Objawy MLEKO UHT przyczny. Czym jest przedłużonej trwałości, utrwalanego sposobem UHT. Skrót UHT.

Czy pomocne?

Mleko UHT leczenie

Definicja MLEKO UHT: Gdy mamy niewiele czasu na zakupy, możemy używać z mleka o przedłużonej trwałości, utrwalanego sposobem UHT. Skrót UHT pochodzi od angielskich słów Ultra High Temperature (ultra wysoka temperatura). Sposób ta bazuje na bardzo szybkim podgrzaniu mleka do temp. 135-150o C poprzez 1-5 s i natychmiastowym schłodzeniu do ok. 20 oC. Do produkcji mleka UHT nadaje się tylko surowiec najwyższej jakości, pozyskiwany w sposób higieniczny, błyskawicznie schłodzony po udoju i możliwie błyskawicznie poddany przetwarzaniu. W czasie podgrzewania niszczy się wszelakie zanieczyszczenia mikroorganizmami, drobnoustrojami chorobotwórczymi i przetrwalnikami bakterii, które są obecne w surowym mleku. Dzięki procesowi UHT można przechowywać mleko w zamkniętym kartonie do 6 miesięcy w temperaturze pokojowej. Po otworzeniu opakowania mleko należy wstawić do lodówki. Tak przechowywane nadaje się do spożycia poprzez przynajmniej 48 godz..Jaki jest wpływ sposoby UHT na wartości odżywcze? Białka występujące w mleku to w 80% kazeina, która jest odporna na temperaturę, i białka serwatkowe, które w trakcie podgrzewania ulegają częściowej denaturacji. Denaturacja nie skutkuje jednak zniszczenia białka ani pomniejszenia jego wartości odżywczych, ale jedynie rozluźnienie jego struktury, co ułatwia trawienie mleka. w trakcie procesu UHT utraty witamin sięgają 5-10% i pokrywają się z występującą w naturze zmiennością składu witamin w mleku (jednorazowe zagotowanie mleka w domu skutkuje utraty witamin wynoszące 10-40%). UHT ma również pewien wpływ na następny składnik mleka - laktozę, która zamienia się w laktulozę. Niewielkie ilości tej substancji służą jako pożywka dla bakterii niezbędnych w okresie trawienia. . w trakcie utrwalania mleka tą sposobem w substancjach mineralnych i tłuszczach zawartych w mleku nie zachodzą jakiekolwiek negatywne zmiany. Dlatego mleko UHT jest pełnowartościowym wytworem, który z powodzeniem może zastąpić świeże mleko, tym bardziej iż można je spożywać bez przegotowania
Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.