Objawy ANTYOKSYDANTY przyczny. Czym jest tlenu u ludzi, a więc pomiędzy innymi działalnością tak.

Czy pomocne?

Antyoksydanty leczenie

Definicja ANTYOKSYDANTY: Panie Profesorze, zajmuje się Pan badaniami metabolizmu tlenu u ludzi, a więc pomiędzy innymi działalnością tak zwany wolnych rodników. Czy faktycznie są one tak szkodliwe?Rzeczywiście, tak jest. Wolne rodniki to atomy albo cząsteczki, które pozbawione jednego lub więcej elektronów dążą za wszelaką cenę do ich uzupełnienia, pobierając je z cząsteczek związków znajdujących się najbliżej w komórkach. Szybko wchodzą w reakcje z cząsteczkami w zdrowych tkankach i zabierają potrzebny elektron. Skutkuje to uszkodzenia białek, tłuszczów i kwasów nukleinowych zdrowych komórek, a również spustoszenie w naszych zasobach tlenowych.W organizmie najwięcej wolnych rodników powstaje w trakcie procesu metabolizmu tlenu, nazywane są one toksycznymi metabolitami tlenu lub jego reaktywnymi formami. Powstają w trakcie fizjologicznych mechanizmów w komórce. U zdrowego człowieka ok. 5% tlenu przekształca się w wolne rodniki. Mogą się one również tworzyć w przypadkach niefizjologicznych, czyli w trakcie niedotlenienia, w konsekwencji napromieniania promieniami ultrafioletowymi, opalania się, palenia papierosów, spożywania niektórych substancji chemicznych czy leków wywołujących tak zwany mechanizmy nadtleniania (oksydacyjne). Potężnym generatorem tych "złośliwych" cząstek są również spaliny wydobywające się z rur wydechowych samochodów.- Za powstawanie których chorób odpowiedzialne są te szkodliwe cząsteczki?aktualnie można wyliczyć powyżej 50 schorzeń, u których podłoża kryje się w sporym stopniu działalność wolnych rodników. W pierwszej kolejności należy tu wspomnieć o chorobie niedokrwiennej serca, miażdżycy, chorobach nowotworowych, chorobie trzustki czy chorobie Alzheimera.- Czy możemy się przed nimi bronić?zwykle organizm sam wytwarza systemy obronne nazywane antyoksydacyjnymi. Gdy istnieje równowaga pomiędzy procesami nadtleniania ( a więc oksydacji) a antyoksydacyjnymi (( a więc ochrony), organizm funkcjonuje poprawnie. Gdy ta równowaga zostaje naruszona, powstają dolegliwości.Przed nadmierną ilością wolnych rodników możemy się bronić, unikając zanieczyszczeń powietrza, nadmiernego opalania się, palenia papierosów, zakładając maski i ubrania ochronne w trakcie produkcji chemikaliów, spożywając produkty zawierające tak zwany antyoksydanty i uzupełniając żywność preparatami, które unieszkodliwiają działanie wolnych rodników w organizmie. Np. do najsilniejszych antyoksydantów należą witaminy A (retinol) i E (tokoferol).- Czy wystarczy tylko spożywanie sporych ilości warzyw i owoców, w których te witaminy się znajdują, by zaspokoić potrzeby organizmu?Sama odpowiednia dieta nie zawsze jest wystarczająca. Oprócz tego uzupełnianie witamin warzywami i owocami trwa bardzo długo, bo na przykład wbudowywanie tokoferolu w błony komórkowe to dłuższy mechanizm. Wchłanianie tych witamin możemy przyspieszyć i ułatwić, gdy dostarczymy organizmowi potrzebnych substancji w formie kapsułek, w których witaminy znajdują się w swej naturalnej postaci rozpuszczonej w tłuszczu.- Czy badania potwierdzają korzystne działanie witamin A i E w zapobieganiu i wspomaganiu leczenia licznych chorób?Z wielu badań naukowych wynika, iż dzięki długofalowemu podawaniu witaminy E (tokoferolu) można ograniczyć ryzyko powstawania dolegliwości niedokrwiennej serca nawet o 40%.Obie witaminy chronią również organizm przed zaburzeniami widzenia. Okazało się, iż ich przyjmowanie skutkuje nie tylko zatrzymanie mechanizmów degeneracyjnych oka u osób starszych i upośledzenia widzenia, lecz również przyczynia się do znacznej poprawy widzenia.Witaminy A i E przyjmowane jako suplement często poprzez sporo lat mogą również w znacznym stopniu zmniejszać niebezpieczeństwo karcygenezy, (( a więc mechanizmów nowotworowych. Świadczą o tym wyniki badań z ostatnich lat. Potwierdzono w nich częstsze występowanie stanów przedrakowych szyjki macicy u kobiet spożywających pokarmy ubogie w witaminę A albo beta - karoten w porównaniu z kobietami, które miały poprawnie zbilansowaną dietę. Niedobór witaminy A można również traktować jako ważny czynnik ryzyka raka płuc i żołądka.natomiast w innych badaniach zauważono, iż regularne podawanie witaminy A i E minimalizuje ryzyko raka prostaty i zapadalności na nowotwory okrężnicy. Regularne przyjmowanie witaminy E minimalizuje również ryzyko powstawania łagodnych polipów jelita grubego, które regularnie po pewnym czasie przekształcają się w raka okrężnicy. oprócz tego z wieloletnich badań wynika, iż czas życia różnych gatunków ssaków jest tym dłuższy, im większa jest zawartość witamin A i E w ich tkankach.- Jakie dawki tych witamin ??aktualnie się zaleca?Obecne normy żywieniowe podają, iż dzienne zapotrzebowanie na witaminę A wynosi ok. 1,5 miligrama, a na witaminę E - ok. 20 miligramów.Jednak w zależności od organizmu i sytuacji, w której człowiek się znajduje, zapotrzebowanie może być większe. Wzrasta ono więc na przykład u kobiet w ciąży, u osób mających większą masę ciała, intensywnie uprawiających sport, u palaczy tytoniu, u tych, którzy mieszkają w zadymionym środowisku albo przebywają w otoczeniu chemikaliów.ponadto, gdyż z wiekiem minimalizuje się skuteczność ochronnego działania systemów antyoksydacyjnych i ryzyko powstawania wielu chorób jest coraz większe, to etapowo powiększa się zapotrzebowanie organizmu na te witaminy.- Dziękuję Panu Profesorowi za rozmowę
Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.