Leczenie Czego nie jeść przy nadciśnieniu przyczyny. Jak leczyć czasach można uznać je za chorobę.

Czy pomocne?

100% pozytywne
3 głosy

Czego nie jeść przy nadciśnieniu

Definicja z ang. I do not eat with hypertension, z niem. Ich esse nicht mit Hypertonie.

Jak leczy KARDIOLOG w przypadku CZEGO NIE JEŚĆ PRZY NADCIŚNIENIU: Nadciśnienie to problem, który dotyka coraz większej liczby ludzi. W obecnych czasach można uznać je za chorobę cywilizacyjną. Nieleczone jest bardzo niebezpieczne, może prowadzić do udaru, wylewu albo zawału. Osoby ze zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym muszą więc być bardzo ostrożne. Nadciśnienie wymaga zmiany stylu życia i metody odżywiania. Pierwszą bardzo istotną rzeczą jest ruch. Wraz z nim musi iść w parze odpowiednia dieta. Należy unikać produktów tłustych i o dużej zawartości sodu. Czego się więc wystrzegać?
krok 1


ogórki kiszone

Ogórki kiszone
Są niskokaloryczne, co jest bardzo korzystne, lecz niestety pełno w nich sodu. Jeden średniej wielkości ogórek kiszony (około 12 cm) zawiera ok. 570 mg sodu. Dla nadciśnieniowca to ponad 1/3 dopuszczalnego dziennego spożycia sodu (wynoszącego 2300 mg).
krok 2


rosół

Rosół
Rosół jest uznawany za lek na każde schorzenie, jednak nie należy z nim przesadzać w razie nadciśnienia tętniczego. Jedna porcja rosołu to nawet 880 mg sodu.
krok 3


kiszona kapusta

Kiszona kapusta
Niskokaloryczna, doskonała do schabowego albo kiełbaski? Być może. lecz nie dla ciebie. Mimo że pół szklanki kiszonej kapusty to jedynie 13 kcal, zawiera ona ponad 460 mg sodu.
krok 4


frytki

Frytki
Są nie tylko kaloryczne i tłuste, lecz również zawierają dużą dawkę sodu. Średnia porcja frytek to ok. 19 g tłuszczu i 270 mg sodu.
krok 5


bekon

Smażony boczek albo bekon
Jak się pewnie domyślasz, chodzi głównie o tłuszcz. Trzy paski smażonego boczku to 4,5 g tłuszczu i 270 mg sodu. Podobnie jak frytek, należy go więc unikać.
krok 6


nabiał

Nabiał
To doskonałe źródło wapnia, jednak tłuste produkty mleczne, jak na przykład pełne mleko, dostarczają więcej tłuszczu, niż potrzebuje twój organizm. 1 szklanka pełnego mleka jest źródłem 8 g tłuszczu, z czego 5 g to tłuszcze nasycone. Tłuszcze te są dla ciebie szczególnie negatywne, gdyż regularnie przyczyniają się do chorób serca. Jeżeli lubisz mleko, wybieraj to chude, 1-2%.
krok 7


słodycze

Słodycze
Wiemy, iż mają negatywny wpływ na nasze zdrowie, a mimo to każdy je lubi i niewiele kto potrafi im się oprzeć. Dla przykładu zaledwie jeden pączek to aż 200 kcal i 12 g tłuszczu!
krok 8


zupka chińska

Zupki chińskie
Popularne nie tylko wśród studentów, lecz i wśród osób, które chcą zjeść coś szybko i tanio. Kolejnym razem, gdy spojrzysz na zupkę chińską pomyśl, iż kryje ona w sobie 14 g tłuszczu i aż 1580 mg sodu! Większość sodu zawarta jest w proszku zapewniającym zupce charakterystyczny smak.
krok 9


margaryna

Margaryna
Niekoniecznie musi być zła, istotne, tak aby wybierać ją z rozsądkiem. Szukaj margaryny, która nie zawiera tłuszczy trans. Bezwzględnie musisz wykluczyć je ze swojej diety.
krok 10


batony

Batony
Batony i inne produkty wysokokaloryczne o dużej zawartości cukru powodują szybkie przybieranie na wadze. Otyłość z kolei to najczęstsza powód wysokiego ciśnienia krwi. Dodatkowe kilogramy dodatkowo obciążają serce i zwalniają przepływ krwi.
krok 11


alkohol

Alkohol
Szybko podnosi ciśnienie krwi i prowadzi do uszkodzenia ścian naczyń krwionośnych. Dla osób cierpiących na nadciśnienie alkohol to wróg.
krok 12


czerwone mięso

Czerwone mięso
Zdrowa dieta przy nadciśnieniu powinna ograniczać do minimum spożycie tłuszczy trans albo nasyconych. Tłuste potrawy mają negatywny wpływ zarówno na serce, jak i na naczynia krwionośne. Unikaj czerwonego mięsa, fast foodów, a nawet oliwek i oleju.
krok 13


sól

Sól
Ogranicz sól. Pamiętaj, iż zbyt spora liczba sodu uszkadza serce i układ krwionośny i prowadzi do znacznego wzrostu ciśnienia krwi.

Lekarz Kardiolog: CZEGO NIE JEŚĆ PRZY NADCIŚNIENIU; ICH ESSE NICHT MIT HYPERTONIE; I DO NOT EAT WITH HYPERTENSION;

Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.