Objawy DIETA PO RESEKCJI ŻOŁĄDKA przyczny. Czym jest do zakłóceń w funkcjonowaniu przewodu.

Czy pomocne?

Dieta po resekcji żołądka leczenie

Definicja DIETA PO RESEKCJI ŻOŁĄDKA: Resekcja żołądka (usuwanie jego części) prowadzi regularnie do zakłóceń w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, takich jak zaburzenia trawienia i wchłaniania. Niezbędna tu jest dieta oszczędzająca przewód pokarmowy i zapobiegająca niedoborom pokarmowym.Bezpośrednio po rozległej resekcji choremu można podawać napoje. W trzeciej dobie po zabiegu wprowadza się kleiki. Powinny być one przyrządzone z ryżu albo kaszy manny gotowanej na wodzie (nie na mleku!), z dodatkiem soli. Kaszę zalewa się zimną wodą w ilości 10-krotnie większej od objętości kaszy i następnie gotuje poprzez 2-3 godziny, dolewając wody stosunkowo jej wygotowywania. Następnie kaszę należy przecedzić i dodać soli.W czwartej dobie do kleików można dodać przetarte owoce. Później dietę rozszerza się o przetarte warzywa, zupy przecierane, białe pieczywo. W 7-8 dni po zabiegu można podawać mięso gotowane, mielone, jaja na miękko, ziemniaki purŽe.Najistotniejszym zaleceniem diety po okresie rekonwalescencji jest dostarczenie odpowiedniej ilości białka. Pośrodku doby należy dostarczać 1,5-2g białka/kg masy ciała, co daje średnio od 110 do 130 g białka na dobę. Przewarzająca część białka (powyżej połowę) powinno stanowić białko pochodzenia zwierzęcego.główne zasady diety Niezbędne jest wykorzystywanie diety bogatobiałkowej. Należy zwiększyć liczba takich wytwórów jak mleko, kefiry, jogurty i sery twarogowe, jaja, chude gatunki mięs (cielęcina, kurczaki, indyki, króliki) i wędlin (wędliny drobiowe, polędwica, szynka). Dobrym źródłem białka są również chude gatunki ryb, na przykład dorsz, sandacz, szczupak. Produkty bogatobiałkowe powinny się znaleźć w każdym posiłku. Należy ograniczyć podaż tłuszczu do 50-70 g/dobę. Jeśli chory cierpi na biegunki, podaje się wtedy tak zwany tłuszcze MCT. To jest skrót oznaczający kwasy tłuszczowe o średnim łańcuchu węglowym. To są tłuszcze najlepiej trawione i wchłaniane poprzez organizm ludzki, dostępne na polskim rynku w formie tłuszczów spożywczych albo szczególnych preparatów. Zaleca się spożywanie posiłków regularnie, za to w mniejszych ilościach. Dzienna racja pokarmowa powinna być więc podzielona na 5-6 posiłków na dobę. W jadłospisach należy planować potrawy łatwo strawne, z kolei należy wykluczyć potrawy długo zalegające w żołądku. Trzeba wyeliminować z jadłospisu fasolę suchą i szparagową, groch i groszek zielony, soczewicę, kapustę, kalafiora, brukselkę, cebulę, czosnek. Niewskazane są również grzyby, sery ostre, topione, dojrzewające. Zupy nie powinny być przygotowywane na tłustych wywarach ani zaprawiane zasmażkami albo śmietaną. Niewskazane jest picie takich napojów jak kawa, kakao, czekolada, alkohol. Potrawy należy gotować w wodzie albo na parze i piec w folii. Nie wolno jeść potraw smażonych bądź pieczonych w tradycyjny sposób. Można stosować łagodne przyprawy, takie jak wanilia, koper, cynamon, natka pietruszki, anyżek, sok z cytryny, kminek. Nie wolno korzystać ostrych przypraw, na przykład pieprzu, papryki, chili. Dla osób z zespołem typu dumping Nieco inne zalecenia dietetyczne dotyczą chorych, u których wystąpił po resekcji żołądka tak zwany zespół typu dumping. Daje on symptomy ze strony przewodu pokarmowego i układu krążenia: wymioty, biegunki, omdlenia, osłabienie, kołatanie serca. Są one wywołane przedostawaniem się niezhydrolizowanego pokarmu bezpośrednio do jelita w konsekwencji pomniejszenia pojemności żołądka. Skutkuje to zaburzenia w gospodarce wodnej, gdyż organizm próbuje wyrównać ciśnienie osmotyczne. W trakcie jedzenia chorzy doznają błyskawicznie narastającego uczucia pełności i ucisku, które zmusza ich do przerwania posiłku. W razie wystąpienia tego zespołu również poleca się wykorzystywanie diety bogatobiałkowej. tu jest wskazana dieta bogatotłuszczowa. Tłuszcz nie powinien pochodzić z tłuszczów stałych o wysokim stopniu topienia (łój wołowy, barani, smalec, słonina). Chorzy najlepiej tolerują masło, margaryny miękkie, oliwę z oliwek i oleje roślinne, takie jak olej sojowy i słonecznikowy. Stosuje się również triglicerydy MCT. Mimo dużej zawartości białka należy zachować szczególną ostrożność przy spożywaniu mleka i wytwórów mlecznych, które mogą wywołać pogłębienie się symptomów zespołu dumping. Dotyczy to w szczególności osób z nietolerancją laktozy. Ograniczeniu musi ulec liczba węglowodanów prostych. Należy więc unikać słodyczy, pieczywa cukierniczego, napojów z dodatkiem cukru, owoców o dużej zawartości cukrów, na przykład winogron. Trzeba posiłki spożywać bardzo regularnie (nawet 7-8 posiłków pośrodku doby), ale o małej objętości. Nie wolno pić jakichkolwiek napojów bezpośrednio po posiłku, należy to robić przed albo pomiędzy posiłkami. Po każdym posiłku chory powinien położyć się na ok. 20 min.. Eliminuje to wpływ ciśnienia hydrostatycznego na przyspieszanie opróżniania żołądka. Po całkowitej resekcji żołądka mogą wystąpić symptomy niedokrwistości spowodowanej niedoborem niektórych witamin i składników mineralnych. Do niedoboru witaminy B12 dochodzi kilka lat po zabiegu (najczęściej 4-6 lat po operacji). Niedobór żelaza występuje już 2 lata po zabiegu. Leczenie bazuje na podawaniu preparatów witaminy B12 i żelaza pozajelitowo. Przykładowy jadłospis I I śniadanie II śniadanie Pieczywo białe z masłemJajecznica na parzePomidor bez skórki Banan Kefir Obiad Sok pomidorowyZupa jarzynowa z lanymi kluskamiRyba gotowanaZiemniaki purŽeBuraczki duszone Podwieczorek Kolacja Galaretka ze świeżych owoców Bułka z twarożkiem i natkąSok jabłkowy Przykładowy jadłospis II(z produktami mlecznymi) I śniadanie II śniadanie Chleb biały z masłemPolędwicaSałata z olejem KajzerkaTwarożek z koperkiem Obiad Krupnik na drobnej kaszyPulpety cielęce w sosieZiemniaki z wodyMarchewka purée Podwieczorek Kolacja Jogurt naturalnyJabłko pieczone Kurczak duszony w warzywach(marchew, pietruszka)Chleb białySok wielowarzywny

Lekarza zaleca:: → Dieta po resekcji żołądka

Co znaczy Tomografia Komputerowa:
Porównanie techniki obrazowania narządów dzięki promieni rtg, wprowadzeniu nowych rozwiązań w elektronice i cyfrowej technice obliczeniowej dwa rodzaje tomografii: tomografia komputerowa i rezonans magnetyczny dieta po resekcji żołądka co znaczy.
Krzyżówka Masło Czy Margaryna:
Dlaczego tłuszczu do smarowania pieczywa w dalszym ciągu jest dla wielu osób niejasny.aktualnie na rynku są trzy fundamentalne rodzaje tak zwany smarowaczy: masło, margaryny i mieszanki masła z margaryną dieta po resekcji żołądka krzyżówka.
Co to jest Badanie Ultrasonograficzne (USG):
Jak lepiej diagnostyka medyczna stosuje regularnie w badaniach specjalistyczne urządzenia. W ultrasonografii (USG) wykorzystuje się aparat wysyłający fale ultradźwiękowe, co umożliwia obejrzenie wnętrza wielu dieta po resekcji żołądka co to jest.
Słownik Operacje Ginekologiczne:
Kiedy operacyjnych można znacząco ograniczyć, określając czynniki ryzyka i stosując odpowiednią profilaktykę.Istnieje sporo chorób żeńskich, których jedynym, a czasem najwspanialszym metodą leczenia jest dieta po resekcji żołądka słownik.
Czym jest Nadwaga I Otyłość:
Od czego zależy Organizacja Zdrowia bije na alarm:w XXI wieku grozi nam epidemia otyłości.eksperci usiłują jej zapobiec. Organizowane są Międzynarodowe Warsztaty Leczenia Otyłości w celu zamiany doświadczeń i dieta po resekcji żołądka czym jest.
Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.
  • Dodano:
  • Autor: