Leczenie Jak stosować dietę mleczno-wegetariańską przyczyny. Jak leczyć złożona jest wyłącznie z.

Czy pomocne?

100% pozytywne
2 głosy

Jak stosować dietę mleczno-wegetariańską?

Definicja z ang. How to use a milky-vegetarian diet, z niem. Wie man eine milchig-vegetarische Ernährung zu verwenden,.

Jak leczy DIETETYK w przypadku JAK STOSOWAĆ DIETĘ MLECZNO-WEGETARIAŃSKĄ: Dieta mleczno-wegetariańska bazuje na produktach mlecznych i roślinnych, tzn. złożona jest wyłącznie z warzyw, ziół, produktów zbożowych, owoców, mleka i jego produktów. Zwolennicy tej diety są przeciwni spożywaniu produktów zwierzęcych w formie mięsa i ryb. Dlatego ich zasady odżywiania nie są tak rygorystyczne jak u wegetarian, którzy wykluczają ze swojej diety także takie produkty jak mleko i jajka. Ta dieta to nie tylko sposób na zgrabną sylwetkę, ale pomoc dla wielu osób borykających się z wieloma chorobami. Czytając ten artykuł dowiesz się jakie choroby można leczyć dzięki diety mleczno-wegetariańskiej i jak poprawnie ją stosować.
krok 1
Dieta mleczno-wegetariańska jest rozwiązaniem pośrednim między kuchnią tradycyjną, a typowo wegetariańską. Jest ona wyjątkowo zdrowa i stanowi świetną profilaktykę przeciw typowym chorobom naszych czasów, takim jak dolegliwości układu krążenia, zaburzenia przemiany materii czy nadwaga. Zapoznając się z dalszymi punktami dowiesz się jakie korzyści dla naszego organizmu mają poszczególne składniki tej diety i w jakich proporcjach je stosować.
krok 2
Produkty mleczne zaopatrują organizm w wysokowartościowe białko. Należy jednak uważać, by z mlekiem, jogurtem i serem nie spożywać zbyt wiele tłuszczów- chodzi przede wszystkim o cholesterol, który uszkadza serce i układ krążenia. Z tego powodu należy unikać dużej ilości masła. W zastępstwie można przy gotowaniu używać olejów roślinnych.
krok 3
Jeżeli rezygnujemy ze spożywania mięsa to zapotrzebowanie na białko musi być pokryte w inny sposób. Pomogą nam w tym rośliny strączkowe- soczewica, fasola, groszek. Na pierwszym miejscu pośród roślin strączkowych znajduje się jednak soja. Niemal od zawsze była ona używana, na przykład w kuchni chińskiej. także tak zwany „roślinne mięso” a więc tofu uzyskuje się z tej fasoli. Jedna 75-gramowa porcja nasion strączkowych zawiera prawie tyle samo kalorii co 100g mięsa.
krok 4
W kuchni mleczno-wegetariańskiej można korzystać ze wszystkich warzyw dostępnych na rynku. Zawierają one duże ilości witamin i soli mineralnych. Powinny być one możliwie jak w najwyższym stopniu świeże, nie konserwowane. W okresie, kiedy są niedostępne świeże warzywa można zastąpić mrożonkami albo kiszonkami.
krok 5
Osoby o podwyższonym ciśnieniu tętniczym powinny ograniczyć albo kompletnie zrezygnować z solenia. Dodając majeranek, tymianek, bazylię kminek albo inne przyprawy można przygotować potrawy, które mimo braku soli są smaczne. Jeżeli nie chcemy kompletnie zrezygnować z solenia, należy używać soli morskiej, gdyż zawiera ona cenne minerały.

Lekarz Dietetyk: JAK STOSOWAĆ DIETĘ MLECZNO-WEGETARIAŃSKĄ; WIE MAN EINE MILCHIG-VEGETARISCHE ERNÄHRUNG ZU VERWENDEN,; HOW TO USE A MILKY-VEGETARIAN DIET;

Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.