Przyczny Narząd smaku (smak) objawy. Co to jest leżącym w kubku smakowym . Zagłębienia w błonie.

Czy pomocne?

Narząd smaku (smak) leczenie

Co to znaczy NARZĄD SMAKU (SMAK):

Wrażenia smakowe są odbierane dzięki zakończeniom nerwowym leżącym w kubku smakowym. Zagłębienia w błonie śluzowej języka zbudowane są z komórek smakowych i podporowych. Są one rozmieszczone w brodawkach nitkowatych (najmniejsze i najliczniejsze na przedniej części języka), grzybowatych (na przedniej części języka), okolnych (największych zagranicy trzonu i nasady języka) i liściastych (pionowe fałdy na bocznej powierzchni języka). Komórki smakowe są wrzecionowate i mocno wydłużone. Zbudowane są z komórek smakowych (chemoreceptorów) otoczonych komórkami podporowymi. Na każdej z nich od góry jest pręcik smakowy, a od dołu wychodzą z niej włókna nerwowe.

Pobudzenie receptorów błonowych skutkuje uwolnienie poprzez komórkę smakową neurotransmiterów do synapsy I-rzędowego neuronu czuciowego. Dalsza droga tego sygnału prowadzi poprzez II-rzędowy neuron czuciowy do wzgórza i podwzgórza i poprzez III-rzędowy neuron czuciowy do kory smakowej (leżącej na pograniczu płatów czołowego i ciemieniowego). Kubki smakowe umieją odróżnić pięć smaków: słodki (węglowodanów), słony (jonów sodu), gorzki (substancji obojętnych albo szkodliwych), kwaśny (jonów wodoru) i umami (mięsny – jonów glutaminianowych). Związki chemiczne zawarte w pokarmach są rozpuszczane w ślinie i to ten płyn drażni komórki smakowe

Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.