Objawy ZDROWA DIETA przyczny. Czym jest zdrowych, dorosłych Polaków zostały zawarte w Złotej Karcie.

Czy pomocne?

Zdrowa dieta leczenie

Definicja ZDROWA DIETA: Praktyczne zalecenia dotyczące metody odżywiania się zdrowych, dorosłych Polaków zostały zawarte w Złotej Karcie, którą zaakceptowały instytucje zajmujące się racjonalnym żywieniem.Właściwe żywienie odgrywa wielką rolę nie tylko w leczeniu niektórych chorób, lecz również w ich profilaktyce. Od kiedy wiadomo, jak sporo schorzeń rozwija się w konsekwencji wadliwego żywienia (cukrzyca typu II, osteoporoza, niektóre nowotwory, dolegliwość niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze), istotne stało się zaproponowanie uniwersalnych zasad żywienia, które pozwolą zachować zdrowie i kondycję fizyczną. W tym celu w 1998 r. z inicjatywy Porady Promocji Zdrowego Żywienia stworzono Złotą Kartę Prawidłowego Żywienia, która zawiera fundamentalne, praktyczne zalecenia dotyczące odżywiania się wszystkich zdrowych, dorosłych Polaków.Jej treść została zaakceptowana poprzez sporo instytucji zajmujących się w Polsce racjonalnym odżywianiem: Polskie Towarzystwo Badań nad Miażdżycą, Polskie Towarzystwo Kardiologiczne, Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych, Narodowy Instytut Kardiologii, Narodowy Program Profilaktyki Cholesterolowej, Polska Fundacja Osteoporozy, Towarzystwo Internistów Polskich, Polski Komitet Zwalczania Raka i Polskie Towarzystwo Ginekologiczne. Kartę zatwierdził również minister zdrowia i opieki socjalnej. Zgodnie ze Złotą Kartą, by być zdrowym, należy przestrzegać odpowiednich zasad dotyczących codziennego żywienia. Przynajmniej 3 posiłki umiarkowanej wielkości - w tym koniecznie śniadanie. Tryb życia większości z nas sprawia, iż mamy coraz mniej czasu na jedzenie. Konsekwencją tego jest pomniejszenie liczby posiłków do 2 na dzień: śniadania i obiadokolacji, co natomiast powiększa znacząco ryzyko nadwagi i otyłości. Dlatego należy jeść przynajmniej 3 posiłki (albo więcej) na dobę. Ostatni posiłek nie powinien być zjadany bezpośrednio przed snem. W każdym posiłku produkty zbożowe, takie jak: pieczywo ciemne, płatki, kasze, makarony ((albo ziemniaki. Głównym źródłem energii w diecie powinny być węglowodany złożone. Najwięcej dostarczają ich produkty zbożowe. Zaleca się, by w każdym posiłku znalazły się: pieczywo ciemne, płatki, kasze, makarony. Są one również doskonałym źródłem wartościowego białka i witaminy B1 (biorącej udział w przemianach węglowodanów), B6 (niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i koniecznej do tworzenia krwinek czerwonych). Dostarczają także błonnika pokarmowego i składników mineralnych - żelaza, magnezu, miedzi i cynku. Istnieją znaczące różnice w wartości odżywczej pieczywa, w zależności od tego, z jakiej mąki zostało sporządzone. Pieczywo ciemne z mąk grubego przemiału zawiera więcej witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego niż pieczywo białe; jest wiec zdrowsze. Warzywa i owoce (mogą być mrożone) do każdego posiłku, a również pomiędzy posiłkami. Powinny być nie tylko składową każdego posiłku, lecz trzeba je również spożywać pomiędzy posiłkami. Warzywa i owoce są gdyż głównym źródłem większości witamin i składników mineralnych i dostarczają sporych ilości błonnika pokarmowego. Świeże warzywa i owoce pokrywają w sporym stopniu dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i §-karoten, a więc przeciwutleniacze (zwalczające wolne rodniki) odgrywające wielką rolę w zabezpieczeniu organizmu przed postępem miażdżycy i nowotworów. Owoce i warzywa są niskokaloryczne, czyli szczególnie sugerowane w dietach odchudzających. przynajmniej 2 pełne szklanki mleka (najlepiej chudego) (((albo tyle samo kefiru i jogurtu plus 1-2 plasterki serów. Produkty mleczne są niezastąpionym źródłem wapnia w naszej diecie. Dostarczają również wysokowartościowego białka, witaminy B2. Odpowiednia podaż wapnia i witaminy D w diecie może uchronić przed osteoporozą, zapobiec łamliwości kości w starszym wieku. Osobom dorosłym zaleca się wybieranie wytwórów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu. Produkty pełnotłuste są gdyż źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych mających negatywny wpływ na stężenie cholesterolu we krwi. Osoby z nietolerancją laktozy zamiast mleka powinny spożywać mleczne napoje fermentowane, takie jak jogurt, kefir, mleko ukwaszone. Porcja ryby, drobiu, grochu, fasoli ((((albo mięsa (do wyboru). Wszystkie dostarczają białka o wysokiej wartości odżywczej. Pośrodku dnia należy spożyć jedną z wymienionych porcji. O wysokiej wartości odżywczej mięsa decyduje zawartość pełnowartościowego białka (wszystkie konieczne aminokwasy, które muszą być dostarczone organizmowi ludzkiemu wspólnie z pożywieniem), składników mineralnych, w szczególności żelaza i witamin, szczególnie z gatunku B (B1, B2, B6, PP, B12). Z mięs należy wybierać chude gatunki - indyk, kurczak, cielęcina, królik. Z drobiu trzeba usunąć skórę. Ograniczenie tłuszczów zwierzęcych w naszej diecie znacząco minimalizuje ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób, na przykład miażdżycy i niektórych nowotworów. Pośrodku tygodnia należy co najmniej 2-3 razy zastąpić mięso w posiłku obiadowym rybami. Ich białko jest równie wartościowe jak białko mięsa, a przy tym bardziej lekko strawne. Tłuszcz ryb morskich zawiera znaczącą liczba nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym również omega-3, które odgrywają ważną rolę w profilaktyce miażdżycy. Ryby są również bogate w składniki mineralne i witaminy, między innymi selen, fosfor, magnez, wapń, witaminę A, fluor, potas, witaminę D. Ryby morskie i owoce morza są ponadto wspaniałym źródłem jodu. Jedna łyżka stołowa oleju (((((albo oliwy i nie więcej niż 2 łyżeczki margaryny miękkiej (bez tłuszczów trans). Wymienione produkty są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) zawartych w tłuszczach roślinnych. NNKT nie są syntetyzowane poprzez organizm i dlatego muszą być dostarczane wspólnie z pożywieniem. Oleje roślinne są ponadto źródłem witaminy E, która również należy do przeciwutleniaczy. W ostatnich latach stwierdzono antymiażdżycowe działanie nienasyconych kwasów tłuszczowych, zarówno jedno-, jak i wielonienasyconych. Woda mineralna i naturalne soki warzywne i owocowe (nie mniej niż 1 litr). Przy sporym wysiłku fizycznym i w okresie letnich upałów należy zwiększyć tę liczba wypijanych płynów nawet do 3 litrów na dobę. Wody mineralne pozwalają uzupełnić nie tylko utraty wody w organizmie, lecz również składników mineralnych. Naturalne soki owocowo-warzywne oprócz składników mineralnych dostarczają również wielu witamin, między innymi C i beta-karotenu. Korzystne jest picie w mniejszych ilościach, lecz za to regularnie.Staraj się unikać nadmiaru: soli, cukru i alkoholu
Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.