Objawy DIETA W CHOROBIE LEŚNIOWSKIEGO-CROHNA przyczny. Czym jest Zachodniej zachorowalność jest.

Czy pomocne?

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna leczenie

Definicja DIETA W CHOROBIE LEŚNIOWSKIEGO-CROHNA: Występuje w Polsce dość rzadko. W państwach Europy Zachodniej zachorowalność jest kilkakrotnie wyższa. Chorują w pierwszej kolejności osoby młode w wieku 20-30 lat, lecz również dzieci.Na temat rozwoju przewlekłego schorzenia zapalnego przewodu pokarmowego - dolegliwości Leśniowskiego-Crohna istnieje sporo teorii. Najczęściej zmienia się czynniki genetyczne, zakaźne i immunologiczne. Rozpoznanie jest bardzo trudne. Diagnozę stawia się na ogół dopiero po 3 latach trwania dolegliwości.Bóle brzucha, gorączka, biegunkaDo najczęstszych symptomów dolegliwości należą: osłabienie, strata apetytu, biegunka, gorączka, bóle brzucha. W fazie drugiej choroby mocno się nasilają. Mogą również dołączyć symptomy zapalenia języka, obrzęki kończyn. Zmiany zapalne umiejscawiają się najczęściej w jelicie biodrowym, lecz mogą się również rozprzestrzeniać na jelito grube. Dolegliwość Leśniowskiego-Crohna charakteryzuje się występującymi po sobie okresami remisji i zaostrzeń. Towarzyszą jej symptomy zespołu złego wchłaniania i ogólne niedożywienie. Uporczywa biegunka skutkuje utratę białka, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, żelaza, magnezu, potasu i wapnia. Może prowadzić to do niedokrwistości, niedoborów białka, zaburzeń krzepliwości. W badaniach stwierdza się niskie stężenia żelaza we krwi, witaminy B12, kwasu foliowego.w momencie zaostrzeńStosuje się dietę płynną pozbawioną błonnika; nie dłużej niż 3 dni, gdyż to jest dieta niepełnowartościowa. Początkowo podaje się gorzką herbatę albo kisiel owocowy i rozcieńczony przecier, jeżeli chory je toleruje. Do płynów nie należy dodawać cukru. Następnie można włączyć kleiki z ryżu albo kaszki pszennej i rozmoczone sucharki. Regularnie stosuje się gotową dietę syntetyczną...w momencie przewlekłymZaleca się dietę bogatoenergetyczną o niskiej zawartości tłuszczu, lecz o dużej zawartości białka w celu uzupełnienia niedoborów pokarmowych. Ma ona pośrodku dnia dostarczać od 2500 do 3000 kcal. Posiłki powinny być małe objętościowo, spożywane często 5-6 razy na dzień.liczba białka w diecie powinna wynosić 100-120 g, ma ono dostarczać ok. 16% całkowitej energii diety. Idealne źródło pełnowartościowego białka to chude mięsa, ryby i jaja.Tłuszcz w diecie powinien zostać ograniczony do 50-70 g na dzień (około 20% energii pożywienia). Dodaje się go w formie surowej do gotowych potraw. jeżeli chory źle to toleruje, podaje się wtedy tłuszcze zawierające kwasy tłuszczowe o średnim łańcuchu węglowym.przewarzająca część energii, ponieważ powyżej 60% powinna stanowić energia pochodząca z węglowodanów.by oszczędzić przewód pokarmowy, trzeba wybierać młode i delikatne warzywa, usuwać pestki, obierać warzywa i owoce, przecierać je albo przygotowywać z nich soki.Poradnik dietetyczny Produkty zbożowe - zaleca się białe pieczywo o niskiej zawartości błonnika (biały chleb, bułki pszenne), sucharki, makaron drobny ("nitki"), kaszka pszenna, ryż. Przeciwwskazane: pieczywo razowe, grube makarony, grube kasze, otręby, mąki razowe. Mleko i przetwory mleczne są przeciwwskazane, chorzy gdyż źle je tolerują. jeżeli jednak nie ma niekorzystnych symptomów, można podawać mleko, maślankę, twaróg chudy. Jaja - można jeść jaja na miękko, omlety przygotowane na parze, suflety. Przeciwwskazane: jaja smażone albo gotowane na twardo, jajecznica, jaja faszerowane. Mięsa - należy wybierać chude gatunki: cielęcinę, kurczaki i indyki (bez skórki), chudą wołowinę, króliki. Trzeba wyeliminować tłuste gatunki (wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna) i podroby. Wędliny - wybieramy chude gatunki (polędwica, szynka, parówki odtłuszczone). Rezygnujemy z tłustych gatunków i z wędlin podrobowych i konserw. Ryby - poleca się chude gatunki, takie jak szczupak, dorsz, sandacz, leszcz, sola, płastuga, kargulena. Wykluczyć należy ryby tłuste (makrela, węgorz, łosoś, sardynki, śledź), wędzone i marynowane. Tłuszcze - wskazane jest spożywanie masła albo margaryny miękkiej (kubkowej), oleju sojowego lub słonecznikowego. Warzywa - zaleca się jedzenie bogatych w witaminę C pomidorów bez pestek i skórki, ziemniaków gotowanych całych albo tłuczonych, kalafiora ( jeżeli jest tolerowany). Z warzyw bogatych w beta-karoten poleca się marchew, dynię, szpinak, sałatę. Warto również spożywać buraki, szparagi, pietruszkę, seler. ( jeżeli warzywa surowe są źle tolerowane, powinny być gotowane i rozdrobnione w formie przecieru, ewentualnie podawane w formie surowych soków. Wykluczyć należy: kapustę, kalafiora, brukselkę, fasolę białą, fasolkę szparagową, groch, groszek zielony, soję, cebulę, brukiew, rzodkiewkę, kalarepę, jarmuż, paprykę, pory. Owoce - poleca się jabłka, brzoskwinie, morele (z których należy usunać skórkę), truskawki, maliny, porzeczki, melony. Owoce pestkowe należy przetrzeć. Można również podawać banany. Przeciwwskazane są: gruszki, czereśnie, wiśnie, śliwki, owoce suszone. Napoje - można pić słabą herbatę, kawę zbożową, soki owocowe i warzywne. Zakazane są wszystkie napoje gazowane, kawa (w szczególności mocna), napoje alkoholowe. Desery - unikamy wyrobów cukierniczych, szczególnie tortów, ciast z kremami, dodatkiem alkoholu albo kawy. Można jeść lody, galaretki, ciasta bez owoców, orzechów i czekolady. Potrawy powinny być gotowane, duszone bez wcześniejszego obsmażania albo pieczone w folii. Bezwzględnie należy unikać potraw smażonych i pieczonych zwyczajna sposobem i zasmażanych i zapiekanych. Sugerowane są potrawy z mięsa i ryb w formie mielonej, po ugotowaniu, na przykład pulpety, budynie mięsne. Zupy i sosy - należy zagęszczać zawiesiną mąki. Nie stosuje się zasmażek z mąk i tłuszczu. Przyprawy - nie wolno korzystać korzystać pieprzu, papryki, octu, musztardy, curry, chili. Można korzystać łagodnych przypraw, jak zielona pietruszka, koperek, wanilia, kminek, kwasek cytrynowy, sól i cukier. Przykłdowy jadłospis I śniadanie II śniadanie Chleb pszenny z masłemJajko na miękko, polędwica sopocka, sałataHerbata Bułka pszenna z masłem, szynką i pomidorem bez skórki Obiad Zupa jarzynowa przecierana z drobnym makaronemPulpety z dorsza w sosie koperkowymZiemniaki pureeMarchewka pureeGalaretka owocowa Podwieczorek Kolacja Kaszka mannaz przetartymi malinami Kurczak gotowany bez skórkiPieczywo jasneBuraczki pureeSok owocowy
Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.