Leczenie Jak konserwanty wpływają na zdrowie przyczyny. Jak leczyć produktów spożywczych. W.

Czy pomocne?

100% pozytywne
2 głosy

Jak konserwanty wpływają na zdrowie?

Definicja z ang. As preservatives affect health, z niem. Als Konservierungsmittel beeinflussen die Gesundheit.

Jak leczy DIETETYK w przypadku JAK KONSERWANTY WPŁYWAJĄ NA ZDROWIE: Jak wiadomo środki konserwujące są wszechobecne. Możemy je znaleźć w większości produktów spożywczych. W dzisiejszych czasach producenci żywności decydują się na wykorzystywanie tego typu substancji, tak aby przedłużyć termin ważności produktów. Kierują się raczej swoim zyskiem (a więc jego maksymalizacją), z kolei mniej uwagi zwracają na zdrowie konsumenta. Oczywiście wszystkie środki konserwujące są wcześniej badane i dlatego mogą zostać zastosowane w produktach. Jednakże co odbywa się w wypadku, gdy konsument spożywa produkty zawierające chemiczne bonusy dość regularnie? Czy ma to wpływ na nasz organizm? Myślę, iż znasz odpowiedź.
krok 1
Najpierw trzeba zdać sobie sprawę z tego, co są to konserwanty i jak działają. Jak już wcześniej wspomniano, środki konserwujące mają za zadanie przedłużyć moment ważności produktów żywnościowych. Zapobiegają one rozwojowi bakterii, grzybów i różnego rodzaju wirusów. Możemy również wyróżnić barwniki, które sprytnie imitują naturalny kolor różnych produktów.
krok 2
Warto dodać, iż wszystkie konserwanty można zidentyfikować. Wszystkie są wymienione na tak zwany liście E. Mają one oznaczenia od E200 do E299.jeżeli zidentyfikujesz konserwant, to będziesz mieć szansę na jego wyeliminowanie. Dlatego rozpoznanie „truciciela” jest bardzo istotne. Kumulowanie się tych środków w naszym organizmie jest szkodliwe, gdyż mogą one przyczyniać się do rozwoju różnych chorób, min. nowotworów.
krok 3
Poniżej znajdziesz kilka konserwantów, które są w stanie zaszkodzić nam w najwyższym stopniu. Wpływ niektórych substancji na nasze zdrowie nie jest udowodniony naukowo, co może budzić wątpliwość co do negatywnego oddziaływania na ludzki organizm. Większość badań była przeprowadzana na zwierzętach (szczury, myszy) i wykazywała niekorzystne wpływ.
krok 4
Na pierwszy ogień pójdzie glutaminian sodu. Początkowo był on stosowany wyłącznie w kuchni azjatyckiej jako "Aji-no-moto" ((a więc „istota smaku”). Faktycznie, ta substancja intensyfikuje smak każdej potrawy. Dlatego także jest tak chętnie używana poprzez kucharzy i producentów. Glutaminian sodu może przyczyniać się do tak zwany syndromu chińskiej restauracji, który objawia się zawrotami głowy, palpitacjami serca, zaczerwienieniem, a nawet chwilowym paraliżem.
krok 5
Następny niebezpieczny konserwant to aspartam. Jest on środkiem dodawanym do słodkich napojów, słodyczy, bądź gum do żucia. Aspartam jest 200 razy słodszy od cukru, dlatego jest chętnie stosowany w przemyśle spożywczym. Może on wywoływać zawroty głowy, mdłości, otępienie, problemy ze snem. Jak twierdzą naukowcy, aspartam może zaostrzać przebieg chorób takich jak: nowotwory mózgu, stwardnienie rozsiane, zespół chronicznego zmęczenia, czy chorobę Alzhaimera.
krok 6
Do szkodliwych konserwantów należy dodać E127 ((a więc erytrozynę. To jest bonus, który zagraża tarczycy. Uwalnia ona jod i poprzez to upośledza funkcje tarczycy. Może prowadzić do nowotworów tego gruczołu.

Lekarz Dietetyk: JAK KONSERWANTY WPŁYWAJĄ NA ZDROWIE; ALS KONSERVIERUNGSMITTEL BEEINFLUSSEN DIE GESUNDHEIT; AS PRESERVATIVES AFFECT HEALTH;

Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.