Objawy DIETA W MARSKOŚCI WĄTROBY przyczny. Czym jest która jest uzależniona od stopnia.

Czy pomocne?

Dieta w marskości wątroby leczenie

Definicja DIETA W MARSKOŚCI WĄTROBY: W marskości wątroby koniecznie trzeba przestrzegać diety, która jest uzależniona od stopnia zaawansowania dolegliwości.Wątroba jest głównym narządem w ustrojowej przemianie materii. Jej niepoprawne działanie skutkuje groźne zaburzenia w funkcjonowaniu całego organizmu. Jednym z najczęstszych schorzeń tego narządu jest marskość wątroby. Powody rozwoju tej dolegliwości to w pierwszej kolejności spore spożycie alkoholu i leków i niedobry sposób odżywiania. Marskość wątroby może być również konsekwencją wirusowego zapalenia wątroby i chorób dróg żółciowych. W wielu sytuacjach medycyna nie jest jednak w stanie określić powodu rozwoju tej dolegliwości.Marskość wątroby bazuje na zniszczeniu budowy zrazikowej wątroby i uszkodzeniu miąższu poprzez nadmierny rozwój tkanki łącznej. Skutkiem jest utrudnienie odpływu żylnego i odpływu żółci i zaburzenia w funkcjonowaniu wątroby.Gdy dolegliwość ta przebiega bez jakichkolwiek powikłań, dieta jest zbliżona do żywienia normalnego. Z kolei w marskości niewyrównanej dochodzi do upośledzenia czynności wątroby. To schorzenie charakteryzuje się takimi symptomami, jak: obrzęki, nadciśnienie wrotne, puchlina brzuszna, żółtaczka, zaburzenia metabolizmu niektórych składników odżywczych. Symptomy te muszą być brane pod uwagę w trakcie układania diety, która powinna być indywidualnie dobierana. Główne zasady diety w wyrównanej marskości wątroby Należy dostarczyć odpowiednią liczba energii. Jeśli masa ciała jest poprawna, zaleca się dzienne spożycie 35-40 kcal na kg masy ciała. Kaloryczność diety powinna więc średnio wynosić 2400-2700 kcal. Z kolei jeśli chory ma zbyt małą masę ciała i obserwuje się symptomy niedożywienia, niezbędne jest powiększenie ilości przyjmowanych w pokarmie kalorii do 44 kcal/kg masy ciała. Dieta powinna być bogatobiałkowa. powiększenie ilości białka jest konieczne do uzupełnienia niedoborów białek tkankowych, białek osocza i mechanizmów regeneracyjnych. Zaleca się spożywanie pośrodku dnia 1,5 g białka/kg masy ciała. Należy dbać o to, by co najmniej 1/2 białka (do 2/3) było pochodzenia zwierzęcego. Jego źródłem powinny być w pierwszej kolejności mięso, drób, ryby, mleko i przetwory mleczne i jaja. Należy zachować liczba tłuszczów taką, jaką zaleca się człowiekowi zdrowemu. Powinna ona zatem wynosić 1 g/kg masy, czyli od 50 do 90 g na dobę. Najwspanialszym źródłem tłuszczu są w pierwszej kolejności oleje roślinne, margaryny miękkie, masło. niezbędne jest z kolei wykluczenie słoniny, smalcu, bekonu, łoju. Źródłem łatwo przyswajalnej energii powinny być węglowodany, których liczba w diecie ma wahać się w granicach od 330 do 400 g. Przekroczenie 400 g na dobę nie jest wskazane na skutek możliwości wystąpienia symptomów nietolerancji węglowodanowej. Należy ograniczyć liczba cukrów prostych do najwyżej 70 g na dobę. Ich źródłem jest cukier stosowany do słodzenia napojów, cukier w wyrobach cukierniczych, słodyczach, a nawet w owocach. W wątrobie następuje magazynowanie witaminy A, D i K. Dlatego spore znaczenie ma odpowiednia liczba witamin na skutek możliwości wystąpienia ich niedoborów.Spośród witamin należy zwrócić szczególną uwagę na witaminę C i witaminy z gatunku B. Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta do 500, a nawet 1000 mg na dobę. Dla porównania zapotrzebowanie na nią u człowieka zdrowego wynosi ok. 60 mg. Zapotrzebowanie na witaminy z gatunku B to: na witaminę B1 30-50 mg, B2 5-10 mg, na witaminy PP 100 mg. W razie witaminy A podaż powinna wynosić 5000 j.m. by pokryć tak spore zapotrzebowanie na witaminę A i C, należy włączyć do diety sporą liczba warzyw i owoców obfitujących w beta-karoten (prowitaminę A) i witaminę C.Źródłem witamin z gatunku B mogą być drożdże piwne i produkty zbożowe. W marskości wątroby zdarzają się również niedobory składników mineralnych. Najczęściej dotyczy to wapnia i cynku. Źródłem wapnia w diecie powinny być produkty mleczne. Cynk natomiast jest aktualny w chudym mięsie, drobiu i rybach. niezbędne jest unikanie spożywania tych wytwórów, które mogą być poprzez chorych źle tolerowane. Należy do nich żywność zawierająca sporą liczba błonnika, warzywa kapustne (kapusta, brukselka, kalafior), warzywa strączkowe, warzywa cebulowe (cebula, czosnek). Spośród owoców przeciwwskazane są gruszki i śliwki. Źle tolerowane mogą być również gruboziarniste kasze, pieczywo cukiernicze o dużej zawartości tłuszczu, ryby i wędliny wędzone, tłusta wieprzowina i konserwy. Unikać należy również czekolady i kakao. Wszystkie posiłki powinny być przygotowane wedle zaleceniami diety lekko strawnej. Wskazane jest więc gotowanie w wodzie i na parze, duszenie nie poprzedzone obsmażaniem, pieczenie w folii. Dzienną rację pokarmowa należy podzielić na 5-6 posiłków. Dlatego otrzymujemy posiłki o małej objętości, nie obciążające przewodu pokarmowego. W marskości wątroby obowiązuje bezwzględny zakaz picia napojów alkoholowych. Należy również ograniczyć picie kawy i herbaty, w szczególności silnych naparów. w niewyrównanej marskości wątroby liczba energii i białka powinna być taka sama jak w razie wyrównanej marskości wątroby. Jeżeli jednak symptomy niewydolności nasilają się, należy wtedy ograniczyć ilości białka. Nie ma konieczności ograniczania ilości tłuszczu w diecie. na skutek obrzęków i puchliny brzusznej konieczne jest ograniczenie ilości sodu do ok. 1200 mg na dobę. To jest tak zwany dieta łagodna ubogosodowa. Znaczy to, iż należy zrezygnować z solenia przygotowywanych potraw i wyeliminować produkty zawierające spore ilości sodu, takie jak żółte sery, konserwy, wędzonki. Innym składnikiem mineralnym, na który należy zwrócić uwagę, jest potas, gdyż na skutek stosowania leków moczopędnych może dochodzić do jego niedoborów. . by temu zapobiec, należy włączyć do diety bogatopotasowe produkty roślinne, takie jak pomidory, ziemniaki, banany. Warto również sporządzać silne wywary z warzyw, które dostarczają dużej ilości potasu. Jadłospis I śniadanie II śniadanie Zupa mleczna:mleko 1,5%, drobny makaronChleb zwyczajny z margaryną,polędwicą i pomidoremHerbata z mlekiem Bułka pszenna z twarożkiemSok owocowy Obiad Zupa krem z marchewkiDorsz z rusztuZiemniaki pureeBuraczki Podwieczorek Kolacja BananJogurt naturalny Pulpeciki cielęce w warzywachChleb zwykłySok pomidorowy

Lekarza zaleca: Dieta w marskości wątroby

Definicja Nerwica:
Co to jest uczuciem jest świadomość, iż potrafisz prowadzić ludzi ku lepszemu, jest również ulgą, gdy prowadzą cię inni, którzy mogą wskazać drogę tobie . Susan Jeffers Nerwica jest poważną dolegliwością o dieta w marskości wątroby co znaczy.
Definicja AIDS U Kobiet:
Co to jest zakażenia wirusem HIV u kobiet to spory problem?Od 1992 r. zajmuję się zakażeniami wirusem HIV u kobiet. W poradni, w której pracuję, mamy pod opieką obecnie ok. 400 kobiet, które są zakażone. W dieta w marskości wątroby krzyżówka.
Definicja Rany Owrzodzeniowe:
Co to jest owrzodzeniowych bardzo ważna jest precyzyjna diagnoza. Istotne jest gdyż nie tylko leczenie rany owrzodzeniowej, lecz również powody jej stworzenia.Rany owrzodzeniowe kończyn dolnych zwykle powstają dieta w marskości wątroby co to jest.
Definicja Dieta We Wrzodziejącym Jelicie:
Co to jest zapalenie jelita grubego jest chorobą przewlekłą i nawracającą. Może doprowadzić do straty wagi, odwodnienia i zaburzeń elektrolitowych.Istotą schorzenia są zmiany zapalne w jelicie grubym. Sporo dieta w marskości wątroby słownik.
Definicja Narządy Zmysłów:
Co to jest organizm - dzięki zmysłów, które są systemami postrzegania - stale odbiera z otoczenia, bliskiego i odległego, wiadomości w formie rozmaitych bodźców: mechanicznych, świetlnych, akustycznych, lub dieta w marskości wątroby czym jest.
Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.
  • Dodano:
  • Autor: