Leczenie 15 produktów żywnościowych zwiększających odporność przyczyny. Jak leczyć organizmowi.

Czy pomocne?

100% pozytywne
2 głosy

15 produktów żywnościowych zwiększających odporność

Definicja z ang. 15 foods that increase resistance, z niem. 15 Lebensmittel, die Widerstand zu erhöhen.

Jak leczy INTERNISTA w przypadku 15 PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH ZWIĘKSZAJĄCYCH ODPORNOŚĆ: Od tego co jemy zależy nasza odporność na przeziębienia i choroby. Dostarczając organizmowi sporą liczba witamin, składników mineralnych i antyoksydantów jest on w stanie sam sobie poradzić i odeprzeć atak chorób. Patrz co jeść, by być zdrowszym:
krok 1


Bez czarny

Bez czarny
Bez znany jest już od wieków ze swych właściwości uzdrawiających. Jest on źródłem przeciwutleniaczy - antocyjanów i witaminy C. Ma on umiejętność zwalczania stanów zapalnych i zwalcza przeziębienie.
krok 2


Pieczarki

Pieczarki
Nie zapominaj o tych grzybach w codziennej diecie. Pieczarki zawierają selen (niski poziom selenu w organizmie powiększa ryzyko zachorowania na grypę) i naturalne antyoksydanty. Spory wpływ na wzmocnienie mechanizmu odpornościowego mają również wit. B, ryboflawina i niacyna, które znajdują się w pieczarkach. Badania przeprowadzone na zwierzętach dowiodły, iż grzyby mają również działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe.
krok 3


Jagody Acai

Jagody Acai
Jagody Acai zostały uznane za jedno z najzdrowszych pokarmów na świecie. Podobnie jak borówki jagody te mają wielką liczba antyoksydantów - antocyjanów, które pomagają twojemu organizmowi pokonać wszelakie choroby.
krok 4


Ostrygi

Ostrygi
Afrodyzjak wzmacniający mechanizm odpornościowy? Tak! Odbywa się tak przez sporą zawartość cynku. Niski poziom cynku związany jest z męską bezpłodnością. Cynk ma również właściwości antywirusowe, chociaż badania nie wyjaśniły jeszcze w jaki sposób. Naukowcy są jednak przekonani, iż cynk jest istotny dla prawidłowego funkcjonowania mechanizmu odpornościowego jak również pomaga w gojeniu się ran.
krok 5


Arbuz

Arbuz
Nawadnia organizm i odświeża. Dojrzały arbuz ma również mnóstwo glutationu - silnego przeciwutleniacza. Glutation wzmacnia mechanizm immunologiczny dzięki czemu organizm może pokonać wszelakie infekcje. Można go znaleźć na granicy między czerwoną a zieloną częścią arbuza, w pobliżu skórki.
krok 6


Kapusta

Kapusta
Kapusta jest następnym źródłem glutationu. Oprócz tego jest tania i można ją kupić w czasie chłodnych miesięcy, kiedy dodatkowa odporność jest nam bardzo potrzebna. Kapusta może być różnego rodzaju - włoska, biała czy czerwona. Dodawaj ją do zup i sałatek, by zwiększyć wartość odżywczą posiłków.
krok 7


Migdały

Migdały
Garść migdałów na dzień może uchronić twój mechanizm odpornościowy przed skutkami stresu. 1/4 szklanki migdałów dostarcza niemal 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę E, która pomaga wzmocnić mechanizm immunologiczny. W migdałach można znaleźć również ryboflawinę, niacynę i witaminę B, które postawią cię na nogi.
krok 8


Grejpfruty

Grejpfruty
Grejpfruty mają sporą liczba witaminy C. Badania dowiodły, iż by wzmocnić organizm wystarczy jeść produkty bogate w witaminę C bez konieczności dodatkowej ich suplementacji w formie tabletek. Oprócz tego grejpfruty są pełne flawonoidów - naturalnych związków chemicznych aktywujących do działania mechanizm odpornościowy. Nie lubisz grejpfrutów? Jedz pomarańcze albo mandarynki.
krok 9


Kiełki pszenicy

Kiełki pszenicy
Kiełki pszenicy są pełne składników odżywczych. Posiadają cynk, antyoksydanty, witaminę B jak również mnóstwo innych ważnych dla organizmu witamin i minerałów. Kiełki pszenicy są również źródłem błonnika i białka.
krok 10


Jogurt odtłuszczony

Jogurt odtłuszczony
Szklanka odtłuszczonego jogurtu na dzień minimalizuje ryzyko przeziębienia. Żywe kultury bakterii znajdujące się w jogurtach stymulują mechanizm odpornościowy do walki z chorobami. Szukaj również jogurtów z zawartością witaminy D. Niski poziom witaminy D może wpłynąć na większe ryzyko przeziębień i grypy.
krok 11


Czosnek

Czosnek
Czosnek posiada kilka rodzajów antyoksydantów wzmacniający mechanizm odpornościowy. Czosnek również niszczy bakterię Helicobacter pylori odpowiedzialną za wrzody i raka żołądka. Rada: by aktywować enzymy wzmacniające odporność obierz czosnek, drobno posiekaj i odstaw na 15-20 min zanim zaczniesz go gotować albo smażyć.
krok 12


Szpinak

Szpinak
Szpinak jest ze swych extra właściwości odżywczych. Posiada on kwas foliowy, który pomaga twojemu organizmowi w produkcji nowych komórek i naprawie DNA. Szpinak zawiera również błonnik, antyoksydanty jak na przykład witaminę C i sporo, sporo więcej. Szpinak najlepiej jest jeść zblanszowany (sparzony) albo surowy.
krok 13


Herbata

Herbata
Zielona czy czarna? Obydwie zawierają wzmacniające odporność polifenole i flawonoidy. Te antyoksydanty wyszukują w naszym organizmie szkodliwe wolne rodniki i je neutralizują.
krok 14


Słodkie ziemniaki

Słodkie ziemniaki
Tak jak marchewki, słodkie ziemniaki posiadają antyoksydant - beta karoten, który zwalcza wolne rodniki. Słodkie ziemniaki są źródłem witaminy A, która zwalnia mechanizm starzenia i minimalizuje ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów.
krok 15


Brokuły

Brokuły
Brokuły są łatwo dostępne a dodane do potrawy zwiększają odporność organizmu. Oprócz tego brokuły są pełne składników odżywczych, które chronią organizm takich jak wit. A, C i glutation.

Lekarz Internista: 15 PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH ZWIĘKSZAJĄCYCH ODPORNOŚĆ; 15 LEBENSMITTEL, DIE WIDERSTAND ZU ERHÖHEN; 15 FOODS THAT INCREASE RESISTANCE;

Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.