Leczenie Jak gotować nie tracąc wartości odżywczych przyczyny. Jak leczyć najniższych temperatur i.

Czy pomocne?

100% pozytywne
2 głosy

Jak gotować nie tracąc wartości odżywczych?

Definicja z ang. How to cook without losing nutritional value, z niem. Wie zu kochen, ohne Nährwert zu verlieren.

Jak leczy DIETETYK w przypadku JAK GOTOWAĆ NIE TRACĄC WARTOŚCI ODŻYWCZYCH: Najważniejsza zasada dotycząca przyrządzania posiłków to wykorzystywanie jak najniższych temperatur i krótki czas gotowania. Większość witamin jest niezwykle wrażliwa na działanie ciepła, a z powodu procesu gotowania żywność traci sporo cennych składników mineralnych i przedmiotów śladowych. Jednak nic straconego! Istnieje kilka zasad, które pomogą Ci zachować cenne właściwości produktów spożywczych w czasie ich przygotowywania. Więcej na ten temat dowiesz się czytając ten artykuł.
krok 1
Gotowanie jako czynność niezbędna do prawidłowego trawienia
Gotowanie jest regularnie warunkiem koniecznym do strawienia niektórych wytwórów, które w stanie surowym są lub zbyt twarde, lub zawierają niestrawne składniki i dopiero pod wpływem gotowania stają się przyswajalne dla organizmu człowieka. Niektóre potrawy dopiero dzięki procesowi gotowania stają się naprawdę smaczne.
krok 2
Jak należy gotować potrawy?
w czasie przyrządzania potraw należy przestrzegać następujących zasad:
- Produkty należy myć dokładnie, lecz krótko, gdyż woda wymywa sporo witamin i substancji mineralnych.
- Kroić bezpośrednio przed gotowaniem, bo przez kontakt z tlenem ulegają rozkładowi wybrane cenne składniki.
- Lepiej gotować krócej, za to w wysokiej temperaturze. Dlatego pożywienie zachowa więcej substancji odżywczych. Warzywa i mięso nie powinny być ani zbyt twarde, ani zbyt miękkie.
- Należy gotować zawsze pod przykryciem i używać garnka ze szczelną pokrywką. W ten sposób gotowanie trwa krócej i zużywa się mniej energii.
- Nie dodawać za wiele tłuszczu, bo sporo produktów już „w sobie” zawiera wystarczającą dawkę.
krok 3
Zdrowe sposoby przyrządzania potraw
Istnieją różne sposoby przyrządzania potraw pozwalające na zachowanie cennych substancji odżywczych w składnikach pokarmu:
- Duszenie
Duszeniu poddaje się głównie warzywa i ryby. Potrawy należy zawsze dusić w szczelnym naczyniu w niskich i umiarkowanych temperaturach, dodając min. liczba tłuszczu i wody tak, by tylko lekko natłuścić samo dno naczynia. Sposób ta pozwala zachować wrażliwe na temperaturę substancje odżywcze i walory smakowe potrawy.
- Gotowanie na parze
Ta sposób nadaje się głównie do przyrządzania warzyw i ziemniaków, które znajdują się w specjalnym sitkowym wkładzie do garnka i zostaną poddane działaniu pary wodnej. W ten sposób woda nie wymywa cennych składników odżywczych. Istotne jest przy tym używanie szczelnych pokrywek, które zapobiegają ulatnianiu się pary z naczynia.
- Grillowanie
Grillowanie nie wymaga dodatku tłuszczu, który
w czasie obróbki termicznej w sporych ilościach wydziela się z przyrządzanej potrawy. Potrawy grillowane są zdrowsze od smażonych, lecz pod warunkiem, iż nie przypieka się za mocno potrawy.




Wskazówki i ostrzeżenia
Unikaj nadmiernego używania soli.Zamiast przypraw, używaj ziół.

Lekarz Dietetyk: JAK GOTOWAĆ NIE TRACĄC WARTOŚCI ODŻYWCZYCH; WIE ZU KOCHEN, OHNE NÄHRWERT ZU VERLIEREN; HOW TO COOK WITHOUT LOSING NUTRITIONAL VALUE;

Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.