Objawy DIETA W NADCZYNNOŚCI TARCZYCY przyczny. Czym jest energii, białka i witamin. Mimo wielu.

Czy pomocne?

Dieta w nadczynności tarczycy leczenie

Definicja DIETA W NADCZYNNOŚCI TARCZYCY: Głównym zadaniem diety jest dostarczenie zwiększonej ilości energii, białka i witamin. Mimo wielu zalet uważaj na soje - dlaczego? Tarczyca jest jednym z największych i głownych gruczołów wydzielania wewnętrznego. Wydziela hormony tyroksynę i trójjodotyroninę, które wywierają mocne działanie na sporo przemian ustrojowych: regulują metabolizm, przyrost, dojrzewanie, pracę układu nerwowego, mięśniowego i krążenia. Zaburzenia pracy tarczycy mogą być bardzo groźne dla zdrowia. Jednym z nich jest nadczynność tarczycy, która skutkuje powiększenie zużycia tlenu, produkcji ciepła, przemian białek, tłuszczów i węglowodanów. Objawia się to najczęściej stratą wagi, wzmożonym apetytem, kołataniem serca, lękiem, drżeniem ciała, nietolerancją ciepła i nadmierną potliwością. W cięższych sytuacjach występują również biegunki i obrzęk kończyn.fundamentem leczenia tej dolegliwości jest leczenie farmakologiczne, a wykorzystywanie diety ma jedynie znaczenie wspomagające.Głównym zadaniem diety jest dostarczenie zwiększonej ilości energii, by pokryć wzmożone zapotrzebowanie organizmu.Energetyczność diety zależy od stopnia nasilenia nadczynności tarczycy. Zaleca się więc, by przy średnio nasilonej nadczynności liczba energii zwiększyć o 15-25% w relacji do norm przeznaczonych dla osób zdrowych. W silnej nadczynności energetyczność diety musi zostać powiększona aż o 50-80%. W niektórych sytuacjach trzeba więc dostarczyć z dietą nawet 5000 kcal! Dzienną rację pokarmową należy rozłożyć na 5-6 posiłków. Pierwsze śniadanie powinno dostarczać 25% energii, II śniadanie - 10%, obiad - 30%, podwieczorek - 15%, a kolacja - 20%. Główne zasady diety Na skutek nasilonego rozpadu białka niezbędne jest wykorzystywanie diety bogatobiałkowej. Zaleca się, by pośrodku doby dostarczać 1,5-2 g białka/kg masy ciała, co daje średnio od 110 do 130 g białka na dobę. Dla porównania: zdrowe osoby dorosłe potrzebują 0,8 g/kg/dobę. Przewarzająca część białka (ok. 2/3) powinna być pochodzenia zwierzęcego. W diecie należy zwiększyć liczba takich wytwórów, jak: mleko, kefiry, jogurty i sery twarogowe, jaja, chude gatunki mięs (wołowina, cielęcina, kurczaki, indyki, królik) i wędlin (wędliny drobiowe, polędwica, szynka). Dobrym źródłem białka są również chude gatunki ryb, na przykład dorsz, sandacz, szczupak. Produkty bogatobiałkowe zaleca się spożywać w każdym posiłku. W diecie niezbędne jest ograniczenie tłuszczu. Jego liczba w dziennej racji pokarmowej nie może przekraczać 70 g na dobę. Przewarzająca część tłuszczu powinna pochodzić z olejów roślinnych. Zrezygnować należy z takich wytwórów pochodzenia zwierzęcego, jak: smalec, łój, bekon, boczek, wędliny podrobowe, konserwy. W nadczynności tarczycy wzrasta zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne, w szczególności na witaminę A, C, B1 i wapń. Najlepszymi źródłami witaminy C są: natka pietruszki (177,7 mg witaminy C/100 g produktu), papryka czerwona (144 mg), brokuły (83 mg), szpinak (67,8 mg), cytryna i pomarańcza (49-50 mg), truskawki (66 mg).wit. A ma wpływ na pomniejszenie nadczynności tarczycy. Produkty pochodzenia roślinnego dostarczają prowitaminy A (beta-karotenu, z którego w organizmie powstaje .wit. A). Należą do nich marchew, papryka, pomidory, brokuły, morele, brzoskwinie. Mimo dużej zawartości witamin liczba warzyw i owoców w diecie, w szczególności surowych, nie powinna być zbyt spora. Zawierają one gdyż spore ilości błonnika pokarmowego, który ogranicza wchłanianie niektórych składników i minimalizuje przyswajanie energii z diety.Źródłem witaminy B1 powinny być w pierwszej kolejności produkty zbożowe, mleko i jego przetwory, jaja, ryby. Mleko i przetwory mleczne dostarczają również wapnia, na który również wzrasta zapotrzebowanie. Ważne znaczenie w tej diecie ma sposób przyrządzania posiłków. Na skutek możliwości występowania biegunek niezbędne jest przestrzeganie zaleceń diety lekko strawnej. Unikać należy potraw tłustych i smażonych. Spośród metod kulinarnych zalecamy gotowanie w wodzie i na parze, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii. Niepożądane są również produkty obciążające przewód pokarmowy, mające działanie drażniące albo wzdymające. Należą do nich: kapusta, brukselka, groch, soja, orzechy, migdały, kasze gruboziarniste. Warto również zrezygnować z ostrych przypraw, takich jak papryka, pieprz, chili. Zaleca się przyprawy łagodne: wanilię, koper, kminek, pietruszkę, sok z cytryny, cynamon. Z racji na powiększone zapotrzebowanie na składniki pokarmowe wykluczyć należy te produkty, które są w nie ubogie i dostarczają tylko "pustych kalorii", takich jak: słodycze, ciasta, chipsy, słone paluszki, snacki. Zamiast nich na deser można podawać budynie, galaretki z owocami, przeciery i sałatki owocowe. Osoby chore na nadczynność tarczycy skarżą się na ciągłe uczucie gorąca. Regularnie stwierdza się u nich stany podgorączkowe albo zwyżki temperatury nawet do 38 oC. by tych symptomów nie pogłębiać, warto zrezygnować z gorących napojów i potraw, w szczególności zup. Picie kawy i herbaty, nawet zimnej, powinno być ograniczone na skutek niekorzystnego wpływu kofeiny na układ krążenia (powiększa liczbę skurczów serca) i układ nerwowy. W razie nasilenia biegunek należy wykorzystać dietę półpłynną, opartą na kleikach. Przyrządza się je z ryżu albo kaszy manny gotowanej na wodzie albo na mleku z dodatkiem soli. Kaszę zalewa się zimną wodą w ilości 10-krotnie większej od objętości kaszy i następnie gotuje poprzez 2-3 godziny, dolewając wody stosunkowo jej wygotowywania. Następnie kaszę należy przecedzić. Tak długie gotowanie kaszy ma na celu rozgotowanie skrobi i jej przemianę w klej skrobiowy. Następnie można urozmaicić jadłospis, włączając: jajko na miękko, gotowane ziemniaki purŽe, gotowane tradycyjnie albo na parze rozdrobnione mięso. Z mięs należy wybierać chude i delikatne gatunki: cielęcinę, chudy drób - kurczak albo indyk bez skóry. Jadłospis I śniadanie II śniadanie Zupa mlecznaz lanymi kluskamiChleb zwykłyz margarynąJajo na twardoz majonezem i rzodkiewką Bułka pszennaz margaryną i polędwicąSałatka z pomidorówbez skórkiJogurt naturalny Obiad Zupa jarzynowa z ryżemKurczak gotowanyZiemniaki pureeBuraczkiSok owocowy Podwieczorek Kolacja Pierogi z białym seremSok wyciśniętyz marchwi i jabłek Ryba po greckuChleb zwykłyBananWoda mineralna
Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.