Leczenie Jak stosować miód manuka przyczyny. Co znaczy Szkoda, bo jest bardzo skutecznym elementem.

Czy pomocne?

100% pozytywne
2 głosy

Jak stosować miód manuka?

Definicja z ang. How to use manuka honey, z niem. Wie Manuka Honig zu verwenden,.

Co to znaczy: Nowozelandzki miód manuka nie jest jeszcze u nas tak dostępny, jak np. w UK. Szkoda, bo jest bardzo skutecznym elementem naturalnych metod leczenia. Oto krótki poradnik dotyczący stosowania tego miodu.
krok 1
Głównym składnikiem jest Methylglyoxal, wykazujący działanie antybakteryjne. To od stopnia jego zawartości zależą właściwości miodu. Na tej podstawie określa się czynnik MGO, o którym wiadomość jest zawarta na opakowaniu.
krok 2
Nie ma sztywnych wytycznych, jak należy spożywać ten miód, gdyż nie jest on lekarstwem, a środkiem spożywczym. Optymalną ilością jest jednak 1 łyżeczka 2-3 razy na dzień, na pół godziny przed posiłkiem. Można go rozpuścić w odrobinie letniej wody – nie zmniejszy to jego skuteczności. Dawkowanie takie jest na tyle uniwersalne, iż powinno się sprawdzić w każdym przypadku, jednak jeśli chcesz go stosować z racji na konkretne schorzenie, najlepiej będzie, jeśli zasięgniesz rady lekarza.
krok 3
Miód manuka MGO 100+ to miód o średnim stężeniu Methylglyoxalu. Ten i nieco silniejszy, manuka 250+, stosuje się w celu ogólnej poprawy odporności i samopoczucia. Najniższy, manuka 30+, spożywa się właściwie tylko dla smaku (miody te mają charakterystyczny smak, inny, niż nasze polskie miody).
krok 4
jeśli chcesz spożywać miód manuka z myślą o wyleczeniu albo złagodzeniu objawów konkretnej dolegliwości, bardziej sugerowane są silniejsze wersje: manuka 400+ i manuka 550+. Są one pomocne w leczeniu wrzodów żołądka, bakterii Helicobacter, a również innych bakterii układu pokarmowego i bakterii gronkowca.
krok 5
Bardzo istotne, iż działanie tych miodów jest potwierdzone różnymi badaniami. jeśli od dłuższego czasu zmagasz się z dolegliwościami i chorobami układu pokarmowego, na pewno zażyłeś już całą masę leków, które niekoniecznie pomogły albo pomogły tylko na jakiś czas, dając przy tym liczne konsekwencje uboczne. Miód manuka jest wytworem kompletnie naturalnym i warto spróbować. Nie zaszkodzi z całą pewnością, a bardzo możliwe, iż przyniesie ulgę.
krok 6
Miód ten, przy swoim niebywale mocnym działaniu antybakteryjnym, stymuluje rozwój tak zwany „dobrych bakterii” w jelitach. Złagodzi także dolegliwości reumatyczne.
krok 7
Miód manuka można stosować także zewnętrznie, robiąc opatrunki na trudno gojące się rany. Z reguły opatrunek taki zmienia się 1-2 razy na dzień. Do takich zabiegów przeznaczone są najsilniejsze miody, 400+ i 550+. By zastosować je w wojnie z trądzikiem, załóż punktowo i zaklej plasterkiem. Miód ten jest wskazany również w leczeniu ran cukrzycowych, a nawet wyjątkowo paskudnej w leczeniu bakterii, jaką jest gronkowiec złocisty. Pomaga także w innych schorzeniach dermatologicznych.
krok 8
Miodu manuka, tak jak i innych miodów, nie należy rozpuszczać w gorącej wodzie, bo zbyt wysoka temperatura kompletnie niszczy jego właściwości.
krok 9
Na efekty należy trochę poczekać. W razie stosowania na skórę powinien dosyć szybko pomóc, lecz jeśli stosujesz go na przykład z racji na zespół jelita drażliwego, wyraźną poprawę możesz odczuć na przykład po 2 miesiącach. Nie zniechęcaj się więc, nie widząc natychmiastowych skutków – twoje ciało nie jest maszyną.
krok 10
Miodu manuka, tak jak zresztą jakichkolwiek miodów, nie można podawać dzieciom poniżej 1 roku życia. Bądź jednak ostrożny, jeśli cierpisz na cukrzycę. Najlepiej skonsultuj się w tej sprawie z lekarzem. Zrezygnuj z miodu manuka, jeśli jesteś uczulony na produkty pochodzenia pszczelego.
Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.