Leczenie Co jeść, aby się nie starzeć przyczyny. Jak leczyć kosmetyki, by wyglądać pięknie i młodo.

Czy pomocne?

100% pozytywne
2 głosy

Co jeść, aby się nie starzeć?

Definicja z ang. What to eat, not to grow old, z niem. Was zu essen, nicht zu wachsen alt.

Jak leczy DIETETYK w przypadku CO JEŚĆ, ABY SIĘ NIE STARZEĆ: My kobiety jesteśmy w stanie wydać fortunę na kremy, balsamy, toniki i inne kosmetyki, by wyglądać pięknie i młodo. Robimy to mimo tego, iż wielu specjalistów uważa, iż prawie żaden z nich nie działa. Natomiast zdrowa dieta bardzo korzystnie może wpłynąć na kondycję naszej skóry i jej wygląd. W odróżnieniu do kosmetyków które są kuracją zewnętrzną odpowiednie menu działa na nas od wewnątrz. Wystarczy urozmaicić codzienne posiłki w kilka cennych dodatków, by uzyskać piękny i zdrowy wygląd. Oto spis kilku przekąsek, które pomogą odzyskać ci młodzieńczy blask.
krok 1


Owoce leśne

Jagody i owoce leśne
Owoce te są szczególnie bogate w składniki zapobiegające starzeniu się skóry, a oprócz tego są pyszną przekąską. Bogate są w przeciwutleniacze, które zabijają wolne rodniki. Jagody są również źródłem kolagenu, a również pomagają w utrzymaniu elastyczności skóry.
krok 2


Arbuz

Warzywa i owoce zawierające sporą liczba wody
Warzywa zawierające sporą liczba wody takie jak ogórek, seler, arbuz i brzoskwinie idealnie nawilżają skórę i przyczyniają się do wypełnienia pojawiających się zmarszczek, a witaminy, które są w nich zawarte dodatkowo odżywiają cały organizm. Do tego zestawu owocowo warzywnego polecam świeżo zaparzoną zieloną herbatę, która dobrze nawadnia organizm. Zawiera ona również mnóstwo przeciwutleniaczy, które utrzymują nawilżenie skóry poprzez długi czas.
krok 3


Szpinak

Szpinak
Samo wyraz szpinak przyprawia nas o dreszcze. Ta zielona papka nie wygląda zachęcająco i apetycznie. Uwierz, iż dobrze doprawiony szpinak potrafi smakować naprawdę smacznie a do tego ma sporo właściwości odżywczych. Zawiera żelazo, wolny kwas foliowy i witaminy w tym B11, a również B9 która wspomaga organizm w produkcji czerwonych krwinek. Dodatkowo przyśpiesza mechanizm trawienia szybciej oczyszczając organizm z toksyn.
krok 4


Awokado

Awokado
Delikatne, kremowe awokado nie dość, iż jest pyszną przekąską tj. prawdziwą skarbnicą niezbędnych do zdrowia witamin. Zawarte są w nim witaminy A,E,C,D z grupy B (w tym kwas foliowy), PP i K i potas, wapń i żelazo. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a w szczególności kwasu linolowego, linolenowego i oleinowego, które są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i muszą być dostarczane z pożywieniem. Następnym cennym składnikiem jest tripeptyd glutation, który zaliczany jest do najsilniejszych przeciwutleniaczy.
krok 5


Rzodkiew

Warzywa krzyżowe
Do tej rodziny warzyw należy brukselka, rzodkiew i rzeżucha. Te warzywa efektywnie wspomagają usunięcie toksyn z organizmu. Badania wykazują również iż częste ich spożywanie ogranicza sposobność zachorowania na raka.
krok 6


Czosnek

Czosnek
Zajadanie się każdego dnia ząbkami czosnku może nie brzmi zbyt przyjemnie, lecz myślę iż korzyści z tego płynące mogą przekonać nawet w najwyższym stopniu odporne osoby. Badania wykazały iż czosnek pomaga znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowań na choroby serca i nowotworów a ponadto posiada mnóstwo składników odżywczych, które polepszają kondycję włosów i paznokci.
krok 7


Imbir

Imbir
Imbir jest świetnym dodatkiem zarówno do chleba jaki do kuchni orientalnej. Imbir ułatwia trawienie, a olejek w nim zawarty pobudza wydzielanie skoków żołądkowych, działa moczopędnie i rozkurczowo. Minimalizuje zlepianie płytek krwi, przeciwdziała zakrzepom, minimalizuje poziom cholesterolu. Dodatkowo poprawia krążenie, ma działanie rozgrzewające również narządy płciowe.
krok 8


Marchewki

Marchew
To jeden z najtańszych i najzdrowszych kosmetyków. Marchew posiada duże ilości witamin i mikroelementów. Jej najcenniejszym składnikiem jest beta-karoten, a więc prowitamina A. Jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania organizmu – odpiera ataki wolnych bakterii i wirusów, poprawia wzrok, przede wszystkim jest mocnym przeciwutleniaczem, chroniąc nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Marchew zawiera beta-karoten może się więc stać naszą codzienną, naturalną szczepionką przeciwko nowotworom, chorobom serca i przedwczesnemu starzeniu się.




Wskazówki i ostrzeżenia
Pewnie nie spodziewałaś się iż odpowiednia dieta może mieć tak korzystny wpływ na spowolnienie procesu starzenia się twojego ciała i organizmu. Jestem zwolenniczką dobrych kosmetyków lecz uważam iż łączenie je z naturalnymi produktami jest najlepszym zestawieniem dla posiadania świetnej kondycji naszego ciała.

Lekarz Dietetyk: CO JEŚĆ, ABY SIĘ NIE STARZEĆ; WAS ZU ESSEN, NICHT ZU WACHSEN ALT; WHAT TO EAT, NOT TO GROW OLD;

Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.