Leczenie Jakie właściwości ma zielony groszek przyczyny. Jak leczyć Lecz i niektórzy dorośli za nim.

Czy pomocne?

100% pozytywne
2 głosy

Jakie właściwości ma zielony groszek?

Definicja z ang. What properties have green peas, z niem. Welche Eigenschaften haben grüne Erbsen.

Jak leczy DIETETYK w przypadku JAKIE WŁAŚCIWOŚCI MA ZIELONY GROSZEK: Zielony groszek to jedno z najczęściej nienawidzonych warzyw poprzez dzieci. Lecz i niektórzy dorośli za nim nie przepadają. Te zielone kuleczki maja jednak sporo zalet i mogą dla nas i dla naszych organizmów zrobić sporo dobrego. Warto więc przemycać go dzieciom i dorosłym niejadkom w różnej formie, by mimo wszystko groszek trafił do ich brzuchów. Jakie zalety ma zielony groszek i dlaczego warto go jeść – odpowiedź poniżej.
krok 1
Zielony groszek zawiera mnóstwo witamin i minerałów. W 145 gramach zielonego groszku znajduje się 117 kalorii. Możemy w nim znaleźć witaminy A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy. Ponadto groszek dostarczy nam minerałów tych jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, błonnik pokarmowy czy potas.
krok 2
Jako świetne źródło antyoksydacyjnych witamin A, C i E zielony groszek neutralizuje wolne rodniki w organizmie, dzięki czemu minimalizuje ryzyko uszkodzenia żył. Co za tym idzie redukuje poziom odkładającego się w żyłach cholesterolu. Jakie są tego konsekwencje? Same pozytywy! Zmniejszają się szanse wystąpienia chorób serca, udaru, miażdżycy naczyń krwionośnych, artretyzmu. Usprawnia się przepływ krwi w organizmie.
krok 3
Kwas nikotynowy zawarty w zielonym groszku pomaga w redukcji cholesterolu.
krok 4
W groszku znajdziemy również luteinę. Udowodniono, że ma ona znaczny udział w walce ze zwyrodnieniem plamki żółtej i kataraktą.
krok 5
Obecne również w groszku wit. B6 i kwas foliowy dobroczynnie wpływają na układ krwionośny przez redukowanie gromadzenia się aminokwasu znanego pod nazwą homocysteina. Homocysteina uważana jest za czynnik ryzyka rozwoju zmian miażdżycowych i zakrzepowych. A jeżeli mechanizm krwionośny działa poprawnie, ryzyko jego chorób jak i chorób serca spada.
krok 6
Jako, iż zielony groszek jest naładowany żelazem, jego regularne spożywanie redukuje zmęczenie i znużenie, wspomaga poprawne formowanie się komórek i niweluje ryzyko wystąpienia anemii. Co więcej, żelazo jest bardzo istotnym składnikiem biorącym udział w przepływie tlenu z płuc do komórek całego ciała.
krok 7
Błonnik pokarmowy zawarty w zielonym groszku utrzymuje poprawny mechanizm pracy układu trawiennego, a dlatego można kontrolować wagę. Błonnik uważany jest również za bardzo pomocny w walce z rakiem, obniżeniem poziomu złego cholesterolu, zapobiega zaparciom i dobroczynnie wpływa na pracę jelit.
krok 8
W zielonym groszku znaleźć również można sól kwasu foliowego (folian), który jest konieczny w prawidłowej syntezie DNA wewnątrz komórek. jeżeli więc jesteś w ciąży spożywaj wiele zielonego groszku.
krok 9
Witaminy A i C pomagają zredukować ryzyko niemal wszystkich rodzajów raka, w tym raka płuc, raka odbytu, raka trzustki, piersi, prostaty, szyjki macicy, chłoniaka czy białaczki. Jedz więc nie tylko groszek, lecz wszystkie pokarmy zawierające te witaminy.
krok 10
Spożywanie zielonego groszku przyspieszy również pracę mechanizmu immunologicznego, wspomoże wzrok, doda energii i ustabilizuje poziom cukru we krwi.

Lekarz Dietetyk: JAKIE WŁAŚCIWOŚCI MA ZIELONY GROSZEK; WELCHE EIGENSCHAFTEN HABEN GRÜNE ERBSEN; WHAT PROPERTIES HAVE GREEN PEAS;

Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.