co najmniej 2 litrów płynów na dzień. Ta liczba płynu powinna być rozłożona stosunkowo równomiernie pośrodku całego dnia. W dostarczeniu odpowiedniej ilości wody mogą pomóc zupy mleczne i zupy obiadowe. Są one zwykle bardzo chętnie jedzone poprzez chorych. Warto także pić soki owocowe i owocowo-warzywne, które są doskonałym uzupełnieniem witaminy C, i wodę mineralną i słabą herbatę. Jak przygotowujemy? Oprócz doboru wytwórów ważne znaczenie ma sposób przyrządzania potraw. Gotujemy w wodzie i na parze, pieczemy w folii, dusimy, a nie smażymy czy pieczemy w tradycyjny sposób. Do przyrządzania potraw używamy przyprawy łagodnych, takich jak sól, koperek, papryka łagodna, kminek, majeranek, bazylia, ziele angielskie, liść laurowy. Nie należy korzystać pieprzu, papryki, chili, octu, musztardy. Również sosy służące do potraw powinny być łagodne, na przykład sos koperkowy, cytrynowy, beszamelowy, pomidorowy. Można je zagęszczać słodką śmietanką o niskiej zawartości tłuszczu, jogurtem albo zawiesiną mąki w wodzie. Posiłki powinny być urozmaicone i ładnie podane, gdyż regularnie sposób przygotowania dania wpływa korzystnie na apetyt. Przykładowy jadłospis I śniadanie II śniadanie Zupa mleczna z makaronem nitkiBułeczka z margaryną, szynką i pomidoremHerbata Pieczywo białe z margaryną Jajko na miękkoSok pomarańczowy Obiad Zupa pomidorowa z ryżemPulpety z ryby w sosie koperkowymZiemniaki pureeBuraczki duszone Jabłko pieczoneWoda mineralna Podwieczorek Kolacja Jogurt owocowy, biszkopty Pieczywo białeGalaretka z kurczaka z warzywamiTarta marchewka z jabłkiemSok pomarańczowy

Lekarza zaleca: Dieta w gorączce

Definicja Badanie Ultrasonograficzne (USG):
Co to jest diagnostyka medyczna stosuje regularnie w badaniach specjalistyczne urządzenia. W ultrasonografii (USG) wykorzystuje się aparat wysyłający fale ultradźwiękowe, co umożliwia obejrzenie wnętrza wielu dieta w gorączce co znaczy.
Definicja Dieta W Cukrzycy Typu 1:
Co to jest spożywanie posiłków jest fundamentem diety w cukrzycy typu 1.powodem powstawania cukrzycy typu 1, zwanej cukrzycą insulinozależną, są uszkodzenia komórek trzustki produkujących insulinę. Istotę tej dieta w gorączce krzyżówka.
Definicja Napoje Energetyzujące:
Co to jest lat są napoje energetyzujące zwane również energizerami albo psychodrinkami.Niektórzy sądzą, iż energizery są źródłem energii, która jest błyskawicznie przyswajana poprzez organizm i dlatego poprawia dieta w gorączce co to jest.
Definicja Żyjemy Dłużej:
Co to jest aktywnym i dającym satysfakcję okresem ludzkiego życia, upływającym we względnym zdrowiu.Za osoby starsze uznaje się ludzi w wieku ponad 60 albo 65 lat. Liczebność tej ekipy w Polsce rośnie; w 1950 dieta w gorączce słownik.
Definicja Depresja Sezonowa:
Co to jest można błyskawicznie zdiagnozować i efektywnie leczyć. Depresja sezonowa (zimowa) jest najprawdopodobniej wywoływana brakiem światła słonecznego we inicjalnych godzinach rannych, co skutkuje dieta w gorączce czym jest.
Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.
  • Dodano:
  • Autor: