Objawy HERBATA przyczny. Czym jest herbatę. Ogrzeje nasze ciało, a czasami nawet przepędzi niedobry.

Czy pomocne?

Herbata leczenie

Definicja HERBATA: Lubimy popijać smaczną, aromatyczną, dobrze zaparzoną herbatę. Ogrzeje nasze ciało, a czasami nawet przepędzi niedobry humor. Niektórzy twierdzą, iż ma ona moc uzdrawiania nie tylko fizycznego, lecz również duchowego.Gatunków tego napoju jest sporo, a my możemy wybrać odpowiedni dla nas. Najlepiej kupić ją w specjalistycznym sklepie herbacianym. Mamy wówczas pewność, iż będziemy pić herbatę, która nie ma jakichkolwiek sztucznych dodatków mogących powodować uczulenia i alergie, a znajdziemy takie, które mają spore walory zdrowotne.wybitne są herbaty z poznańskiej palarni Astra. Smakosze mogą wybierać spośród wielu rodzajów, na przykład Rooibos, Dwa źródła, Pu-Erh, Earl Grey, Gunpowder. Są one cenione z racji na ich szczególne, pożyteczne właściwości. Profesjonalne i estetyczne opakowanie tych herbat sprawia, iż nie tracą one nic ze swojego aromatu i smaku.- Osobom mającym problemy żołądkowo-jelitowe znawcy proponują herbatę Rooibos, która łagodzi także depresje, minimalizuje nerwowość, jest sugerowana na bezsenność i bóle głowy. Jej działanie antybakteryjne i antywirusowe sprawia, iż jest świetna przy problemach j. ustnej. Mogą ją pić nawet kobiety w ciąży i matki karmiące z racji na zawarte w niej żelazo. Dzięki rutynie poprawia ukrwienie, obniża nadciśnienie.Rooibos zawiera ponadto: fluor, miedź, witaminę C, sód i potas, kwasy fenolowe, kwercetynę.- Jeżeli chcemy rozkoszować się wspaniałym smakiem i aromatem, wypijmy herbatę Dwa źródła albo Earl-Grey. Ta pierwsza pochodzi ze źródeł Nilu Białego i Błękitnego, gdzie panujący mikroklimat jest szczególnie korzystny dla herbacianych upraw. Koneserzy twierdzą, iż im dłużej ją piją, tym większe bogactwo smaku odkrywają. Earl-Grey z kolei łagodzi stany zapalne gardła, napięcie nerwowe, depresję i apatię.- A może zależy nam na długim życiu? Japońscy naukowcy wierzą, iż właśnie w zielonej herbacie Gunpowder tkwi tajemnica długiego życia i jasności i aktywności naszego umysłu. Jej właściwości lecznicze są używane w medycynie chińskiej i japońskiej już od wieków. Napój ten chroni także między innymi przed zawałem serca, minimalizuje ryzyko zachorowań na raka, hamuje próchnicę, a również przeciwdziała stresom.- Idealne, o delikatnym aromacie czerwone herbaty Pu-Erh dojrzewają poprzez kilkadziesiąt lat. Naukowcy podają, iż czerwona Pu-Erh ma sporo właściwości leczniczych, między innymi wspomaga pracę wątroby, oczyszcza organizm, pobudza mechanizmy trawienne i łagodzi działanie alkoholu.Mnisi stosowali specjalne sposoby obróbki herbaty. Była ona odmiennie przetwarzana niż aktualnie. Czasami nawet sporządzano ją w formie kiszonki i służyła jako pożywienie, niekoniecznie jako napój. W rejonach Tybetu istnieje do dziś zupełnie inna kultura picia herbaty. Tam prasuje się ją w kostki, a przed spożyciem ubija na proszek. Herbatę taką gotuje się w mleku lub w wodzie i dodaje się sól i łój zwierzęcy.Leczy i poprawia nastrój Dopiero co prowadzone były badania, dlaczego ludzie żyjący na Dalekim Wschodzie odznaczają się tak sporą żywotnością. Odkryto, iż ci, którzy piją wiele herbaty, żyją dłużej na skutek zdrowotnych właściwości poszczególnych jej składników. Lecznicze właściwości przypisuje się głównie jej zdolnościom do unieczynniania wolnych rodników tlenowych. Herbata okazała się antyoksydantem. Takie właściwości ma herbata zielona.Herbaty czerwone półsfermentowane głównie regulują działanie układu pokarmowego. Czarne z kolei nie mają właściwości leczniczych, ale zawierają najwięcej teiny ze wszystkich herbat. Im więcej sfermentowana jest herbata, tym więcej zawiera teiny.Herbaty czarne (sfermentowane w procesie dojrzewania) wpływają pobudzająco na układ krążenia. Osoby o niskim ciśnieniu tętniczym krwi po wypiciu czarnej herbaty są ożywione i pobudzone. Osoby z wysokim ciśnieniem mogą pić zielone herbaty, które są w małym stopniu sfermentowane. Ostatnie badania wykazały, iż herbata zawiera bardzo wiele fluoru i jest doskonałym naturalnym środkiem leczniczym chroniącym nasze zęby przed próchnicą. Ma także właściwości bakteriobójcze i zawiera bardzo wiele witamin, na przykład witaminę C. W Polsce popularne jest wykorzystywanie kompresów herbacianych na ropiejące oczy i na różnego rodzaju rany.Teiny można się pozbyć Istnieją dwa metody pozbywania się teiny z herbaty. Pierwszy sposób praktykowany jest od lat i bazuje na wypłukiwaniu teiny dzięki różnych związków chemicznych. Liść herbaciany jest sporo razy płukany w roztworach chemicznych, aż teina zostaje wypłukana z rośliny. Niestety, każdy z tych płuczących związków pozostawia po sobie ślad, co nie jest bez znaczenia dla naszego zdrowia.Drugim metodą (mającym wielu przeciwników) jest genetyczna modyfikacja rośliny, co jest z pewnością zdrowsze niż chemiczne ingerencje.Jak przygotować napar herbaciany? Do Polski sposób parzenia i picia herbaty przywędrował głównie z Rosji. Herbatę gotowano tam w czajniczkach, imbryczkach, samowarach. Liście herbaciane długo były w wodzie.Badania wykazały, iż jeśli liść herbaciany długo pozostaje w wodzie, to dodatkowo fermentuje, wydzielając składniki szkodliwe dla organizmu ludzkiego. Niektóre z nich są wręcz rakotwórcze. Kultura picia herbaty na zachodzie Europy jest inna. Liść jest zaparzany poprzez odpowiedni czas dla danego gatunku herbaty. Na ogół wystarcza od 2 do 5 min.. Po tym czasie koniecznie trzeba oddzielić liść, a więc fusy od naparu. Do jej zaparzania używajmy tylko miękkiej wody, bogatej w tlen. W najwyższym stopniu szkodliwym składnikiem wody dla naparu herbacianego jest wapń.Doskonałe do picia są wody mineralne, z kolei nie nadają się do parzenia herbaty ani kawy. Nie korzystajmy także z wody destylowanej. Do zaparzania używajmy tylko czajniczków z gliny pokrytej szkliwem, z porcelany albo szkła. Czajniczki aluminiowe czy żelazne zepsują gdyż jej smak i zapach. Suchą herbatę w ogrzanym uprzednio czajniczku zalewamy wodą w chwili, kiedy na jej powierzchni pojawiają się maleńkie bąbelki. jeśli chcemy napić się dobrej herbaty, nie dopuszczajmy do jej wrzenia. Wrzenie skutkuje, iż tlen zawarty w wodzie gwałtownie się z niej uwalnia. Możliwe jest zaparzanie dwu- albo trzykrotne. Za każdym wspólnie odnajdziemy inny smak. Od długości parzenia herbaty zależy jej działanie. Najpierw wydziela się teina, dopiero po 3-5 minutach wydzielają się polifenole popularnie zwane taninami. Składniki te neutralizują działanie teiny, tak więc po 7 minutach parzenia napar może być kompletnie pozbawiony teiny i nie ma już właściwości pobudzających. W takim naparze znajduje się z kolei bardzo wiele garbnika
Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.