Jak przyrządzić warzywa na diecie Dukana?
Definicja z ang. How to cook vegetables on diet Thread, z niem. Wie zu kochen Gemüse auf Diät Thema.
Jak leczy DIETETYK w przypadku JAK PRZYRZĄDZIĆ WARZYWA NA DIECIE DUKANA:
W czasie II etapy diety Dukana, możemy zacząć jeść warzywa (w dni proteinowo-warzywne). O ile sałatki polane oliwą z oliwek i posypane parmezanem smakują wyśmienicie, to w czasie diety Dukana nie możemy sobie pozwolić na takie bonusy. Jak zatem przyrządzić warzywa, by się do nich nie zniechęcić? Poniżej przedstawiam kilka sposobów na urozmaicenie smaku warzyw w czasie diety Dukana.
krok 1
Warzywa na parze
by warzywa zachowały jak najwięcej witamin i walorów smakowych to należy gotować je na parze. Przed gotowaniem na parze możemy posypać warzywa Ziarenkami Smaku, Wegetą albo solą i innymi ulubionymi przyprawami. Dlatego, warzywa będą miały wiele lepszy smak.
krok 2
Warzywa z piekarnika
Warzywa możemy również upiec w piekarniku w wywarze powstałym z pieczenia mięsa albo ryby (na przykład gołąbki).
krok 3
Warzywa pieczone w folii (w papilotach)
Warzywa pieczone w folii zachowują witaminy i smak. Najlepiej jest piec warzywa od razu z mięsem albo rybą ((na przykład zawinięty w folię łosoś na warstwie porów czy bakłażanów.
krok 4
Warzywa z patelni
Warzywa z patelni są najlepsze dla osób, które nie przepadają za warzywami, albo nawet mają do nich wstręt. Warzywa należy smażyć na patelni teflonowej z nieprzywierającym dnem. Oczywiście należy je posypać uprzednio przyprawą.
krok 5
Sosy do warzyw
Warzywa będą wspaniale smakować jeżeli polejemy je sosem. Oczywiście musi to być sos bez cukru i tłuszczu. Taki sos można zrobić z serka homogenizowanego odtłuszczonego rozrzedzonego odtłuszczonym jogurtem (za serek homogenizowany może zrobić dobrze zmiksowany/zblendowany serek lekki Piątnica 3% tł. - jeżeli jest taka potrzeba można go rozrzedzić odtłuszczonym jogurtem,
by nabrał konsystencję sosu).
Teraz w zależności od potrzeb rozrzedzony serek możemy zmieszać z:
- solą i pieprzem,
- bazylią, solą i pieprzem,
- czosnkiem, solą i pieprzem,
- ostrą pastą paprykową ( (((na przykład węgierska; istotne,
by była bez dodatku tłuszczy i cukrów),
- musztardę, ocet, sól, pieprz i ulubione zioła (ubić na puszysty majonez).
krok 6
Winegret na parafinie
Olej parafinowy jest najlepszym substytutem oliwy z oliwek i innych olejów. Różni się od nich tylko tym, iż nie posiada ani jednej kalorii i - spożyty w nadmiarze może wywołać rozwolnienie. Jednak olej stosowany z umiarem nam nie zaszkodzi a może tylko pomóc ( jeżeli ma się problemy z zatwardzeniem). Z oleju parafinowego możemy zrobić sos winegret, który będzie najlepszy do wszelkich sałatek.
Przepis na sos winegret:
- łyżka oleju parafinowego,
- łyżka wody naturalnie gazowanej,
- łyżka musztardy,
- 1-2 łyżki octu winnego balsamicznego albo malinowego.
Wskazówki i ostrzeżenia
Warzywa powinniśmy jeść jak najczęściej surowe, gdyż gotowanie warzyw pozbawia je części witamin.Ile można jeść warzyw na dzień? Warzywa można jeść do każdego posiłku, jednak nie należy przesadzać z ich ilością. Warzywa jemy zawsze z proteinami i do syta. Nie napychamy się nimi. Nie powinno się traktować warzyw jak chipsów i wcinać je poprzez cały dzień.Używaj jak najwięcej przypraw. Goździki, imbir, anyżek, kardamon - dają nam sporo mocnych wrażeń smakowych, które wpływają na ośrodek mózgowy odpowiedzialny za wywołanie uczucia sytości.Nawet ( jeżeli odczuwasz wstręt do warzyw to musisz je jeść. Zawierają wiele witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania twojego organizmu. jakiekolwiek tabletki i suplementy nie mogą ich zastąpić.
krok 1
Warzywa na parze
by warzywa zachowały jak najwięcej witamin i walorów smakowych to należy gotować je na parze. Przed gotowaniem na parze możemy posypać warzywa Ziarenkami Smaku, Wegetą albo solą i innymi ulubionymi przyprawami. Dlatego, warzywa będą miały wiele lepszy smak.
krok 2
Warzywa z piekarnika
Warzywa możemy również upiec w piekarniku w wywarze powstałym z pieczenia mięsa albo ryby (na przykład gołąbki).
krok 3
Warzywa pieczone w folii (w papilotach)
Warzywa pieczone w folii zachowują witaminy i smak. Najlepiej jest piec warzywa od razu z mięsem albo rybą ((na przykład zawinięty w folię łosoś na warstwie porów czy bakłażanów.
krok 4
Warzywa z patelni
Warzywa z patelni są najlepsze dla osób, które nie przepadają za warzywami, albo nawet mają do nich wstręt. Warzywa należy smażyć na patelni teflonowej z nieprzywierającym dnem. Oczywiście należy je posypać uprzednio przyprawą.
krok 5
Sosy do warzyw
Warzywa będą wspaniale smakować jeżeli polejemy je sosem. Oczywiście musi to być sos bez cukru i tłuszczu. Taki sos można zrobić z serka homogenizowanego odtłuszczonego rozrzedzonego odtłuszczonym jogurtem (za serek homogenizowany może zrobić dobrze zmiksowany/zblendowany serek lekki Piątnica 3% tł. - jeżeli jest taka potrzeba można go rozrzedzić odtłuszczonym jogurtem,
by nabrał konsystencję sosu).
Teraz w zależności od potrzeb rozrzedzony serek możemy zmieszać z:
- solą i pieprzem,
- bazylią, solą i pieprzem,
- czosnkiem, solą i pieprzem,
- ostrą pastą paprykową ( (((na przykład węgierska; istotne,
by była bez dodatku tłuszczy i cukrów),
- musztardę, ocet, sól, pieprz i ulubione zioła (ubić na puszysty majonez).
krok 6
Winegret na parafinie
Olej parafinowy jest najlepszym substytutem oliwy z oliwek i innych olejów. Różni się od nich tylko tym, iż nie posiada ani jednej kalorii i - spożyty w nadmiarze może wywołać rozwolnienie. Jednak olej stosowany z umiarem nam nie zaszkodzi a może tylko pomóc ( jeżeli ma się problemy z zatwardzeniem). Z oleju parafinowego możemy zrobić sos winegret, który będzie najlepszy do wszelkich sałatek.
Przepis na sos winegret:
- łyżka oleju parafinowego,
- łyżka wody naturalnie gazowanej,
- łyżka musztardy,
- 1-2 łyżki octu winnego balsamicznego albo malinowego.
Wskazówki i ostrzeżenia
Warzywa powinniśmy jeść jak najczęściej surowe, gdyż gotowanie warzyw pozbawia je części witamin.Ile można jeść warzyw na dzień? Warzywa można jeść do każdego posiłku, jednak nie należy przesadzać z ich ilością. Warzywa jemy zawsze z proteinami i do syta. Nie napychamy się nimi. Nie powinno się traktować warzyw jak chipsów i wcinać je poprzez cały dzień.Używaj jak najwięcej przypraw. Goździki, imbir, anyżek, kardamon - dają nam sporo mocnych wrażeń smakowych, które wpływają na ośrodek mózgowy odpowiedzialny za wywołanie uczucia sytości.Nawet ( jeżeli odczuwasz wstręt do warzyw to musisz je jeść. Zawierają wiele witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania twojego organizmu. jakiekolwiek tabletki i suplementy nie mogą ich zastąpić.
Lekarz Dietetyk: → JAK PRZYRZĄDZIĆ WARZYWA NA DIECIE DUKANA; WIE ZU KOCHEN GEMÜSE AUF DIÄT THEMA; HOW TO COOK VEGETABLES ON DIET THREAD; .
Opinie, pytania i komentarze 0
- Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.