Objawy DIETA W KAMICY NERKOWEJ przyczny. Czym jest drogach moczowych nierozpuszczalnych złogów.

Czy pomocne?

Dieta w kamicy nerkowej leczenie

Definicja DIETA W KAMICY NERKOWEJ: Kamica nerkowa jest chorobą polegającą na wytrącaniu się w drogach moczowych nierozpuszczalnych złogów substancji chemicznych, stanowiących poprawny albo patologiczny składnik moczu.Kamica nerkowa jest jednym z najczęstszych schorzeń układu moczowego. Zdecydowanie bardziej są na nią narażeni mężczyźni: chorują trzy razy częściej niż kobiety.Istnieje kilka czynników rozwoju tej dolegliwości: uwarunkowania genetyczne, wady budowy układu moczowego, zakażenia, przyjmowane leki i niewłaściwa dieta. Wytrącanie się kamieni zachodzi wtedy, gdy stężenie związków wchodzących w ich skład przekracza próg rozpuszczalności w organizmie. Powiększanie się kamieni może mieć groźne skutki, takie jak całkowita niedrożność dróg moczowych czy zniszczenie miąższu nerkowego. Kamica może przebiegać zarówno z ostrymi symptomami - kolka nerkowa, parcie na pęcherz i krwiomocz - jak i bezobjawowo. Ten drugi sytuacja ma miejsce wtedy, gdy kamień jest obły i nie zatyka dróg moczowych.Wyróżnia się kilka typów kamicy nerkowej - w zależności od tego, jaka substancja stanowi główny składnik kamieni. Najczęściej występują: kamica szczawianowa; kamica moczanowa; kamica fosforanowa; kamica cystynowa. Kamicę nerkową leczy się farmakologicznie, lecz istotną rolę w terapii odgrywa również dieta, ulegająca modyfikacjom w zależności od typu kamicy nerkowej. Dietę wyznacza i kontroluje dietetyk w ścisłej współpracy z lekarzem.Zasadą, która obowiązuje we wszystkich odmianach tej dolegliwości, jest konieczność powiększenia ilości płynów w dziennej racji pokarmowej nawet do 4-5 l na dobę. Ma to na celu powiększenie ilości wydalanego moczu w określonej jednostce czasu, a więc diurezy, a poprzez to rozcieńczenie składników moczu ulegających krystalizacji. To jest szczególnie istotne w okresach poposiłkowych i w porze nocnej. Dla wszystkich chorych na kamicę ważne znaczenie ma również ograniczenie spożywania białka do 60 g na dobę, ono jest gdyż czynnikiem zakwaszającym płyny ustrojowe i mocz. Pozostałe zalecenia dietetyczne są zróżnicowane w zależności od rodzaju kamieni. Kamica szczawianowa Szczawiany znajdujące się w moczu pochodzą nie tylko z przewodu pokarmowego, lecz również z przemian metabolicznych kwasu askorbinowego i glicyny. Główną zasadą diety jest jednak ograniczenie szczawianów w pożywieniu, to jest gdyż najprostsza droga do uzyskania obniżenia stężenia tego składnika w moczu. Z diety należy wykluczyć wszystkie produkty będące jego bogatym źródłem, czyli w pierwszej kolejności: szczaw, szpinak, rabarbar, botwinę, buraki, czekoladę, kawę i herbatę.U pacjentów cierpiących na postać jelitową tej kamicy (dochodzi w niej do powiększenia wchłaniania szczawianów z przewodu pokarmowego) powinien być powiększony udział wytwórów bogatych w wapń. Istnieje gdyż ścisły związek pomiędzy stopniem wchłaniania szczawianów ze światła przewodu pokarmowego a gospodarką wapniowo-fosforanową. powiększenie ilości wapnia w pożywieniu spowoduje pomniejszenie wchłaniania szczawianów. Kamica moczanowa Fundamentem leczenia dietetycznego tego typu kamicy jest alkalizacja moczu ( a więc pomniejszenie stężenia jonów wodorowych) do pH 6,6-7, gdyż stosunkowo wzrostu pH moczu wzrasta rozpuszczalność moczanów. Takie korzystne pH uzyskuje się przez odpowiedni dobór wytwórów, spożywanie głównie potraw mlecznych i dużej ilości warzyw i owoców (zobacz: tabela).jeśli sama dieta nie umożliwia utrzymania odpowiedniego pH moczu, niezbędne jest podawanie choremu wodorowęglanu sodowego w ilości ustalonej poprzez lekarza. Drugą zasadą tej diety jest ograniczenie ilości wytwórów będących źródłem puryn (zasad purynowych). Liczba związków purynowych w diecie jest szczególnie ważna, gdyż w organizmie są one metabolizowane do kwasu moczowego i dlatego przyczyniają się do powiększenia jego stężenia we krwi i w moczu. Źródłem tych związków są w pierwszej kolejności produkty mięsne - podroby (wątroba, nerki, mózg i serca), wywary i sosy mięsne, galarety mięsne, sardynki i śledzie. Z wytwórów roślinnych bogatych w puryny należy wymienić w pierwszej kolejności rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica i bób) i używki: kakao, kawę i herbatę. Bogate w związki purynowe są również grzyby.Trzeba również unikać potraw smażonych, pieczonych i duszonych. Zdecydowanie idealną sposobem przygotowywania potraw jest więc gotowanie w wodzie albo na parze. Mięso należy gotować w dużej ilości wody, a stworzonych wywarów nie wykorzystywać do przyrządzania zup i sosów. Z mięs w najwyższym stopniu sugerowane są chude: kurczaki, indyki i cielęcina. Ich liczba w dziennej racji pokarmowej nie powinna jednak przekraczać 100-150 g. Kamica fosforanowa Kamienie fosforanowe tworzą się z fosforanu wapniowego albo fosforanu amonowo-magnezowego (kamica struwitowa) przy słabym zakwaszeniu moczu. W razie kamieni stworzonych z fosforu wapniowego w konsekwencji nadmiernego wchłaniania wapnia z przewodu pokarmowego wskazane jest ograniczenie wytwórów zawierających wapń. W pozostałych sytuacjach takie restrykcje dietetyczne są negatywne, mogą gdyż być powodem ujemnego bilansu wapnia w organizmie.W leczeniu kamicy struwitowej najistotniejsze jest zakwaszenie moczu. Nie można jednak tego osiągnąć wyłącznie dzięki diecie (((zobacz: tabela); w tym przypadku niezbędne jest włączenie leków zakwaszających. Kamica cystynowa Ten rodzaj kamicy powstaje w konsekwencji upośledzenia zwrotnego wchłaniania jednego z aminokwasów - cystyny. Fundamentem leczenia jest dieta ograniczająca liczba cystyny i metioniny - związku również będącego aminokwasem, który w organizmie w znacznej części ulega przemianie do cystyny. Najmniej tych aminokwasów zawiera mleko i jego przetwory i produkty roślinne. One właśnie powinny stanowić podstawę diety, należy więc ograniczyć spożycie mięsa i jego przetworów. Produkty spożywcze o działaniu zakwaszającym i alkalizującym wg prof. Światosława Ziemlańskiego: Produkty zakwaszające:jaja, drób, ryby, mięso, produkty zbożowe, sery, śliwki, borówki, żurawiny, rodzynki (z racji na zawartość kwasu benzoesowego). Produkty alkalizujące:produkty mleczne, marchew, sałata, buraki, ziemniaki, seler, orzechy, kalafior, rzodkiewki

Lekarza zaleca: Dieta w kamicy nerkowej

Definicja Program CINDI:
Co to jest Zintegrowanej Profilaktyki Chorób Niezakaźnych, który powstał z inicjatywy Światowej Organizacji Zdrowia w ramach strategii Zdrowie dla wszystkich do roku 2000 . Polska bierze w nim udział od 1992 r dieta w kamicy nerkowej co znaczy.
Definicja Antybiotyki:
Co to jest antybiotyk zostało wprowadzone do współczesnej medycyny w 1945 r. poprzez S. Waksmana dla produkowanych poprzez mikroorganizmy związków, które hamują rozmnażanie albo zabijają inne drobnoustroje dieta w kamicy nerkowej krzyżówka.
Definicja Operacyjne Leczenie Żylaków:
Co to jest chirurgiczne to czasem idealne, a czasem wręcz jedyne rozwiązanie problemów żylnych. Zmierza ono do zlikwidowania nadciśnienia żylnego - podstawowego czynnika w rozwoju dolegliwości żylakowej. Czy dieta w kamicy nerkowej co to jest.
Definicja Brak Radosnego Przeżywania:
Co to jest międzynarodowej klasyfikacji chorób zaburzeń seksualnych określono nazwą brak radosnego przeżywania .Niekiedy stosowana jest inna, starsza nazwa tego zaburzenia - anhedonia seksualna. Jest jednym z dieta w kamicy nerkowej słownik.
Definicja Kłopoty Z Pamięcią:
Co to jest czajnik, nie zamknięte drzwi po wyjściu z domu, żelazko nie wyłączone z kontaktu... Aczkolwiek takie przygody zdarzają się każdemu, przypisujemy je zwykle roztargnieniu. Powinniśmy je z kolei dieta w kamicy nerkowej czym jest.
Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.
  • Dodano:
  • Autor: