Objawy DIETA W CHOROBIE WRZODOWEJ przyczny. Czym jest dwunastnicy. Jeżeli ból pojawia się około 30.

Czy pomocne?

Dieta w chorobie wrzodowej leczenie

Definicja DIETA W CHOROBIE WRZODOWEJ: Chorobą wrzodową tytułujemy ubytki błony śluzowej żołądka i dwunastnicy. Jeżeli ból pojawia się około 30 min po jedzeniu - mamy najczęściej do czynienia z chorobą wrzodową żołądka, jeżeli 1-3 godz. po jedzeniu, w nocy albo nad ranem - z wrzodami dwunastnicy.Należy do najczęściej występujących schorzeń przewodu pokarmowego na całym świecie. Pojawia się na ogół u ludzi w wieku 25-55 lat, mężczyźni chorują trzykrotnie częściej niż kobiety. Właściwością charakterystyczną tego schorzenia, szczególnie wrzodów dwunastnicy, jest zależność od pory roku - zaostrzenie symptomów obserwuje się zazwyczaj wiosną i jesienią.Na rozwój dolegliwości wrzodowej są bardziej narażone osoby palące papierosy, zażywające niesterydowe leki przeciwzapalne (na przykład aspirynę), pijące alkohol, żyjące w stresie i te, których krewni także cierpią na to schorzenie (podłoże genetyczne). Negatywne jest również nieregularne spożywanie posiłków. Powyżej 95% przypadków wrzodów dwunastnicy i około 70% wrzodów żołądka jest ściśle powiązane z zakażeniem Helicobacter pylori - bakterią niszczącą warstwę ochronnego śluzu, co doprowadza do stanu zapalnego o charakterze przewlekłym, który może trwać latami, powodując owrzodzenia.Chorobę wrzodową leczy się farmakologicznie i dzięki właściwej diety. Aktualnie przeważa pogląd, iż restrykcyjna dieta jest niezbędna tylko w momencie zaostrzeń symptomów, a gdy one ustępują, można powrócić do normalnego żywienia, wykluczając te produkty, które wywołują choroby ze strony układu trawiennego (wzdęcia, bóle brzucha). Główne zasady diety Twoje pożywienie powinno być pełnowartościowe. Szczególnie istotna jest odpowiednia liczba białka, składników mineralnych i witamin, w szczególności w momencie nasilenia symptomów chorobowych. Jedz posiłki w niewielkich porcjach, co 2-3 godziny. To jest istotne w okresie zaostrzenia dolegliwości, bo zapobiega obciążeniu żołądka, umożliwiając szybkie gojenie wrzodu. Pamiętaj o rozdrabnianiu spożywanych wytwórów. Ich mielenie albo przecieranie ułatwia trawienie. Zrezygnuj ze smażenia potraw i spożywania wywarów mięsnych. Powodują nadmierne wydzielanie soku żołądkowego. Idealne jest gotowanie, w szczególności na parze, pieczenie w folii, duszenie bez obsmażania. Zastąp przecierami i sokami warzywno-owocowymi świeże warzywa i owoce. Dotyczy to szczególnie okresu zaostrzenia dolegliwości, w którym trzeba zapewnić organizmowi odpowiednią liczba witamin i składników mineralnych. Wyeliminuj z jadłospisu ciężko strawne produkty. Powodują bóle brzucha, wzdęcia i zgagę. Należą do nich między innymi nasiona roślin strączkowych, kapusta, pieczywo ciemne, wędzone wędliny, ryby wędzone, niedojrzałe owoce. Nie jedz zbyt gorących potraw. Może to wywołać przekrwienie błony śluzowej żołądka, dlatego dania i napoje powinny mieć umiarkowaną temperaturę. Ogranicz liczba przypraw w posiłkach. Dotyczy to w szczególności wszystkich przypraw ostrych, takich jak pieprz, papryka, musztarda, gorczyca, chili, curry. Niewskazany jest również ocet, jak i produkty go zawierające, ((na przykład ogórki konserwowe, grzybki marynowane. Z kolei są sugerowane przyprawy łagodne (koperek, wanilia, sok z cytryny, kminek), nie pobudzające wydzielania soku żołądkowego. w momencie remisji (ustąpienia symptomów) nie zapominaj o częstym i regularnym jedzeniu urozmaiconych posiłków. Dania powinny być niewielkie, spożywane w stanie odprężenia nerwowego, bez pośpiechu (trzeba żuć precyzyjnie, przynajmniej 20 razy), o ustalonej porze, a ostatni lekki posiłek - bezpośrednio przed snem. Unikaj używek. Kawa i mocna herbata silnie pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Dotyczy to również alkoholu, który dodatkowo podrażnia błonę śluzową żołądka, i tytoniu - minimalizuje ukrwienie śluzówki wyściełającej żołądek i dwunastnicę
Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.