Definicja AWITAMINOZY:
Warzywa i owoce najlepiej spożywać na surowo, gdyż w trakcie ich obrbki termicznej następują wielkie utraty witaminy C.Brak odpowiedniej ilości witamin skutkuje powstawanie swoistych zespołów chorobowych zwanych awitaminozami. Niedobór witamin nie dający symptomów awitaminozy również jest bardzo negatywny dla zdrowia człowieka.Do prawidłowego funkcjonowania człowiekowi potrzebne są nie tylko składniki będące źródłem energii albo budulcem dla organizmu, lecz również substancje umożliwiające poprawny przebieg mechanizmów metabolicznych. Należą do nich witaminy - opisywane już w kilkunastu wcześniejszych numerach.Zapotrzebowanie na nie zależy od wieku, płci, stanu fizjologicznego (na przykład ciąży albo laktacji) i zakresu aktywności fizycznej. Brak odpowiedniej ilości witamin skutkuje powstawanie swoistych zespołów chorobowych zwanych awitaminozami. Niedobór witamin nie dający symptomów awitaminozy również jest bardzo negatywny dla zdrowia człowieka. Dlatego pod koniec lata i jesienią, gdy wybór świeżych owoców i warzyw jest największy, warto włączyć do jadłospisu większe niż zazwyczaj ich ilości, aby wzmocnić organizm i przygotować go do zimy i trudnego przedwiośnia. Wit. - co tj.? Warto przypomnieć, iż witaminy są określane jako związki organiczne, obecne w pożywieniu i konieczne - w małych ilościach - dla zachowania zdrowia i prawidłowego rozwoju, gdyż ludzki organizm nie potrafi ich sam wytwarzać. Wyjątek stanowią dwie witaminy: wit. D powstająca w skórze pod wpływem promieni słonecznych i wit. K, która częściowo jest syntetyzowana poprzez bakterie żyjące w jelicie grubym. Powody niedoborów Niedobory witamin powstają z różnych przyczyn. Po pierwsze, mogą być wywołane wadami genetycznymi, które natomiast powodują zaburzenia biochemiczne. Ten rodzaj niedoborów nazywany jest pierwotnym i bywa dziedziczny.w razie tego typu niedoborów dostarczenie odpowiedniej ilości określonej witaminy tylko z pożywienia jest niemożliwe. Dlatego niezbędne jest podawanie witamin w formie preparatów o dawkach wielokrotnie większych niż wynosi zapotrzebowanie organizmu.Niedobór wtórny z kolei jest wywołany zbyt małą podażą witamin w diecie albo zaburzeniami trawienia i wchłaniania. W tym przypadku decydujące znaczenie ma odpowiednio skomponowana dieta. gdyż awitaminozy stanowią bardzo szerokie zagadnienie, w artykule omówione zostaną te witaminy, których niedobory najczęściej występują w Polsce. wit. C Organizm ludzki w odróżnieniu do większości zwierząt (wyjątkiem są małpy i świnki morskie) nie ma umiejętności syntetyzowania witaminy C. Dlatego istnieje konieczność dostarczania jej organizmowi każdego dnia wspólnie z pożywieniem. wit. C, nazywana również fachowo kwasem askorbinowym, uczestniczy w ogromnej ilości mechanizmów metabolicznych w organizmie i jest konieczna do jego prawidłowego funkcjonowania. Oprócz wspomnianej już roli we wspomaganiu mechanizmu immunologicznego (pokonywanie infekcji wirusowych i bakteryjnych, podwyższenie stężenia interferonu w tkance) . wit. C jest również niezbędna do tworzenia kolagenu - związku nieodzownego w procesie wzrostu i odnowy komórek, tkanek, naczyń krwionośnych, kości i zębów i dziąseł.spore niedobory tej witaminy prowadzą do dolegliwości zwanej szkorbutem. Aktualnie szkorbut występuje nadzwyczajnie rzadko, częste są z kolei niewielkie niedobory, powodujące osłabienie organizmu, podatność na infekcje i mniejszą wydolność fizyczną. W ostatnich latach edukacja zwróciła uwagę szczególnie na właściwości antyoksydacyjne witaminy C. Podobnie jak . wit. E, beta-karoten i selen, chroni ona organizm przed działaniem wolnych rodników, które są odpowiedzialne między innymi za rozwój mechanizmów nowotworowych i miażdżycowych i za starzenie się organizmu.Najcenniejszymi źródłami tej witaminy są: papryka, pomidory, brokuły, cytrusy, owoce dzikiej róży, natka pietruszki. . wit. C jest bardzo wrażliwa i niestabilna. Nie szkodzi jej kwaśne środowisko soku żołądkowego, lecz niszczą ją czynniki zewnętrzne, takie jak światło, temperatura i dostęp tlenu. wielkie utraty witaminy C następują w trakcie obróbki termicznej, dlatego zdecydowanie lepiej spożywać warzywa i owoce na surowo. Witaminy z gatunku B . wit. B1Do jej niedoboru dochodzi w pierwszej kolejności w konsekwencji niedostatecznej zawartości w pożywieniu. Symptomy niedoboru dotyczą w szczególności układu nerwowego i układu krążenia i występują wtedy, gdy dzienne spożycie witaminy B1 spada poniżej 0,2-0,3 mg na każde 1000 kcal diety.Do inicjalnych sygnałów świadczących o zbyt małej podaży tej witaminy należy w pierwszej kolejności brak apetytu, przemęczenie i osłabienie. Znaczący niedobór witaminy B1 może prowadzić do ciężkiej dolegliwości - beri-beri.Na niedobór witaminy B1 narażone są w szczególności osoby spożywające głównie produkty wysokoprzetworzone, ludzie stosujący długookresowe diety odchudzające i nałogowi alkoholicy. Bogatym źrodłem tej witaminy są w pierwszej kolejności warzywa strączkowe, produkty pełnoziarniste, wieprzowina, podroby, warzywa krzyżowe (((na przykład kapusta, rzodkiew, chrzan, rzodkiewka). . wit. B2W naszym państwie ciężkie przypadki awitaminozy spowodowanej niedoborem tej witaminy praktycznie nie występują. Częste są z kolei przypadki łagodnych niedoborów, objawiające się przemęczeniem, pękaniem warg, zmianami zapalnymi języka, i zdarzenie pękania kącików ust - popularnie zwane zajadami. . wit. B2 w niewielkich ilościach występuje w wielu produktach. By zwiększyć jej podaż, należy wzbogacić dietę w takie produkty jak mleko i przetwory mleczne, ciemnozielone warzywa i pełnoziarniste produkty zbożowe. Kwas foliowyNiedobór folianów spotyka się najczęściej u kobiet w ciąży, osób w podeszłym wieku, u młodzieży w momencie wzrostu. Najgroźniejsze skutki ma zbyt mała podaż tej witaminy w diecie młodych kobiet przed zajściem w ciążę i w pierwszych tygodniach jej trwania. Niedobór folianów może gdyż powodować: niedorozwój łożyska, samoistne poronienia, wady wrodzone noworodków (wady cewy nerwowej - zawiązka ośrodkowego układu nerwowego), obniżenie masy ciała noworodków.Wady cewy nerwowej powstają bardzo inicjalnie, ponieważ już na przełomie 3. i 4. tygodnia rozwoju zarodka ludzkiego. Suplementacja kwasem foliowym zapobiega występowaniu tych wad tylko wtedy, gdy jest służąca odpowiednio inicjalnie: przed zajściem w ciążę i w pierwszych 12 tygodniach jej trwania. Źródłami kwasu foliowego w żywności są takie produkty jak nasiona roślin strączkowych, ciemne pieczywo, warzywa zielone, cytrusy i podroby. . wit. A i beta-karoten (prowitamina A) Długookresowy niedobór witaminy A skutkuje zmiany w obrębie skóry, zębów i oczu. W najwyższym stopniu narażone na niedobór tej witaminy są osoby nadużywające alkoholu, młodzież w momencie dojrzewania, palacze i osoby ze schorzeniami wątroby. Do grup ryzyka należą również te osoby, które jedzą niewielkie ilości warzyw i owoców bogatych w beta-karoten.Do wytwórów będących dobrym źródłem witaminy A należą: sery żółte, przetwory mleczne, wątroba, tłuszcze rybie. W prowitaminę A są z kolei bogate takie warzywa i owoce jak marchew, brokuły, botwina, papryka, morele, brzoskwinie. . wit. D . wit. ta ma wielki wpływ na mechanizm tworzenia tkanki kostnej. Dlatego jej niedobory mogą się przyczyniać do powstawania krzywicy u dzieci i osteoporozy u dorosłych. Niedobór tej witaminy może być wywołany jej pomniejszoną syntezą w skórze albo niedobrym wchłanianiem z przewodu pokarmowego. Doskonałym źrodłem witaminy D w diecie są ryby (sardynki, śledzie, łosoś, tuńczyk, makrela), margaryna, masło, wątroba, jaja i tran
Lekarza zaleca:: → Awitaminozy
- Co znaczy Choroby Ukadu Krążenia:
- Porównanie tętnicze Jedną z głownych chorób układu krążenia i jedną z najczęstszych chorób przewlekłych jest nadciśnienie tętnicze. Po 65. roku życia występuje u ok. 50% osób w polskiej populacji. Jest więc awitaminozy co znaczy.
- Krzyżówka Miód W Leczeniu Chorób Układu Oddechowego:
- Dlaczego Bardzo regularnie miód służący jest w stanach przeziębieniowych, kiedy mechanizm chorobowy nie jest jeszcze rozwinięty. Wówczas wzmaga on odporność organizmu, co chroni drogi oddechowe przed awitaminozy krzyżówka.
- Co to jest Operacyjne Leczenie Żylaków:
- Jak lepiej chirurgiczne to czasem idealne, a czasem wręcz jedyne rozwiązanie problemów żylnych. Zmierza ono do zlikwidowania nadciśnienia żylnego - podstawowego czynnika w rozwoju dolegliwości żylakowej. Czy awitaminozy co to jest.
- Słownik Czy Zioła Są Dobre Na Wszystko?:
- Kiedy końca XX w. jest jeszcze miejsce na zioła? Czy wchodząc w nowe tysiąclecie, nie powinniśmy raczej stosować jedynie chemicznie wytworzonych tabletek? Takie pytania zadaje sobie wielu ludzi. Próbą awitaminozy słownik.
- Czym jest Wrzody Żołądka I Dwunastnicy:
- Od czego zależy jest, iż główną powodem dolegliwości wrzodowej jest bakteria Helicobacter pylori. Odpowiednia dieta przynosi ulgę. Miód dobry na wszystko? Czy pomoże w chorobie wrzodowej? Czytaj w artykule - Miód w awitaminozy czym jest.