Leczenie Najzdrowsze owoce. przyczyny. Jak leczyć wielu witamin i minerałów tak potrzebnych naszym.

Czy pomocne?

100% pozytywne
2 głosy

Najzdrowsze owoce.

Definicja z ang. Healthiest fruit., z niem. Gesündesten Früchte..

Jak leczy DIETETYK w przypadku NAJZDROWSZE OWOCE.: Nie od dziś wiadomo, iż owoce są gwarantem naszego zdrowia. Są świetnym źródłem wielu witamin i minerałów tak potrzebnych naszym organizmom. Nieocenione przy zdrowej diecie i pomocne przy wielu chorobach, schorzeniach i dysfunkcjach. Które z tak wielu rodzajów owoców są najzdrowsze? Dowiesz się z poniższego artykułu.
krok 1


jabłka

Jabłka (1 średniej wielkości jabłko = 80cal). Jabłka powinny być jedzone razem ze skórką. Są bogate w błonnik, pektyny, antyoksydanty, witaminy A, C, P, potas, żelazo, magnez. Całkiem dużo tych różnych witamin i minerałów jak na jedno jabłko. Jabłka świetnie sycą, obniżają poziom złego cholesterolu w organizmie, zmniejszają ryzyko chorób serca, raka czy udaru. Ponadto jabłka wspomagają przemianę materii.
krok 2


morela

Morele (1 morelka = 20cal). Morele to świetne źródło beta karotenu, witaminy A, C, E, potasu i żelaza. Likopen, antyoksydant, który możemy znaleźć w morelach pomaga chronić oczy i serce. Ponadto chroni nas przed rakiem skóry i zapobiega utlenianiu się złego cholesterolu. Jedzenie moreli ulży również w zaparciach.
krok 3


banany

Banany (1 średni banan = 105cal). Banany są bogate w potas (około 400mg), który pomaga zmniejszyć ryzyko wysokiego ciśnienia krwi, udaru i odgrywa sporą rolę w funkcjonowaniu naszych mięśni. Banany jemy z przyjemnością, gdyż są słodkie, co sprawia, że mogą być substytutem jakiejś słodkiej przekąski w formie batoników. Błonnik zawarty w bananach pomaga w pracy naszym jelitom.
krok 4


jagody

Jagody. Naładowane są antyoksydantami i witaminą C. Sporo badań dowodzi, iż jagody chronią nas przed chorobami serca, udarem, rakiem i różnymi innymi chorobami. 
Jeżyny (szklanka jeżyn = 74cal). Wspomagają one przemianę materii. Zawiera witaminę A, C, B, pektyny, garbniki, potas, wapń i magnez.
Maliny (szklanka malin = 60cal). Maliny są świetne przy przeziębieniach, efektywnie zwalczają gorączkę. Ponadto działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie. Są pomocne przy biegunkach, bólach miesiączkowych. Zawierają one witaminy C, K, B1, B2, PP, błonnik, karoten, żelazo, miedź, wapń.
Truskawki (szklanka truskawek = 50cal). Działają odkwaszająco, wzmacniająco, chronią przed nowotworami, sugerowane dla osób cierpiących na reumatyzm i choroby nerek. Ponadto truskawki mają właściwości bakteriobójcze. Są świetne dla naszej skóry i szeroko używane w kosmetyce.
Borówka (szklanka borówek amerykańskich = 81cal). Borówki zawierają najwięcej antyoksydantów z wszystkich owoców. Zapobiegają wysokiemu ciśnieniu krwi, zwyrodnieniu plamki żółtej i uszkodzeniom mózgu prowadzącym do choroby Alzheimera.
krok 5


wiśnie

Wiśnie (szklanka wiśni = 85cal). Bogate w żelazo i zwalczające choroby flawonoidy. Ponadto zawierają potas, magnez, witaminę C, E, kwas foliowy i karotenoidy, które niezwykle dobrze wpływają na serce. Wiśnie pomagają zredukować stany zapalne, bóle stawów, wysoki poziom złego cholesterolu i ryzyko wystąpienia raka.
krok 6


grapefruit

Grapefruit (1/2 grapefruita = 40cal). Świetne źródło witaminy C i naringeniny, która działa przeciwzapalnie, wzmacnia naczynia krwionośne i efektywnie walczy z wysokim poziomem złego cholesterolu.
krok 7


kiwi

Kiwi (1 średnie kiwi = 46cal). Pewnie niejednego to zdziwi, lecz kiwi zawiera dwa razy więcej witaminy C niż pomarańcza. To jest również świetne źródło magnezu, potasu i witamin A i E. Kiwi przyspieszają i wzmacniają mechanizm immunologiczny. Pomagają również w chorobach układu pokarmowego.
krok 8


mango

Mango (1 mango = 135cal). Jedno mango zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na beta karoten i witaminę A.
krok 9


pomarańcze

Pomarańcze (1 pomarańcza = 61cal). Pomarańcze, jak każde cytrusy są dobrym źródłem witaminy C. Ponadto zawiera kwas foliowy.
krok 10


papaja

Papaja (1 szklanka papai pokrojonej w kostkę = 61cal). Są naładowane witaminą C, karotenoidami, sól kwasu foliowego. Ponadto zawierają naturalne enzymy trawienne, które wspomagają mechanizm trawienia.
krok 11


czerwone winogrona

Czerwone winogrona (szklanka winogron = 60cal). Zawierają żelazo, potas, błonnik i wielką liczba antyoksydantów. Pomagają w chorobach serca, wzmacniają układ krwionośny, poprawiają chłonność mózgu, mają właściwości przeciwbakteryjne, przyspieszają metabolizm, oczyszczają organizm. I sporo, sporo innych.

Lekarz Dietetyk: NAJZDROWSZE OWOCE.; GESÜNDESTEN FRÜCHTE.; HEALTHIEST FRUIT.;

Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.