Leczenie Jak polubić warzywa przyczyny. Jak leczyć w twoim jadłospisie nie może zabraknąć wielu.

Czy pomocne?

100% pozytywne
2 głosy

Jak polubić warzywa?

Definicja z ang. How to like vegetables, z niem. Wie Gemüse mögen.

Jak leczy DIETETYK w przypadku JAK POLUBIĆ WARZYWA: Jedną z naszych największych bolączek jest jedzenie niektórych warzyw. Niestety, w twoim jadłospisie nie może zabraknąć wielu różnych warzyw, jeżeli chcesz się zdrowo odżywiać. Problem w tym, iż nie wszyscy lubią ich smak. Na szczęście nie brak rozmaitych metod przyrządzania warzyw, które mogą pomóc ci je polubić. Warzywa są najbogatszym w wartości odżywcze jedzeniem na świecie i dostarczają nam duże ilości antyoksydantów, błonnika, minerałów i witamin. Dlatego powinnaś spożywać różnokolorowe warzywa 3-5 razy w ciągu dnia. Jedna porcja warzyw powinna mieć tę samą objętość co piłka do baseballa.
Oto spis piętnastu trików, które na pewno przemienią w najwyższym stopniu zaciętych wrogów warzyw w ich miłośników:
krok 1
Dodawaj warzywa do tych potraw, które lubisz w najwyższym stopniu. Np., dodaj paprykę albo grzyby do omleta albo warstwę świeżych liści szpinaku do lasagni.
krok 2
Kiedy gotujesz domową zupę, dodaj do niej własne ulubione warzywa. Lub: wzbogać warzywną treść zupy o obniżonym poziomie sodu dodając więcej marchwi, fasoli szparagowej albo soi.
krok 3
Zrób warzywną sałatkę: użyj liści szpinaku i młodej fasolki zamiast liści sałaty i dodawaj takie warzywa, jakie lubisz.
krok 4
Podawaj warzywa na surowo – niektórzy ludzie lubią smak chrupiących, niegotowanych warzyw.
krok 5
Używaj sosów i dipów: zanurzaj warzywa w niskokalorycznych dipach jak hummus, salsa lub lekki dressing.
krok 6
Wypróbuj włoską kuchnię. Pizza albo makaron to świetny sposób, by przemycić w potrawach takie warzywa jak grzyby, brokuły, cukinia, papryka, świeże liście bazylii albo karczochy.
krok 7
Pij soki z warzyw. Możesz zrobić swój własny sok z warzyw dzięki blendera (na przykład z marchwi) albo kupić gotowy.
krok 8
Podawaj je z pomysłem. Grillowany szaszłyk z warzyw, kolba kukurydzy czy nadziewana papryka to przekąski, które zainteresują zarówno dzieci, jak i dorosłych.
krok 9
Grilluj warzywa – nic nie równa się z ich smakiem. Podawaj je z drobną ilością oliwy z oliwek . Szparagi, cukinia, papryka, pieczarki i bakłażan idealnie pasują do każdego posiłku.
krok 10
Naucz się je odpowiednio gotować. Warzywa o mocniejszym albo gorzkim smaku, jak kapusta, kalafior, brokuły czy bakłażan, wymagają specjalnej uwagi w czasie gotowania. Spróbuj je sauté albo smażone, lub dosmacz je octem balsamicznym, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
krok 11
Zaskakuj siebie. Połóż na kanapce palącą czerwoną paprykę, zawiń w tortillę świeżą bazylię czy nadziej pitę startą kapustą. Niespodziewany smak w znajomych potrawach sprawi, iż zaczniesz inaczej postrzegać warzywa.
krok 12
Wybieraj świeże warzywa. jeżeli w swoim życiu próbowałaś jedynie warzyw z puszki, nic dziwnego, iż ich nie lubisz! Warzywa gotowane na parze, pieczone na grillu czy smażone na patelni mają całkiem inny smak i konsystencję.
krok 13
Spróbuj warzywnych fast-foodów. Zamów sobie sałatkę, pałeczki z marchwi albo selera, panierowane brokuły czy pieczone ziemniaki. Uważaj tylko na wysokokaloryczne dipy i sosy.
krok 14
Nie wynagradzaj siebie ani dzieci za zjedzenie warzyw. Polubisz wtedy nagrody, zamiast nauczyć się lubić warzywa.
krok 15
Dodaj trochę sera. Zapiekaj warzywa z warstwą odtłuszczonego żółtego sera na wierzchu, by dodać im smaku.

Lekarz Dietetyk: JAK POLUBIĆ WARZYWA; WIE GEMÜSE MÖGEN; HOW TO LIKE VEGETABLES;

Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.