Leczenie Co jeść, aby wzmocnić odporność przyczyny. Jak leczyć zimowych, gdzie to jesteśmy w.

Czy pomocne?

100% pozytywne
2 głosy

Co jeść, aby wzmocnić odporność?

Definicja z ang. What to eat to enhance immunity, z niem. Was zu essen Immunität zu verbessern.

Jak leczy INTERNISTA w przypadku CO JEŚĆ, ABY WZMOCNIĆ ODPORNOŚĆ: Jednym z najlepszych sposobów na zachowanie zdrowia szczególnie w miesiącach zimowych, gdzie to jesteśmy w najwyższym stopniu narażeni na przeziębienia i grypę jest odpowiednie odżywianie. Produkty bogate w antyoksydanty takie jak owoce i warzywa czy produkty pełnoziarniste są najlepszą opcją, aby uchronić się poprzez drobnoustrojami i efektywnie je zwalczać. Co zatem jeść, by być zawsze zdrowym i pełnym sił? Jak efektywnie w naturalny sposób wzmacniać odpowiedzialny za naszą odporność mechanizm immunologiczny? Odpowiedź znajduje się poniżej.
krok 1


czosnek

Czosnek. Sporo badań udowodniło już jego zbawienny wpływ na naszą odporność. Ma on wspaniałe właściwości antybakteryjne. Idealnie radzi także sobie w walce z wirusami. Czosnek stymuluje produkcje białych krwinek i działa jak antyoksydant. Koniecznie wprowadź go do swojej diety.
krok 2


grzyby

Grzyby. To potencjalna broń w walce z przeziębieniem, grypą i innymi infekcjami. Badania na zwierzętach pokazały, iż grzyby takie jak japońskie shitake, maitake czy reishi idealnie walczą z wirusami czy bakteriami. Ponadto stosuje się je w Azji od wieków, gdyż oprócz właściwości leczniczych pomagają także zachować młodość.
krok 3


warzywa z karotenem

Warzywa z karotenem. Są wspaniałymi i istotnymi dla naszego zdrowia antyoksydantami wywierającymi niesamowicie pozytywny wpływ na nasz mechanizm immunologiczny. To są warzywa w kolorach zielonym, pomarańczowym i żółtym. Istotne jest, by jeść naprzemiennie wszystkie te kolorowe warzywa gdyż uważane jest, że te warzywa dają najlepsze efekty, gdy 'pracują' razem. Dodaj trochę koloru do swojego jadłospisu! Jedz kolorowe warzywa.
krok 4


migdały

Orzechy. Te naturalne elektrownie witamin i minerałów zawierają w sobie niesamowitą liczba antyoksydantów tych jak wit. E, kwas omega 3 i cynk. Badania pokazują, ze istnieje współzależność między jedzeniem orzechów a obniżonym ryzykiem chorób chronicznych.
krok 5


jagody

Jagody. To prawdziwa kopalnia witaminy C i bioflawonoidów – substancji nadających zabarwienie roślinom i ich owocom dodatkowo chroniąc je przed chorobami i szkodliwym działaniem słońca czy insektów. Jeżeli znajdą się w naszym organizmie działają podobnie. Działają jak antyoksydanty. W jednej szklance truskawek znajduje się ok 100mg witaminy C, prawie tyle samo co w szklance soku z pomarańczy. Ciemne jagody, jak np. borówki zawierają najwięcej bioflawonoidów. Dla optymalnych rezultatów mieszaj ze sobą jagody i jedz je razem.
krok 6


łosoś

Ryby. Zawierają kwasy omega 3 i inne zdrowe tłuszcze, które wspomagają białe krwinki. Pomagają również organizmowi bronić się przed uszkodzeniami ze strony infekcji.
krok 7


gorzka czekolada

Gorzka czekolada. Zawarte w niej kakao (ok. 70%) idealnie wspomaga mechanizm immunologiczny. Kakao jest gdyż skoncentrowanym antyoksydantem. Tak długo jak będziesz utrzymywać poziom cukru i tłuszczu na właściwym poziomie i ograniczysz ich spożywanie kakao pomoże Ci wzmocnić Twoją odporność. Badania udowodniły, że regularna konsumpcja kakao może zredukować ryzyko chorób serca, podnieść poziom dobrego cholesterolu i pomóc w odbudowie naczyń uszkodzonych krwionośnych.
krok 8


jogurt

Jogurt. Żywe kultury bakterii w nich zawarte pomagają chronić nasze żołądki i wzmocnić naszą odporność. Biorą udział w chronieniu naszego organizmu przed różnymi infekcjami, a nawet przed rakiem. Jeżeli wybierasz jogurt zdecyduj się na ten typu greckiego. Jedna porcja zwiera (ok. 30 gram protein – dwa a nawet trzy razy więcej niż w zwykłym jogurcie. Oprócz tego zawiera mniej cukru i jest naładowany wapniem.
krok 9


persymona

Persymona. Ten wspaniały owoc, ciągle niedoceniany u nas i chyba nie za bardzo znany ma wspaniałe właściwości wspomagające nasz mechanizm immunologiczny. Persymona zawiera mnóstwo witaminy A i C, które są tak istotne dla naszego zdrowia i odporności.
krok 10


drób

Drób. Bogaty w proteiny, cynk i minerały, które zwiększają produkcję białych krwinek, które biorą udział w zwalczaniu infekcji. Mamy bardzo łatwy dostęp do drobiu. Korzystajmy z tego.

Lekarz Internista: CO JEŚĆ, ABY WZMOCNIĆ ODPORNOŚĆ; WAS ZU ESSEN IMMUNITÄT ZU VERBESSERN; WHAT TO EAT TO ENHANCE IMMUNITY;

Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.