Objawy KAWA przyczny. Czym jest jest kofeina.Kawa jest napojem popularnym i chętnie spożywanym na.

Czy pomocne?

Kawa leczenie

Definicja KAWA: Główną substancją czynną odpowiedzialną za działanie kawy jest kofeina.Kawa jest napojem popularnym i chętnie spożywanym na wszystkich kontynentach, nie tylko z racji na jej działanie fizjologiczne. Smak i aromat naparu zależą od odmiany kawy, miejsca jej uprawy i procesu palenia. Za idealną uważana jest kawa pozyskiwana z ekipy cofea arabica uprawianego w Etiopii. Za co ją lubimy? Sporo osób pije kawę z tego względu, iż pomaga ona usunąć oznaki zmęczenia, senność i "rozjaśnić" umysł dzięki pobudzeniu kory mózgowej, a poprzez to całego centralnego układu nerwowego. U większości ludzi kawa w rozsądnych ilościach pozwala osiągnąć ten sukces.Należy jednak dodać, iż każdy organizm reaguje różnie na kofeinę: niektórzy już po jednej filiżance mocnej kawy mogą się czuć nie najlepiej. Nie powinniśmy również pić kawy wieczorem z racji na ewentualne kłopoty z zaśnięciem, aczkolwiek istnieją ludzie, których kawa nawet w niewielkich ilościach wprost usypia zamiast ożywiać. To jest jednak zdarzenie bardzo rzadko spotykane. Co jest w ziarenku? Palone ziarna kawy zawierają wodę, tłuszcze, garbniki i kofeinę. Główną substancją czynną odpowiedzialną za działanie kawy jest właśnie kofeina - alkaloid aktualny również w wielu innych surowcach roślinnych, między innymi liściach herbaty i orzeszkach coli. W jednej filiżance kawy w zależności od gatunku znajduje się około 70-140 mg kofeiny.Niektórzy naukowcy wskazują również kwas chlorogenowy jako substancję wykazującą podobne działania fizjologiczne do kofeiny (stwierdzono między innymi powiększenie wydzielania soków trawiennych i pobudzenie układu nerwowego pod wpływem doustnego podawania wyizolowanego kwasu chlorogenowego). Pomiędzy jedną a drugą filiżanką Po wypiciu kawy kofeina jest bardzo błyskawicznie i prawie kompletnie wchłaniana z przewodu pokarmowego do układu krążenia. Czas osiągnięcia maksymalnego stężenia we krwi zależy od obecności w przewodzie pokarmowym treści pokarmowej i od dawki kofeiny: średnio wynosi ok. 60 min.. Powiększone stężenie kofeiny utrzymuje się poprzez około 4 godziny.Kofeina przechodzi do mleka karmiących matek, przenika również barierę krew-łożysko, dlatego kawy nie powinny pić kobiety w ciąży i karmiące piersią.Tempo usuwania kofeiny z organizmu zależy od wielu czynników. Jest szybsze o około 20-30% u kobiet niż u mężczyzn, z kolei u pań używających hormonalnych środków antykoncepcyjnych jest podwójnie wolniejsze. Czas ten wydłuża się jeszcze u kobiet w ciąży począwszy od trzeciego trymestru. również z tego względu kobiety ciężarne nie powinny w ogóle pić kawy. Usunięcie kofeiny z krwi przebiega szczególnie wolno u osób ze schorzeniami wątroby, ten organ jest gdyż odpowiedzialny za zmetabolizowanie kawy w organizmie. Dlatego właśnie jest ona niewskazana osobom mającym tego rodzaju problemy zdrowotne. Interesujący jest fakt, iż najszybciej mechanizm usuwania kofeiny przebiega u palaczy - trwa tylko ok. 3 godz.. Komu szkodzi Ludzie znerwicowani, żyjący w ciągłym stresie albo zdenerwowani powinni ograniczyć picie kawy, bo wpływa ona niekorzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego. Badania eksperymentalne wykazały, iż nadmierne spożywanie kofeiny może być jednym z czynników powstawania chorób serca, w szczególności jeśli dołączymy do tego podobne działanie papierosów i stresu. Kofeina powiększa liczba skurczów serca i może powodować ostry przyrost ciśnienia tętniczego, jednakże dotychczasowe badania wykazały, iż istnieje bardzo zróżnicowana osobnicza reakcja na jej działanie. Osoby z nadciśnieniem albo innymi schorzeniami układu krążenia powinny więc z tej używki zrezygnować albo pić kawę bezkofeinową. Aktualnie wytwarzane kawy bezkofeinowe nie różnią się praktycznie smakiem i aromatem od kaw szablonowych.Od picia kawy powinni się również powstrzymać wrzodowcy: może ona znacząco zaostrzyć symptomy chorobowe wskutek zwiększonego wydzielania soku żołądkowego. Ciekawe jest, iż taki sam sukces daje kawa bezkofeinowa.Badania nad wpływem kawy na poziom cukru we krwi dostarczyły przeciwstawnych rezultatów. Jednak niektórzy naukowcy skonstatowali, iż kofeina wywołuje niewielki przyrost stężenia glukozy, który może mieć negatywny wpływ na stan zdrowia ludzi cierpiących na cukrzycę.Stwierdzono również, iż kawa gotowana, zalewana wrzątkiem i przygotowana w zaparzaczu ciśnieniowym bez filtra powiększa stężenie cholesterolu we krwi. Kawa sporządzana w ekspresie takiego efektu nie wykazuje, gdyż substancje za to odpowiedzialne pozostają na filtrach i nie przechodzą do naparu. Nie zbyt wiele Picie sporych ilości kawy zakłóca gospodarkę mineralną organizmu. powiększa ona wydalanie moczu, a przez to wydalanie wapnia z organizmu. Powinny o tym pamiętać w szczególności panie w wieku ponad 40 lat, czyli zagrożone osteoporozą. Kawa wpływa niekorzystnie również na wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. U osób pijących nałogowo mogą wystąpić niedobory tego składnika. Organizm może również ulec zubożeniu w potas i cynk. Niezbędne jest więc spożywanie sporych ilości warzyw i owoców, które są najwspanialszym źródłem składników mineralnych.Istnieje hipoteza, iż nałogowo pita kawa może wywoływać u kobiet symptomy napięcia przedmiesiączkowego, nasilać i zwiększać ich częstość. Uzależnia Długookresowe spożywanie w sporych ilościach kofeiny z kawy uzależnia organizm podobnie jak nikotyna i alkohol. Stwierdzono, iż stałe dawki kofeiny zwiększają tolerancję organizmu na tę substancję. To jest tak zwany sukces wzmocnienia, a więc konieczność powiększenia dawek. Po długotrwałym spożywaniu nagłe odstawienie wyzwala sukces fizycznego uzależnienia, który może się objawiać mocnym bólem głowy, otępieniem i depresją ustępującymi natychmiast po wypiciu używki.Wypijanie 3-5 filiżanek kawy na dzień ( około 300 mg kofeiny) jest już uważane za dolną granicę nałogowego picia kawy. Z mlekiem Wskazane jest picie kawy z chudym naturalnym mlekiem (nie sugerowane są rozmaite śmietanki i zabielacze w proszku). Niweluje to kwasotwórcze właściwości kawy. Istotne to jest szczególnie dla osób cierpiących na nadkwasotę.Osoby zdrowe, dla których nie ma przeciwwskazań, mogą sobie pozwolić na wypicie 1-2 filiżanek na dzień, pod warunkiem, iż nie będą jej pić na pusty żołądek. *** Czy wiesz, iż... Pierwsi kawiarze Tradycję przygotowywania naparu z ziaren kawy i masową uprawę tej rośliny zapoczątkowali w XIV w. Arabowie. Do Europy kawa przywędrowała dopiero w XVII w. Pierwsza kawiarnia została założona w 1671 r. w Paryżu. Po niej błyskawicznie zaczęły powstawać kolejne lokale, w których główną atrakcją był napar kawowy
Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.