Leczenie Jakie owoce i warzywa jeść, aby być zdrowym przyczyny. Co znaczy odżywcza poszczególnych.

Czy pomocne?

100% pozytywne
2 głosy

Jakie owoce i warzywa jeść, aby być zdrowym?

Definicja z ang. Which fruits and vegetables to eat to be healthy, z niem. Welche Früchte und Gemüse zu essen, gesund zu sein.

Co to znaczy: Warzywa i owoce są największym źródłem witamin, szczególnie witaminy C. Wartość odżywcza poszczególnych owoców i warzyw jest bardzo zróżnicowana. Warzywa i owoce są przede wszystkim dobrym źródłem składników mineralnych, w szczególności różnych mikroelementów i witamin, raczej witaminy C, prowitaminy A i kilku witamin z grupy B. Wreszcie warzywa i owoce należą do produktów odkwaszających organizm. Pogląd, iż produkty te można zastąpić podawaniem preparatów witaminowo-mineralnych jest nie słuszny, bo przyswajalność i aktywność biologiczna naturalnych witamin jest wyższa niż preparatów farmaceutycznych.
krok 1
Do najzasobniejszych w witaminę C warzyw zaliczamy: kapustę, kalarepę, jarmuż, koper, nać pietruszki, botwinę, szczypior, szczaw. Do najzasobniejszych w witaminę C owoców zaliczamy: porzeczki, truskawki, poziomki, maliny, agrest, jeżyny, czarne jagody.
krok 2
Warzywa bogate w prowitaminę A to: szpinak, koper, nać pietruszki, botwina, dynia, marchew, pomidory, rzepa. Z owoców to: morele, melony, wiśnie, czereśnie.
krok 3
Warzywa i owoce zawierają pewne pokłady witamin z grupy B.
krok 4
Witaminy pełnią w naszym organizmie szereg ważnych funkcji fizjologicznych. W warzywach i owocach występują nie wszystkie składniki mineralne konieczne dla rozwoju i życia naszego organizmu.
krok 5
Istotnym składnikiem warzyw i owoców jest błonnik, który ułatwia wydalanie z organizmu niestrawionego pokarmu. Warzywa bogate w błonnik to min.: kalafiory, kapusta, brokuły, brukselka, groch, fasola, z kolei owoce to na przykład jabłka, grejpfrut.
krok 6
Wybrane gatunki warzyw i owoców zawierają duże ilości pektyn – substancji ułatwiających trawienie i posiadających pewne właściwości bakteriobójcze.
krok 7
Substancje smakowo – zapachowe zawarte w warzywach i owocach pobudzają wydzielanie soków trawiennych a tym samym regulują mechanizmy przemiany materii.
Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.