Objawy MEDYCYNA CHIŃSKA przyczny. Czym jest chińskiej - powody wielu chorób.Źródło złego.

Czy pomocne?

Medycyna chińska leczenie

Definicja MEDYCYNA CHIŃSKA: Stres, skrywanie emocji, przepracowanie to - wg medycyny chińskiej - powody wielu chorób.Źródło złego samopoczucia tkwi w zaburzeniu równowagi energii czi w ludzkim organizmie. Jak twierdzą Chińczycy, nieodpowiedni styl życia może zniszczyć tę energię (o zasadach medycyny chińskiej pisaliśmy w numerze czerwcowym). Jadłospis wg Chińczyków By zachować zdrowie, trzeba przestrzegać właściwej diety. wg medycyny chińskiej jadłospis powinien składać się z: 40% owoców i warzyw (zamiast surowych - lekko obgotowane i gorące), 40% węglowodanów (produkty zbożowe - kasza, ryż, otręby), a tylko 20% mogą stanowić pokarmy bogate energetycznie (jajka, tłuszcze, mięso, cukier, nabiał), gdyż wywołują one niestrawność i prowadzą do otyłości. Zaleca się także przestrzeganie następujących zasad: trzeba jeść warzywa i owoce uprawiane na plantacjach ekologicznych; nie wolno spożywać wytwórów przetworzonych fabrycznie, w puszkach i słoikach - najlepiej przygotowywać świeże jedzenie samodzielnie w domu; jedzenie powinno być aromatyczne; w trakcie posiłków należy skoncentrować się na dokładnym przeżuwaniu pokarmu; nie można pić w okresie jedzenia; trzeba jeść często, 3-4 posiłki na dzień (z pełnowartościowym śniadaniem), nie wolno się przejadać. Różne pokarmy Medycyna chińska dzieli wszystkie pokarmy na gorące, ciepłe, neutralne, wychładzające i zimne. Za najwartościowsze uchodzą pokarmy neutralne. Nadmiar wytwórów gorących albo zimnych może doprowadzić do poważnego zaburzenia równowagi energetycznej naszego organizmu, dlatego powinniśmy je w naszej diecie równoważyć. Organizm zużytkuje znacząco mniej energii na trawienie, jeżeli dostarczymy mu ciepły posiłek, z kolei zimne jedzenie wychładza organizm i pozbawia go życiodajnej energii.Pokarmy neutralne to między innymi: fasola czerwona i szparagowa, groch, kapusta, marchew, mleko, żyto, wiśnie, winogrona, brązowy ryż, buraki, chleb, łosoś, rodzynki, śliwki.Gorące: masło, ryby wędzone, cebula, pieprz, kawa, czekolada, przyprawy curry i chilli.Zimne: lody, ogórki, pomidory, sałata, jogurty, banany, tofu, mięso kaczki.Ciepłe: fasolka Jaś, ser, szynka, ziemniaki, brzoskwinie, czosnek, kurczak, por, wołowina.Wychładzające: gruszki, kukurydza, arbuzy, grzyby, jabłka, ananasy, pomarańcze, truskawki, rzodkiewki, ryby, pszenica.Medycyna chińska dzieli produkty na 5 smaków, które wpływają na funkcjonowanie poszczególnych organów:pokarmy kwaśne - hamują wydalanie wody i toksyn, działają niekorzystnie na wątrobę i pęcherz żółciowy;słone (pokarmy pochodzenia morskiego) - działają moczopędnie;ostre - działają niekorzystnie na jelito grube i płuca;słodkie (Chińczycy zaliczają do nich między innymi:: marchew, kurczaka, ryż, ziemniaki) - działają uspokajająco na żołądek i śledzionę;produkty gorzkie (szparagi, brokuły, piwo) - wzmagają trawienie. Nie ukrywaj złości! Jak podkreślają Chińczycy, na zachowanie zdrowia wpływa nie tylko odpowiednia dieta, lecz również pozytywny stan emocjonalny. Przepracowanie i stres, poprzez lata ukrywane odczucia, takie jak strach, gniew, agresja, złość, odgrywają najważniejszą rolę - wg medycyny chińskiej - w powstawaniu schorzeń.W dzisiejszej cywilizacji ludzie niestety niezbyt regularnie umieją przyznać się do skrywanych negatywnych emocji. Ich kumulowanie wpływa niekorzystnie na stan naszego zdrowia, dlatego psychoterapia, akupunktura, chińskie ziołolecznictwo albo zwyczajnie szczera rozmowa z bliskim przyjacielem mogą odegrać nieocenioną rolę w doprowadzeniu ludzkiego organizmu, a w pierwszej kolejności sfery emocji, do dobrostanu.Dla Chińczyków bardzo istotne to jest, by człowiekowi nieustannie towarzyszyły w życiu uśmiech i radość. Jeśli gryzie nas jakiś problem, porozmawiajmy z kimś o tym. Nie skrywajmy złości, dajmy jej upust - chociażby rzucając czymś o podłogę. Niebezpieczna piątka wg medycyny chińskiej istnieje 5 czynników klimatycznych, które wywierają ważny wpływ na stan naszego organizmu. To są: gorąco, suchość, wilgoć, zimno i wiatr.Nadmiar gorąca może być bardzo niebezpieczny. Powstaje ono w naszym organizmie w konsekwencji przepracowania albo nadmiaru negatywnych emocji. Skutkuje wysoką gorączkę, przyspieszony oddech, a nawet odwodnienie.Na działanie suchości są narażone osoby mieszkające i pracujące w centralnie ogrzewanych budynkach. Skutkuje to wysychanie błon śluzowych, chrypkę, przesuszenie skóry.w najwyższym stopniu niebezpieczna jest wilgoć. Powinniśmy unikać przebywania w zawilgoconych pomieszczeniach i nie dopuszczać do przemoknięcia na deszczu. Wilgoć skutkuje stany depresyjne, bóle stawów, bardzo mocną senność.Zimno wnika do naszego organizmu głównie za sprawą spożywania zimnych pokarmów i w wyniku niechronienia się przed zbyt niską temperaturą. Symptomami nadmiaru zimna są: niestrawność, częstomocz, ciągłe uczucie zimna, rwące bóle w całym ciele.Wiatr wpływa negatywnie w pierwszej kolejności na górną część ciała. skutkuje przeziębienia, infekcje wirusowe i bakteryjne, schorzenia laryngologiczne. Chińskie porady Spożywaj soję i jej przetwory, np. tofu. Zamiast czerwonego mięsa jedz ryby, kurczaki i fasolę. Ostre przyprawy zastąp nieco łagodniejszymi ziołami. Pij kawę zbożową, zamiast kawy z kofeiną, i herbatę ziołową. Mleko krowie zastąp mlekiem sojowym
Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.