Leczenie Jak schudnąć przyczyny. Jak leczyć najważniejsze zasady zdrowego odchudzania. Nie musisz.

Czy pomocne?

100% pozytywne
2 głosy

Jak schudnąć?

Definicja z ang. How to lose weight, z niem. Wie man Gewicht verlieren.

Jak leczy DIETETYK w przypadku JAK SCHUDNĄĆ: Chcesz schudnąć, lecz nie wiesz jak się do tego zabrać? Poniżej przedstawiam najważniejsze zasady zdrowego odchudzania. Nie musisz się głodzić, ani biegać kilka godz. na dzień. Wystarczy zmienić nieco sposób odżywiania i tryb życia, by zacząć chudnąć. Oczywiście do tego musisz być konsekwentny w tym co robisz i zmotywowany.
krok 1
Umiarkowany ruch
Nawet jeżeli nie lubisz się zbytnio ruszać, pamiętaj, iż by spalić tłuszcz musisz zwiększyć swój metabolizm. Ruch i ćwiczenia są zatem nieodzowne w czasie odchudzania. Nie musisz od razu spędzać kilka godz. na siłowni. jeżeli masz dużą nadwagę, to ciężkie ćwiczenia są nawet niewskazane. Dlatego należy rozpoczynać pomalutku. Na początek wystarczy kilka wymachów rękami czy przysiadów, krótki spacer (do sklepu i z powrotem) czy wchodzenie po schodach zamiast korzystanie z windy.
krok 2
Jedz mądrze
Analizuj to co jesz. Postaraj się wyeliminować jak najwięcej tłuszczy i cukrów z diety. Możesz to zrobić przez gotowanie na parze albo smażenie na teflonowej patelni bez tłuszczu. Robiąc zakupy wybieraj produkty odtłuszczone - wybierz mleko 0-0,5%, odtłuszczone twarogi, wędliny drobiowe. Uważaj na sałatki - pomimo, że sałatka sama w sobie nie ma wielu kalorii to sosy i dressingi, które im zawsze towarzyszą są bombami kalorycznymi. Zamiast oliwy z oliwek, użyj zatem do zrobienia sosu jogurtu naturalnego. Pamiętaj, iż jogurt naturalny możesz zawsze używać zamiast śmietany.
krok 3
Jedz białka
Białka nie powodują skoków cukru we krwi i spadków insuliny. Białko również nie zamienia się tak szybko w tłuszcz i sprawiają, iż czujemy się najedzeni poprzez długi moment.
krok 4
Błonnik
Błonnik pomaga w oczyszczeniu organizmu, przyspiesza metabolizm i pomaga schudnąć. Błonnik jest jednym z najważniejszych składników diety. Dzięki odpowiedniej ilości błonnika możesz schudnąć naprawdę szybko.
krok 5
Woda
Woda jest najważniejsza w każdej diecie. jeżeli nie pijesz wystarczających ilości wody, rozpoczyna się ona odkładać w organizmie poprzez co wygląda się grubiej niż w rzeczywistości. jeżeli będziesz pić wiele wody, dasz znać organizmowi, iż nie musi jej on magazynować. Oprócz tego, woda świetnie oczyszcza organizm i pomaga pokonać cellulitis.
krok 6
Używaj przypraw
Przyprawy, w szczególności te ostre (czerwone papryczki chilli) sprawiają, iż nasz metabolizm gwałtownie przyspiesza. Naukowcy potwierdzili, iż nasz metabolizm jest szybszy poprzez ok. 3 godziny, od czasu zjedzenia pikantnego posiłku.
krok 7
Zmniejsz temperaturę
jeżeli lubisz mocno nagrzanie mieszkanie czy dom, to musisz niestety przykręcić nieco temperaturę albo podkręcić klimatyzację. Organizm ludzki używa wiele energii na ogrzanie się. Zatem im chłodniej, tym więcej kalorii spalasz. Odpowiednia temperatura w mieszkaniu będzie 15-18 stopni C.
krok 8
Nigdy nie opuszczaj posiłków
Może ci się wydawać, iż jak nie zjesz śniadania czy obiadu to zaoszczędzisz nieco kalorii, jednak to nie jest prawda. Opuszczenie posiłku sprawia, iż później czujemy się bardzo głodni i wybieramy posiłki bardziej kaloryczne. W rezultacie w ciągu jednego posiłku zjadamy więcej kalorii, niż gdybyśmy zjedli obydwa.
krok 9
Bądź asertywny
Nie raz się zdarzy, iż ktoś będzie cię namawiać na coś, czego w czasie diety nie będziesz mógł jeść na przykład pyszne, tłuste i słodkie ciasto. Oczywiście powinieneś odmówić. Nie to jest proste, wiem, jednak gdy odmówisz raz będzie ci łatwiej odmówić następny raz. Pamiętaj, iż taka chwila zapomnienia może zniszczyć całą twoją dietę. Ulegniesz raz to kolejnym razem także ulegniesz. Po co rozpoczynać dietę co raz od początku? Weź się w garść i udowodnij sobie i innym, iż jesteś mocny.
krok 10
Nie mieszaj
Czy wiesz, iż posiłek złożony z tłuszczy, węglowodanów i białek jest bardziej tuczący, niż posiłek złożony wyłącznie z białek? Nie mieszając możesz zaoszczędzić nawet 30% kalorii.
krok 11
Jedz produkty spalające tłuszcz
Do takich wytwórów należą produkty przyspieszające metabolizm i produkty, których wartość kaloryczna wynosi mniej, niż liczba kalorii potrzebnych na ich strawienie, na przykład arbuz, jabłko, marchewka i tym podobne
Przeczytaj również artykuł: Co jeść, by spalić tłuszcz?
krok 12
Bądź realistą

jeżeli masz dużą nadwagę, nie oczekuj, iż będziesz wyglądać jak Angelina czy Brad już za tydzień.

jeżeli nie chcesz mieć efektu jojo staraj się nie chudnąć szybciej niż 1kg tygodniowo. Pamiętaj, iż im wolniej będziesz tracić na wadze, tym większe prawdopodobieństwo, iż później nie przytyjesz.
krok 13
Wybierz mądrze dietę


jeżeli zamierzasz przejść na jakąś określoną dietę (ponieważ koleżanki na niej dużo schudły) to pamiętaj, by to wcześniej przemyśleć.


jeżeli jesz na co dzień dużo, to nie wybieraj diety kopenhaskiej, (ponieważ dieta cię zbytnio zmęczy i zniechęci. Wybierz taką dietę, która nie będzie stanowiła dla ciebie problemu. Przykładowo,


jeżeli lubisz mięso, jajka i produkty mleczne to rozważ na przykład dietę Dukana albo inną dietę białkową.
krok 14
Rozciągaj się
Rozciąganie się nie jest trudne ani nieprzyjemne. Poświęć zatem kilka chwil (nawet w czasie oglądania tv) na rozciąganie ciała. Rozciągnij szyję, kark, nogi. Rozciąganie się skutkuje, iż nabieramy energii, czujemy się lżejsi i szybciej chudniemy ( przez przyspieszenie metabolizmu).
krok 15
Chroń własne mięśnie
w czasie nieprawidłowej diety, oprócz tłuszczu zanikają również mięśnie. by je ochronić staraj się jeść 4-6 razy na dzień po 30-40 gramów białka.
krok 16
Nigdy się nie głodź
Głodzenie się skutkuje burczenie w brzuchu i skurcze żołądka, a to natomiast jest powodem napadów głodu (zazwyczaj na coś tłustego i słodkiego). Staraj się zatem jeść nawet 5-6 posiłków na dzień (oczywiście małych posiłków). Dlatego, nigdy nie będziesz głodny.
krok 17
Żuj gumę
Żucie gumy nie tylko skutkuje świeży oddech, lecz również zaspokaja nieco głód.
krok 18
Wyeliminuj z diety węglowodany proste
Czy wiesz, iż są węglowodany dobre i złe?
Złe węglowodany to węglowodany proste jak na przykład biały cukier, makaron, biały ryż, biały chleb, cukierki, ciastka, słodycze, syropy, soki i słodkie napoje. Dlaczego węglowodany proste są złe? Gdyż nasz organizm bardzo szybko je przyswaja i zamienia w tłuszcz. Węglowodany proste powodują szybki przyrost poziomu cukru a co za tym idzie, powiększenie się poziomu insuliny we krwi. Jak już poziom cukru się unormuje to (zazwyczaj odczuwamy to jako mocny atak głodu.
Węglowodany dobre to węglowodany złożone takie jak na przykład pieczywo pełnoziarniste, płatki pełnoziarniste i owsiane, brązowy ryż, fasola, makaron razowy, ziemniaki, zboża, warzywa, owoce, orzechy. Dlaczego węglowodany złożone są dobre? Gdyż ich trawienie zajmuje o sporo więcej czasu, nie mają prawie wpływu na stężenie cukru we krwi i są bogate w składniki mineralne, składniki odżywcze i witaminy.

Lekarz Dietetyk: JAK SCHUDNĄĆ; WIE MAN GEWICHT VERLIEREN; HOW TO LOSE WEIGHT;

Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.