Objawy GRZYBY TRUJĄCE przyczny. Czym jest powinniśmy natychmiast udać się do szpitala.Grzyby w.

Czy pomocne?

Grzyby trujące leczenie

Definicja GRZYBY TRUJĄCE: Jeżeli po zjedzeniu grzybów zauważymy symptomy zatrucia, powinniśmy natychmiast udać się do szpitala.Grzyby w naszym państwie są chętnie spożywane, mają gdyż walory smakowe, aczkolwiek małą wartość odżywczą (87% wody, niewielkie ilości białek, tłuszczów, węglowodanów). Oprócz tego grzybobranie jest przyjemną metodą spędzenia czasu wolnego od pracy. Niebezpieczeństwo zatruć u dzieci - przeczytaj jak pomóc Istnieje sporo klasyfikacji zatruć grzybami. Wyróżnia się na przykład zatrucia o krótkim (do 4 godz.) i długim (do 48 godz.) okresie utajenia. Podział ten jest słuszny, jeżeli zatrucie nastąpiło jednym gatunkiem grzyba, mylący z kolei, jeśli spożyto potrawę złożoną z wielu trujących gatunków. Zatruwamy się nie tylko grzybami: kompendium wiedzy o ostrych zatruciach - część pierwsza, część druga <<<<<<<<< ZAJRZYJ DO GALERII <<<<<<<<<<<<<<<<<<<< Z racji na system działania toksyn zawartych w grzybach, można wyróżnić zatrucia:1. Spowodowane grzybami jadalnymiGrzyby jadalne (prawdziwki, podgrzybki, maślaki, kurki), a również lejkówki, opieńki i gąski zaliczają się do pokarmów ciężko strawnych, długo zalegają w przewodzie pokarmowym, dlatego nie powinno się ich podawać dzieciom i osobom w starszym wieku.2. Wywołane grzybami wywołującymi nieżyt żołądkowo-jelitowyW Polsce jest koło setki takich grzybów. To są między innymi czubajki, gołąbki, maślanki, lisówki, pieczarki żółtawe (dziko narastające), tęgoskór pospolity (purchawka kartoflana, fałszywa trufla), borowik grubotrzonowy (goryczak), borowik szatański (szatan, grzyb diabelski). Zatrucie przebiega podobnie do zatrucia grzybami jadalnymi - nudności, bóle brzucha, wymioty - jednak jest ciężej wyrażone. Niekiedy dochodzi do poważnego odwodnienia czy niewydolności nerek. Postępowanie, jak i w ciężkich zatruciach grzybami jadalnymi, bazuje na płukaniu żołądka, wysłaniu popłuczyn do badania mikologicznego, a w przypadku odwodnienia - na pozostawieniu chorego w szpitalu.3. Spowodowane grzybami powodującymi zaburzenia psychoneurologicznePrzyczyną ich może być: olszówka (krowiak podwinięty, odmiennie krówka, świnka) Jest grzybem rosnącym od lipca do października. Ma gładki kapelusz o podwiniętym brzegu, po deszczu lepki, pod kapeluszem - ciemne blaszki. Substancje toksyczne w nich zawarte są rozpuszczalne w wodzie i grzyby te po gotowaniu i kilkakrotnym odlaniu wywaru częściowo tracą właściwości toksyczne. Dlatego wielu zbieraczy uważa je za jadalne. Jednak zatrucie może wystąpić mimo gotowania i kilkakrotnego odlewania wywaru. strzępiak ceglasty i czerwony, surojadka biała (lejkówka odbielona) Ich główną substancją toksyczną jest muskaryna. Do wymiotów, nudności, bólów brzucha, zwykle po 2-4 godzinach od spożycia, dołącza się: ślinotok, nadmierna wydzielina z nosa, łzawienie, intensywne pocenie się, podwyższona ciepłota ciała. Występują również duszności, zwolnienia tętna, zaburzenia widzenia. Pierwsza pomoc bazuje na wywołaniu wymiotów i przewiezieniu chorego do szpitala. Leczenie - na wywoływaniu wymiotów, stosowaniu wlewów przeczyszczających, nawodnieniu. muchomor czerwony i plamisty Owocują od lipca do listopada i są ogólnie znane z wyglądu. Substancje toksyczne w nich występujące to muskaryna, kwas ibotenowy i muscymol. Dwie ostatnie działają podobnie do atropiny. Obraz zatrucia zależy od zawartości przeciwstawnych do siebie substancji toksycznych. Oprócz występujących w krótkim czasie (średnio po 2 godz.) od spożycia symptomów żołądkowo-jelitowych (nudności, wymiotów, biegunek) obserwuje się także niepokój, szum w uszach, zawroty głowy, omamy wzrokowo-słuchowe, zaczerwienienie skóry, podwyższenie ciepłoty ciała. W ciężkich stanach stwierdza się poszerzenie źrenic, kurcze mięśniowe, spadek ciśnienia tętniczego krwi, zaburzenia oddychania.Pierwsza pomoc bazuje na wywołaniu wymiotów, a po przewiezieniu do szpitala - płukaniu żołądka, stosowaniu leczenia podtrzymującego czynności życiowe organizmu. 4. Powodujące uszkodzenie narządów miąższowych To jest w najwyższym stopniu niebezpieczny, zagrażający życiu rodzaj zatruć o długim okresie utajenia. Dają je: muchomor sromotnikowy i jego odmiany - wiosenny (bulwiasty, pieczarka fałszywa) i jadowity Grzyby te są bardzo do siebie podobne. Sromotnikowy wyróżnia się oliwkowo-zielonym gładkim kapeluszem, u osobników młodych wypukłym, później płaskim. Powodem zatruć jest najczęściej pomylenie muchomora sromotnikowego z czubajką kanią albo gąską zieloną, muchomora wiosennego i jadowitego - z dziko rosnącymi pieczarkami. Zawierają one ekipy toksyn: fallotoksyny i amanitotoksyny. Działanie ich jest głównie hepatoksyczne, tzn. uszkadzające komórki wątrobowe. Oprócz tego wywołują również uszkodzenie nerek, mięśnia sercowego, trzustki, tkanki mózgowej i krwi. symptomy zależą od ilości trucizny i wieku chorego. W przebiegu zatrucia wyróżnia się w miarę długi moment bezobjawowy ( moment utajenia). symptomy występują po 12, 24, a niekiedy po 48 godz. To są bóle brzucha, nudności, wymioty, gwałtowna biegunka. Ich rezultatem jest znaczące odwodnienie z ogólną stratą sił, spadkiem ciśnienia tętniczego krwi, zmniejszeniem ilości oddawanego moczu. Później następuje stan pozornej poprawy (kilka do kilkunastu godz.), a nareszcie dramatyczne pogorszenie stanu chorego. Etapowo narastają zaburzenia świadomości. W wyniku nieodwracalnego uszkodzenia komórek wątroby, wśród nasilającej się żółtaczki i skazy krwotocznej, dochodzi do śmierci. Rozpoznanie opiera się na wywiadzie, a potwierdza je znalezienie w resztkach pokarmu, popłuczynach żołądka albo dolnego odcinka przewodu pokarmowego zarodników muchomora sromotnikowego. W leczeniu najistotniejsze jest usuwanie toksyn z przewodu pokarmowego, wykorzystywanie leczenia usuwającego odwodnienie i zaburzenia wodno-elektrolitowe, wiążącego toksyny i ochraniającego miąższ wątroby. W razie śpiączki wątrobowej prowadzone są działania przywracające czynność ośrodkowego układu nerwowego. Niekiedy postępowaniem z wyboru jest transplantacja wątroby. zasłoniak rudy W niektórych rejonach państwie rośnie i latem, i jesienią. Kapelusz ma wypukły, koloru rudawego z ciemnopomarańczowymi blaszkami. Skutkuje zatrucia o długim okresie utajenia, od 4 do 14-21 dni. Orellanina w nim zawarta uszkadza kanaliki nerkowe, powodując zmiany martwicze. Początkowo występują zaburzenia żołądkowo-jelitowe, uczucie pragnienia, bóle głowy i okolicy lędźwiowej. W razie zjedzenia dużej ilości grzybów, niewydolność nerek może rozwinąć się już po 2-3 dniach. Śmiertelność jest oceniana na około 15%. Długi ( moment utajenia skutkuje trudności z rozpoznaniem. Pomocny jest precyzyjny wywiad i wyniki badania mikologicznego. Leczenie bazuje na płukaniu żołądka, podawaniu leków osłaniających narządy miąższowe. W razie wystąpienia symptomów niewydolności nerek - niezbędne jest leczenie nerkozastępcze, powtarzane hemodializy.W sezonie grzybowym badanie mikologiczne jest realizowane w dyżurujących terenowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych. W każdym podejrzeniu o zatrucie grzybami należy wraz z chorym przywieźć do szpitala resztki potrawy grzybowej, wymiociny, kał, popłuczyny z żołądka i jelit do badania mikologicznego. Gdzie po pomoc - Spis Ośrodków Ostrych Zatruć w Polsce ***Jak się ustrzec?by nie dopuścić do zatrucia grzybami należy przestrzegać kilku reguł. Nie ma właściwie metody (poza atlasem) na odróżnienie grzyba jadalnego od podobnego trującego: - smak jest zawodną wskazówką, ponieważ na przykład muchomor sromotnikowy, najniebezpieczniejszy grzyb naszych lasów, ma przyjemny, słodkawy smak,- sinienie albo czernienie po przekrojeniu może nas również zmylić. Czernieją po przekrojeniu jadalne podgrzybki, jak i niejadalne borowiki szatańskie. Powinno się sięgać wyłącznie po znane gatunki, a jeżeli nie mamy pewności, jeszcze przed obraniem i pokrojeniem spytajmy bardziej doświadczonych. Przy dalszych wątpliwościach grzyb należy wyrzucić! Przy małej znajomości grzybów najlepiej nie zbierać okazów z blaszkami pod kapeluszem, a tylko te, które mają rurki! Grzyby łatwo się psują. Gdy są zbierane do torebek foliowych, a nie do koszyczków, przegrzewają się i stanowią wspaniałą pożywkę dla pleśni i bakterii. Pomylenie gatunków grzybów regularnie występuje wtedy, gdy zbierają je dzieci albo gdy zbieranie dzieje się w lasach ocienionych, przy skąpym świetle słonecznym. Spożycie grzybów na surowo pogarsza stopień zatrucia. Nie powinno się podawać potraw z grzybów, a nawet zupy grzybowej dzieciom. niezbędne jest zachowanie ostrożności przy zakupie grzybów suszonych. Przy podejrzeniu zatrucia - nudnościach, bólach brzucha albo wymiotach u dzieci - nie wolno zwlekać z udaniem się do najbliższej placówki służby zdrowia, szczególnie gdy dziecko mogło samo zbierać grzyby. Grzyby łatwo wchłaniają pyły i zanieczyszczenia. Dlatego nie należy spożywać grzybów zbieranych wokół terenów przemysłowych albo szlaków komunikacyjnych. *** Jak wyglądają najgroźniejsze (w tym śmiertelne) grzyby trujące? borowik szatański (Boletus satanas) borowik purpurowy (Boletus rhodoxantus) gąska tygrysowata (Tricholoma pardinum) krowiak podwinięty - olszówka (Paxillus involutus) łysiczka muchomor czerwony (Amanita muscaria) muchomor jadowity (Amanita virosa) muchomor plamisty (Amanita pantherina) muchomor sromotnikowy (Amanita phalloides) pieczarka żółtawa (Agaricus xanthodermus) piestrzenica strzępiak ceglasty (Inocybe patouillardii) strzępiak tęgoskór brodawkowany (Scleroderma verrucosum) wieruszka zatokowata (Entoloma sinuatum) zasłonak cynamonowy zasłonak rudy (Cortinarius orellanus)
Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.