Objawy MIĘSO STRUSIE przyczny. Czym jest smakowymi.Od kilkunastu lat w świecie, a również w Polsce.

Czy pomocne?

Mięso strusie leczenie

Definicja MIĘSO STRUSIE: Mięso strusi wyróżnia się wysokimi walorami odżywczymi i smakowymi.Od kilkunastu lat w świecie, a również w Polsce rośnie zainteresowanie fermowym chowem strusi afrykańskich (Struthio camelus). Dostarczają one wysokiej jakości skór, piór, jaj, a w pierwszej kolejności znakomitego mięsa. Tj. pyszne! Mięso strusi jest koloru czerwonego, lecz o większej intensywności barwy aniżeli wołowina. Tę ostatnią przypomina smakiem i strukturą. Strusina w porównaniu z wołowiną jest słodsza i suchsza, bo zawiera niewielkie ilości tłuszczu śródmięśniowego.Walory smakowe mięsa strusi oceniono w badaniach porównawczych przeprowadzonych poprzez A&M Sensory Laboratory w Teksasie, gdzie stwierdzono, iż pod względem delikatności, kruchości, smakowitości i zapachu nie ustępuje ono najcenniejszym elementom tuszy wołowej (na przykład polędwicy). Mięso strusi przyrządza się łatwo i na sporo sposobów. Brytyjczycy, którzy bardzo lubią steki i befsztyki, przygotowują je podobnie jak wołowinę. Wartość odżywcza Strusinę badano między innymi w stanach zjednoczonych ameryki, Australii i w Polsce - w Instytucie Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk. Wykazano w nich, iż mięso strusi charakteryzuje się: niską kalorycznością Jest ona wywołana niską zawartością tłuszczu, która dla mięsa surowego wynosi 0,8-0,9% i 1,3-1,4% dla gotowanego. Mięso strusi zawiera więc znacząco mniej tłuszczu niż wołowina czy wieprzowina (tab. w okolicy). Z drugiej strony, mięso to nie ustępuje poziomem białka wołowinie czy wieprzowinie; w miarę niewielką zawartością cholesterolu Średnia zawartość cholesterolu w mięsie strusi wynosi ok. 55 mg/100 g tkanki. Co ciekawe, w niektórych mięśniach poziom cholesterolu nie przekracza nawet 40 mg/100 g tkanki. Pod względem zawartości cholesterolu mięso strusi zbliżone jest do mięsa indyczego, a zawiera go wyraźnie mniej niż wieprzowina, wołowina czy baranina; korzystnym profilem kwasów tłuszczowych Mięso strusie zawiera podobną liczba kwasów nasyconych i jednonienasyconych jak mięso kurcząt brojlerów, lecz mniej niż wołowina (tab. w okolicy). Z kolei proc. wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tych w najwyższym stopniu pożądanych w naszej diecie, jest zdecydowanie najwyższy w mięsie strusi - 32-36%, w trakcie gdy w mięsie kurcząt brojlerów - 20%, a w wołowinie - raptem 5%.Na szczególną uwagę zasługuje wysoki udział w strusinie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), czyli kwasu linolowego i linolenowego, które muszą być dostarczone z pokarmem, gdyż organizm nie jest w stanie ich syntetyzować, a może je tylko rozkładać albo zamieniać w obrębie tej samej rodziny.ponadto w mięsie strusi jest w miarę spory udział kwasu arachidonowego należącego do ekipy tak zwany długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (DWKT). Zapotrzebowanie człowieka na DWKT jest najwyższe w momencie okołourodzeniowym (płody w ostatnim trymestrze ciąży i ok. 18. miesiąca życia), u ciężarnych i karmiących matek i ludzi i zwierząt w podeszłym wieku. W takich stanach fizjologicznych mimo wystarczającej podaży z pokarmem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) organizm nie jest w stanie syntetyzować potrzebnych ilości niezbędnych długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (DWKT), gdyż aktywność enzymów uczestniczących w tym procesie jest zbyt niska. Stąd także w okresach dużego zapotrzebowania na DWKT należy podawać je gotowe z pokarmem.relacja kwasów tłuszczowych nasyconych do jednonienasyconych i wielonienasyconych kształtuje się w mięsie strusi 1:1:1, co jest bardzo korzystne z punktu widzenia dietetyki. Dodatkowe zalety Spośród makro- i mikroelementów na uwagę zasługuje w miarę niska zawartość sodu w mięsie strusia (istotne dla osób cierpiących na nadciśnienie). ....ponadto mięso to w relacji do wołowiny i mięsa drobiowego zawiera więcej fosforu, żelaza, miedzi i manganu (tab. poniżej). Wartość kaloryczna, zawartość białka, tłuszczu i cholesterolu i profil kwasów tłuszczowych (w 100 g tkanki) SkładnikMięso strusieKurczętabrojleryMięsowołowe surowe gotowane Białko (g)Wartość kaloryczna (kcal) (kJ) 20,992390 -118500 21,4121508 20,9123517 Tłuszcz (g)Cholesterol (mg) 0,8-0,955 1,3-1,467 4,357 4,659 Suma kwasów tłuszczowych (%)nasyconych palmitynowy stearynowyRAZEM: 191433 181432 26,77,133,8 26,913,039,9 jednonienasyconych pamitoleinowy oleinowyRAZEM: 4,13135,1 3,92932,9 7,239,847,0 6,342,058,3 wielonienasyconych linolowy linolenowy arachidonowy inneRAZEM: 18662,532,5 1967,24,136,3 13,50,72,82,819,8 2,01,31,00,54,8 Zawartość wybranych makro- i mikroelementów Składniki(mg/100 g tkanki)Mięso strusie wołowe kurcząt(brojlerów) Makroelementy Sód Potas Wapń Magnez FosforMikroelementy Żelazo Miedź Cynk Mangan 432698222132,30,12,00,06 633586232012,20,084,40,01 7722912251730,90,051,50,02

Lekarza zaleca: Mięso strusie

Definicja Miód - Skład Chemiczny:
Co to jest o zróżnicowanym składzie chemicznym. Zależy on w sporym stopniu od rodzaju i gatunku roślin, z których pszczoły zbierają nektar albo spadź. W różnych typach i odmianach miodu odkryto powyżej 300 mięso strusie co znaczy.
Definicja Znamiona Barwnikowe:
Co to jest są wrodzonymi nieprawidłowościami skóry, ujawniającymi się niejednokrotnie w późniejszym okresie życia. Nie są dziedziczne. Najogólniej dzielimy je na melanocytowe i komórkowe. Inicjalne mięso strusie krzyżówka.
Definicja Bolesny Bark:
Co to jest zespołu bolesnego barku jest sporo. Niekiedy mogą je wywołać urazy, upadki i przeciążenia sportowe, a również nieroztropne uprawianie rekreacyjnego sportu: zbyt intensywne zajęcia areobiku, ćwiczenia mięso strusie co to jest.
Definicja Żele Hormonalne:
Co to jest hormonalnej terapii zastępczej (HTZ) estrogeny mogą być podawane dzięki przezskórnych żeli.Mają one sporo zalet. W trakcie takiej przezskórnej terapii hormonalnej estrogeny omijają wątrobę, dzięki mięso strusie słownik.
Definicja Gastroskopia:
Co to jest gastroskopii to jest, iż doktor może zobaczyć prawie w całości powierzchnię przełyku, żołądka i dwunastnicy, pobrać wycinki, jak również obserwować zmiany zachodzące w badanych narządach. Pani Lekarz mięso strusie czym jest.
Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.
  • Dodano:
  • Autor: