Objawy CO ZAMIAST SOLI? przyczny. Czym jest nie spożywać więcej niż 7-8 g soli na dobę (płaska.

Czy pomocne?

Co zamiast soli? leczenie

Definicja CO ZAMIAST SOLI?: Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaleca, by pośrodku dnia nie spożywać więcej niż 7-8 g soli na dobę (płaska łyżeczka do herbaty).Zbyt spora liczba soli w naszym organizmie przyczynia się do rozwoju wielu groźnych chorób, między innymi nadciśnienia tętniczego i udarów mózgu. Ostatnio stwierdzono również, iż zapadalność na nowotwór żołądka ma związek z nadmiernym spożyciem soli.Tradycyjna polska dieta dostarcza zbyt wiele soli kuchennej. Przeciętnie pośrodku doby spożywamy jej aż 16 g, w trakcie gdy zapotrzebowanie organizmu ludzkiego wynosi 1,2-2,4 g na dobę. Sód zawarty w soli odgrywa istotną rolę w wielu procesach metabolicznych zachodzących w naszym organizmie: klasyfikuje gospodarkę kwasowo-zasadową, wpływa na regulację osmotyczną w płynach ustrojowych, pomaga w utrzymaniu właściwej objętości i ciśnienia krwi. Jest także odpowiedzialny za przewodzenie bodzieców nerwowych i skurczów mięśni i transport aminokwasów, cukrów i wielu witamin w tkankach.Nadmiar soli w naszym organizmie jest jednak szkodliwy dla zdrowia. Trzeba pamiętać, iż 60% spożywanej soli dodajemy do potraw w trakcie gotowania i w czasie jedzenia. Reszta pochodzi z wytwórów przemysłowych (30%) i naturalnej żywności (10%). Najwięcej soli dostarczają sery żółte, konserwy mięsne i rybne, ryby wędzone, wędliny, mieszanki przyprawowe, koncentraty sosów, kostki bulionowe, zupy w proszku. Źródłem jej dużej ilości jest także żywność typu "fast-food" - frytki, pizza, hamburgery, hot-dogi.Warto dodać, iż pojawiają się już na naszym rynku produkty o zmniejszonej zawartości soli, np. pieczywo czy niesolony sok pomidorowy.najwspanialszym metodą pomniejszenia spożycia soli jest ograniczenie jej używania w trakcie przygotowywania posiłków i dosalania przy stole. Liczne badania wykazały, iż w razie wielu zup, potraw mięsnych i półmięsnych przewarzająca część osób, jeśli ma sposobność wyboru, woli niższe stężenia soli niż zwyczajowo służące. Sól nie musi być dodawana np. w trakcie gotowania warzyw, w szczególności jeśli gotujemy je w garnkach ze stali szlachetnej, gdzie strata składników mineralnych jest faktycznie niewielka.Ograniczenie dodatku soli w trakcie przyrządzania potraw będzie łatwiejsze, jeśli wykorzystamy naturalne przyprawy ziołowe i korzenne w celu uatrakcyjnienia smaku i zapachu różnych dań. Idealne rezultaty daje wykorzystywanie takich przypraw jak bazylia, estragon, tymianek i imbir. Bazylia - charakterystyczna dla kuchni włoskiej i francuskiej. Zazwyczaj jest stosowana jako suszone ziele, aczkolwiek coraz częściej możemy kupić świeże roślinki w doniczce. Ma korzenny aromat, nieco zbliżony do goździków czy gałki muszkatołowej, i słonawy smak. Ziele bazylii poleca się do przyprawiania pasztetów, farszy, sałatek, surówek, zup i kiszonej kapusty i kiszonych ogórków. Wpływa również korzystnie na trawienie. Estragon - jako przyprawa jest stosowane w pierwszej kolejności świeże ziele. Po wysuszeniu i sproszkowaniu znaczna część jego aromatu niestety błyskawicznie zanika. Estragon jest służący do przyrządzania mięs, sosów, marynat, kiszonej kapusty i kiszonych ogórków. Tymianek - zawiera sporo substancji smakowo-zapachowych, co skutkuje, iż przyprawa ta ma bardzo mocny, przyjemny aromat i silny, nieco piekący smak. Ziele tymianku moż-na korzystać do przyrządzania przetworów mięsnych, zup, sałatek i marynat. Idealnie maskuje pomniejszenie ilości soli w potrawie. Imbir - zwykle znamy tę przyprawę w formie drobno zmielonego proszku. Smak imbiru można określić jako dość ostry z gorzką nutą w tle. Najpowszechniej jest służący do produkcji przetworów owocowych. Warto go jednak również zastosować do przyrządzania mięs, sosów i zup (na przykład flaków). Imbir w kawałkach jest doskonałym dodatkiem do marynat. w razie niektórych chorób, jak nadciśnienie tętnicze, niewydolność krążenia, kiedy należy w diecie drastycznie ograniczyć liczba soli, można stosować jej substytuty. Powinny one być nieszkodliwe dla zdrowia, mieć właściwości smakowe zbliżone do NaCl i czysty słony smak. Dotychczas nie powiodło się jednak utworzyć takiego idealnego substytutu. Najczęściej stosuje się mieszaninę chlorku potasu i chlorku sodu w różnych proporcjach i kwasy organiczne i ich sole. Należy pamiętać, iż niskosodowych substytutów soli zawierających potas nie powinny korzystać osoby cierpiące na cukrzycę i niektóre schorzenia nerek

Lekarza zaleca: Co zamiast soli?

Definicja Nietrzymanie Moczu:
Co to jest chorób układu moczowego jest bardzo zróżnicowany. Niektóre z tych schorzeń, nawet o niepomyślnym rokowaniu, w startowym okresie mogą nie dawać jakichkolwiek choroby. Innym natomiast towarzyszą mocne co zamiast soli? co znaczy.
Definicja Insulina I Jej Preparaty:
Co to jest lat temu, lecz ciągle jesteśmy świadkami nowych odkryć w tej dziedzinie. Insulinę dzielimy z racji na pochodzenie (zwierzęca albo ludzka), stopień oczyszczenia (chromatograficznie oczyszczona co zamiast soli? krzyżówka.
Definicja Schizofrenia:
Co to jest chorobą, która budzi lęk i niechęć. Brak zrozumienia prowadzi z powodu do naznaczenia, odrzucenia i wyobcowania chorego. Wciąż niewiele znana Powody powstawania schizofrenii nie są do końca znane co zamiast soli? co to jest.
Definicja Diety Odchudzające:
Co to jest niskiej zawartości energii są przeznaczone wyłącznie dla osób o ustalonych cechach otyłości.Skład diet odchudzających o drastycznym ograniczeniu spożycia energii opracowała amerykańska organizacja co zamiast soli? słownik.
Definicja Mleczna Droga Alergika:
Co to jest dotyczy głównie niemowląt i dzieci. Na szczęście, przewarzająca część maluchów poprawnie leczonych wyrasta z dolegliwości. Co więc zrobić? Czym karmić dziecko: Dieta dziecka alergicznego Co jeszcze co zamiast soli? czym jest.
Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.
  • Dodano:
  • Autor: