Leczenie Jak stosować dietę makrobiotyczną przyczyny. Jak leczyć wywodzącą się z Dalekiego Wschodu.

Czy pomocne?

100% pozytywne
2 głosy

Jak stosować dietę makrobiotyczną?

Definicja z ang. How to use a macrobiotic diet, z niem. Wie eine makrobiotische Ernährung zu verwenden,.

Jak leczy DIETETYK w przypadku JAK STOSOWAĆ DIETĘ MAKROBIOTYCZNĄ: Makrobiotyka jest nie tylko metodą odżywiania, lecz także cała filozofią wywodzącą się z Dalekiego Wschodu. W założeniu medycyny naturalnej człowiek jest zdrowy tylko wtedy, gdy w jego organizmie panuje harmonia, inaczej równowaga pomiędzy pierwiastkami Yin i Yang, a gdy równowaga ta zostaje zachwiana, uwidacznia się to w formie choroby. Makrobiotyka, a więc odżywianie i życie w sposób zgodny z prawami natury, ma pomóc w osiągnięciu równowagi, a tym samym zdrowia i długowieczności.
krok 1
Żywienie powinno opierać się na pełnych, niełuskanych i całych ziarnach zbóż. Ziarno postrzegane jest jako nasionko i owoc w jednym, a więc coś co jest równocześnie gotowym wytworem i zaczątkiem czegoś nowego, od czego rozpoczyna się rozwój. Ziarna uważane są także za źródło energii, która daje życie. Powinny one stanowić 50-80% diety, a należy je spożywać w całości, gdyż zmielone lun spreparowane w jakikolwiek sposób nie wydadzą już na świat nowego życia.
krok 2
Świeże warzywa powinny stanowić 25-30% jadłospisu, nie mniej jednak nie należy chyba dodawać, iż najlepsze są te z upraw ekologicznych, a jeszcze lepiej wyhodowane we własnym ogródku.
krok 3
Dietę urozmaica się dodatkami takimi jak glony morskie, fasola, orzechy, soja i tym podobne
krok 4
Zakazane jest spożywanie jaj, owoców tropikalnych, przetworów mlecznych i mięsa zwierząt rzeźnych i drobiu, musimy więc pożegnać się z wieprzowiną, wołowiną i uwielbianymi poprzez wszystkich kurczakami i indykami.
krok 5
Bardzo ważną sprawą przy odżywianiu się w ten sposób jest zdolność przygotowywania smacznych posiłków ze w miarę prostych produktów. Skrajne założenia makrobiotyki mówią o spożywaniu jedynie produktów surowych, gdyż obróbka termiczna zmienia obecną w żywności energię, a długie gotowanie sprzyja rozwojowi w posiłku pierwiastka Yang. Najbezpieczniej gotować na parze albo zanurzać warzywa na krótko we wrzątku, tak by nie utraciły cennych wartości.
krok 6
Szczególną rolę w odżywianiu makrobiotycznym stanowi przeżuwanie pokarmu. Zasadowy odczyn śliny bierze udział we wstępnym trawieniu węglowodanów i jeżeli mechanizm ten przebiegnie zbyt szybko i niedokładnie, może dojść do zakwaszenia organizmu. Poświęćmy więc jedzeniu dużo czasu i uważnie przeżuwajmy każdy pojedynczy kęs.
krok 7
Składniki diety nie są określone dokładnie i każdy może tak naprawdę dostosować je do swoich potrzeb i stylu życia.
krok 8
Dieta zmienia się także w zależności od pory roku. Zimą musimy rozgrzewać organizm stosując więcej ostrych przypraw, zjadając większą liczba ryb i orzechów. Wiosna osładzamy dietę miodem i słodką marchwią. Latem z kolei skupiamy się na lekkich warzywach i owocach, takich jak ogórki i arbuzy. Jesień to chwilę na jabłka i miękkie brzoskwinie. Wyrazem, należy obserwować naturę i żywić się wedle jej cyklem. Pamiętajmy o sezonowości i strefie klimatycznej, gdzie żyjemy i odżywiajmy się tym, co w tej chwili jest dostępne.

Lekarz Dietetyk: JAK STOSOWAĆ DIETĘ MAKROBIOTYCZNĄ; WIE EINE MAKROBIOTISCHE ERNÄHRUNG ZU VERWENDEN,; HOW TO USE A MACROBIOTIC DIET;

Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.