Jak zapobiegać osteoporozie?
Definicja z ang. How to prevent osteoporosis, z niem. Wie um zu verhindern Osteoporose.
Jak leczy INTERNISTA w przypadku JAK ZAPOBIEGAĆ OSTEOPOROZIE:
Stosunkowo starzenia się organizmu minimalizuje się zawartość substancji mineralnych w kościach. Ich znaczny ubytek, zwany osteoporozą skutkuje, iż kości są bardzo słabe i podatne na złamania. Na chorobę tą cierpi więcej kobiet z racji na zmiany hormonalne towarzyszące menopauzie, jednak przytrafia się ona również osobom młodym zarówno kobietom jak i mężczyznom. Przed osteoporozą można się ochronić jak również wstrzymać jej postęp.
Zapobieganie osteoporozie:
krok 1
Mikroelementy
Jedz pokarmy, które dostarczają kościom potrzebnych dla ich zdrowia mikroelementów. Będzie to:
- wapń - decydujący budulec kości (dawka to przynajmniej 1000 mg),
- bor - potrzebny do łatwiejszego przyswajania wapnia,
- miedź - mineralizacja kości,
- magnez - poprawia metabolizm wapnia,
- mangan - wzmacnia tkankę łączną kości,
- krzem - poprawia elastyczność kości,
- cynk - pobudza wytwarzanie białek kostnych.
krok 2
Wapń
Codzienna rekomendowana dawka wapnia dla młodych dziewczyn, kobiet w ciąży i karmiących, kobiet po menopauzie i starszych panów to 1200 mg. Źródłem wapnia są wszelakie produkty mleczne takie jak mleko, sery (żółte, białe, pleśniowe), jogurty, jak również kapusta, brokuły, fasola, migdały, marchew, ryby o jadalnych ościach (sardynki, łosoś w puszce itp).
Istotne jest, by jeść ryby z ościami (z puszki) i wszelakie podroby, serca, wątroby, galarety podrobowe, chrząstki, salcesony, tłuste rosoły.
Źródła wapnia:
Szklanka mleka - 250mg
Twardy ser (5 dag) - 250 mg
Jogurt (pół szklanki) - 250 mg
Sardynki z puszki, 5 dag - 210 mg
Kapusta włoska surowa, 10 dag - 45 mg
Tofu (twaróg sojowy, 10 dag) - 135 mg
Fasola (10 dag) - 45 mg
krok 3
Preparaty wapniowe
Jeżeli należysz do grupy ryzyka (kobiety po menopauzie, osoby z niedowagą, o drobnych kościach, osoby niewiele aktywne) dodatkowo zażywaj każdego dnia preparaty wapniowe. Preparaty takie pomogą zmniejszyć utratę substancji mineralnych kości nawet o 40%.
krok 4
Cynk
Jedz wiele pokarmów zawierających cynk takich jak orzeszki, pestki, skorupiaki czy warzywa korzeniowe.
krok 5
Alkohol
Unikaj alkoholu bo przyśpiesza on utratę substancji mineralnych poprzez kości.
krok 6
Sól
Sól skutkuje, wydalanie wapnia z organizmu razem z moczem. Staraj się zatem ograniczyć jej zużycie.
krok 7
Kofeina
Kofeina osłabia przyswajanie wapnia poprzez organizm.
Jeżeli musisz pić kawę czy herbatę dodawaj do nich duże ilości mleka. Pozwoli ci to zmniejszyć ubytek.
krok 8
Mięso
Jedz mniej mięsa, które ma również wpływ na utratę wapnia z organizmu. Zamiast mięsa jedz podroby.
krok 9
Wit. A i C
Jedz pokarmy bogate w witaminę A. Wit. ta bierze udział w wytwarzaniu białek kostnych. Jej źródłem jest nabiał, jajka, żółte i pomarańczowe owoce i warzywa. Staraj się jeść również duże ilości wytwórów bogatych w witaminę C, która pobudza produkcję kolagenu (cytrusy, warzywa).
krok 10
Wit. D
Jedz duże ilości tłustych ryb i innych wytwórów bogatych w witaminę D.
Jeżeli nie przebywasz wiele na słońcu (gdyż nie wychodzisz regularnie z domu, albo pogoda na to nie pozwala) zażywaj witeminę D w tabletkach. Zapotrzebowanie dorosłego organizmu na tą witaminę to ok. 400 j.na dzień.
krok 11
Wit. K
Ponad 30% osób chorych na osteoporozę cierpi na niedobór witaminy K. Jej źródłem są zielone warzywa liściaste.
krok 12
Palenie
Palenie tytoniu powiększa tempo niszczenia kości.
Wskazówki i ostrzeżenia
Przed każdym posiłkiem wypij szklankę ciepłej wody z łyżeczką octu winnego. Ocet winny od lat uważany jest za znakomite lek na osteoporozę. powiększa on kwasowość w żołądku a to natomiast poprawia umiejętność wchłaniania wapnia poprzez organizm.
Zapobieganie osteoporozie:
krok 1
Mikroelementy
Jedz pokarmy, które dostarczają kościom potrzebnych dla ich zdrowia mikroelementów. Będzie to:
- wapń - decydujący budulec kości (dawka to przynajmniej 1000 mg),
- bor - potrzebny do łatwiejszego przyswajania wapnia,
- miedź - mineralizacja kości,
- magnez - poprawia metabolizm wapnia,
- mangan - wzmacnia tkankę łączną kości,
- krzem - poprawia elastyczność kości,
- cynk - pobudza wytwarzanie białek kostnych.
krok 2
Wapń
Codzienna rekomendowana dawka wapnia dla młodych dziewczyn, kobiet w ciąży i karmiących, kobiet po menopauzie i starszych panów to 1200 mg. Źródłem wapnia są wszelakie produkty mleczne takie jak mleko, sery (żółte, białe, pleśniowe), jogurty, jak również kapusta, brokuły, fasola, migdały, marchew, ryby o jadalnych ościach (sardynki, łosoś w puszce itp).
Istotne jest, by jeść ryby z ościami (z puszki) i wszelakie podroby, serca, wątroby, galarety podrobowe, chrząstki, salcesony, tłuste rosoły.
Źródła wapnia:
Szklanka mleka - 250mg
Twardy ser (5 dag) - 250 mg
Jogurt (pół szklanki) - 250 mg
Sardynki z puszki, 5 dag - 210 mg
Kapusta włoska surowa, 10 dag - 45 mg
Tofu (twaróg sojowy, 10 dag) - 135 mg
Fasola (10 dag) - 45 mg
krok 3
Preparaty wapniowe
Jeżeli należysz do grupy ryzyka (kobiety po menopauzie, osoby z niedowagą, o drobnych kościach, osoby niewiele aktywne) dodatkowo zażywaj każdego dnia preparaty wapniowe. Preparaty takie pomogą zmniejszyć utratę substancji mineralnych kości nawet o 40%.
krok 4
Cynk
Jedz wiele pokarmów zawierających cynk takich jak orzeszki, pestki, skorupiaki czy warzywa korzeniowe.
krok 5
Alkohol
Unikaj alkoholu bo przyśpiesza on utratę substancji mineralnych poprzez kości.
krok 6
Sól
Sól skutkuje, wydalanie wapnia z organizmu razem z moczem. Staraj się zatem ograniczyć jej zużycie.
krok 7
Kofeina
Kofeina osłabia przyswajanie wapnia poprzez organizm.
Jeżeli musisz pić kawę czy herbatę dodawaj do nich duże ilości mleka. Pozwoli ci to zmniejszyć ubytek.
krok 8
Mięso
Jedz mniej mięsa, które ma również wpływ na utratę wapnia z organizmu. Zamiast mięsa jedz podroby.
krok 9
Wit. A i C
Jedz pokarmy bogate w witaminę A. Wit. ta bierze udział w wytwarzaniu białek kostnych. Jej źródłem jest nabiał, jajka, żółte i pomarańczowe owoce i warzywa. Staraj się jeść również duże ilości wytwórów bogatych w witaminę C, która pobudza produkcję kolagenu (cytrusy, warzywa).
krok 10
Wit. D
Jedz duże ilości tłustych ryb i innych wytwórów bogatych w witaminę D.
Jeżeli nie przebywasz wiele na słońcu (gdyż nie wychodzisz regularnie z domu, albo pogoda na to nie pozwala) zażywaj witeminę D w tabletkach. Zapotrzebowanie dorosłego organizmu na tą witaminę to ok. 400 j.na dzień.
krok 11
Wit. K
Ponad 30% osób chorych na osteoporozę cierpi na niedobór witaminy K. Jej źródłem są zielone warzywa liściaste.
krok 12
Palenie
Palenie tytoniu powiększa tempo niszczenia kości.
Wskazówki i ostrzeżenia
Przed każdym posiłkiem wypij szklankę ciepłej wody z łyżeczką octu winnego. Ocet winny od lat uważany jest za znakomite lek na osteoporozę. powiększa on kwasowość w żołądku a to natomiast poprawia umiejętność wchłaniania wapnia poprzez organizm.
Lekarz Internista: → JAK ZAPOBIEGAĆ OSTEOPOROZIE; WIE UM ZU VERHINDERN OSTEOPOROSE; HOW TO PREVENT OSTEOPOROSIS; .
Opinie, pytania i komentarze 0
- Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.