Objawy POKARMY UCZULAJĄCE przyczny. Czym jest pokarmowych są dość rozbieżne, co wynika z.

Czy pomocne?

Pokarmy uczulające leczenie

Definicja POKARMY UCZULAJĄCE: Dane dotyczące częstości występowania niepożądanych reakcji pokarmowych są dość rozbieżne, co wynika z niejednoznacznych kryteriów diagnostycznych. Uważane jest, iż występują one u 8-10% dzieci i ok. 3% dorosłych. Europejska Akademia Alergologii i Immunologii Klinicznej zaproponowała w 1995 r. obowiązującą do dzisiaj klasyfikację niepożądanych reakcji pokarmowych. Reakcje toksyczne... Wszelakie niepożądane reakcje na pokarmy zostały podzielone na dwie fundamentalne ekipy: reakcje toksyczne i nietoksyczne. Toksyny pokarmowe są: zanieczyszczeniami spożywanego pokarmu, same mogą być pokarmem (grzyby), powstają w czasie mechanizmów przetwórczych (nitrozoaminy), stanowią bonusy i konserwanty żywnościowe, są substancjami poprawiającymi smak czy zapach pokarmów (metadwusiarczan sodu, glutaminian sodu, pochodne kwasu benzoesowego). Długookresowa ekspozycja na małe dawki toksyn może powodować spore problemy z rozpoznaniem istoty obserwowanych zaburzeń. Pomocny w postawieniu diagnozy może być fakt, iż przewarzająca część toksyn upośledza funkcje różnych narządów, głównie wątroby, nerek, szpiku, ośrodkowego układu nerwowego. ... i nietoksyczne Nietoksyczne niepożądane reakcje występujące po spożyciu pokarmu zostały podzielone na dwie podgrupy pochodzenia immunologicznego (alergia pokarmowa) i nieimmunologicznego (nietolerancja pokarmowa).systemy prowadzące do rozwoju alergii pokarmowej nie zostały do tej pory do końca wyjaśnione. Niewątpliwie u ich podłoża leżą .systemy immunologiczne. Za obserwowane niepożądane symptomy kliniczne odpowiedzialny może być jeden z czterech, ewentualnie kilka typów równocześnie reakcji alergiczno-immunologicznej: typ I - reakcja natychmiastowa, anafilaktyczna, zależna od IgE. Jest ona najczęstsza i występuje u ok. 48-50% chorych; typ II - reakcja cytotoksyczna. Ten typ reakcji występuje u ok. 6% chorych; typ III - reakcja z udziałem kompleksów immunologicznych, występująca u 10% chorych; typ IV - reakcja typu opóźnionego - komórkowa, u 18%. Jednoczesne występowanie więcej niż jednego z typów reakcji alergiczno-immunologicznej jest odpowiedzialne za niepożądane symptomy kliniczne u ok. 28% pacjentów. W warunkach fizjologicznych przy sprawnie funkcjonujących mechanizmach immunoregulacyjnych nie dochodzi do rozwoju dolegliwości alergicznej. Stan tolerancji może jednak łatwo ulec załamaniu, biorąc pod uwagę wielką powierzchnię ekspozycji na antygeny pokarmowe - powierzchnia samego tylko jelita cienkiego jest 60 razy większa od powierzchni skóry.ponadto mechanizmy chorobowe zaburzające transport poprzez błonę śluzową jelita to czynniki prowadzące do rozwoju alergii, na przykład: brak kolonizacji przewodu pokarmowego poprawną florą bakteryjną albo jej zniszczenie, zaburzone trawienie, obniżona produkcja ochronnej wydzielniczej IgA. Dodatkowymi czynnikami usposabiającymi do stworzenia dolegliwości alergicznej są zakażenia pasożytnicze, wirusowe, bakteryjne przewodu pokarmowego. Tylko karmienie piersią Karmienie piersią stanowi idealną prewencję rozwoju dolegliwości alergicznej u niemowląt. Komórki zwane makrofagami, występujące w mleku matki, zawierają zmagazynowaną immunoglobulinę A, która jest uwalniana w przewodzie pokarmowym dziecka w trakcie kontaktu z czynnikami chorobotwórczymi. Limfocyty zawarte w pokarmie zaś pełnią sporą rolę w rozwoju tak zwany tolerancji immunologicznej.Miejscem syntezy IgE w przewodzie pokarmowym jest tkanka limfatyczna błony śluzowej jelita (GALT), głównie tak zwany kępki Peyera. Limfocyty B zasiedlające te struktury produkują również przeciwciała klasy IgA.najważniejszą rolę w rozwoju alergii pokarmowej pełnią komórki tuczne, tak zwany mastocyty. Szczególnie wiele tych właśnie komórek znajduje się w błonie podśluzowej przewodu pokarmowego, głównie dwunastnicy (1 mm3 błony śluzowej dwunastnicy zawiera 10 000 - 20 000 komórek tucznych). Substancje uwolnione z mastocytów wskutek ich degranulacji są bezpośrednio odpowiedzialne za niepożądane symptomy kliniczne. Jak rozpoznać alergię? Alergia pokarmowa zależna od przeciwciał IgE ma bardzo bogate objawy. Mogą one mieć charakter ogólnoustrojowy albo narządowy. Interesujący jest fakt, iż mimo przewagi symptomów ze strony przewodu pokarmowego (kolka jelitowa niemowląt, żołądkowo-jelitowa anafilaksja, alergiczna gastroenteropatia), alergia pokarmowa może manifestować się symptomami również ze strony innych układów: skóry (atopowe zapalenie skóry, ostra pokrzywka czy obrzęk naczynioruchowy), układu oddechowego (obturacyjne zapalenie oskrzeli, napad astmy oskrzelowej), centralnego układu nerwowego (niepokój, drażliwość, płaczliwość). W najwyższym stopniu dramatyczną postacią alergii pokarmowej jest reakcja anafilaktyczna (natychmiastowa) ogólnoustrojowa. symptomy anafilaksji występują już pośrodku kilku min. po spożyciu pokarmu. Mogą to być: wymioty, nagły skurcz oskrzeli czy zapaść sercowo-naczyniowa. Uczulające produkty pochodzenia zwierzęcego Wśród tych wytwórów najczęstszym alergenem jest: mleko krowieSzczególnie dotkliwie odczuwają konsekwencje tej alergii niemowlęta i dzieci. Wynika to z faktu, iż ono jest głównym i równocześnie fundamentalnym składnikiem pokarmowym w tym wieku, czyli tym samym, głównym potencjalnym alergenem, mogącym wywoływać niepoprawne reakcje immunologiczne. Aż pięciu jego głównym frakcjom przypisuje się właściwości alergizujące. Zwykle zaś osoba uczulona wykazuje cechy nadwrażliwości na więcej niż jedną z frakcji białek mleka. ....ponadto symptomy kliniczne po spożyciu mleka krowiego mogą być rezultatem nie tylko alergii na zawarte w nim białko, lecz również nietolerancji cukru mlecznego - laktozy. białko jajka Białko jaja złożona jest z ok. 20 frakcji. U osób wrażliwych symptomy uczulenia, ze wstrząsem anafilaktycznym włącznie, mogą wystąpić po kontakcie już z bardzo niewielką ilością tego białka (spożycie, obecność w powietrzu, na przykład:: w trakcie smażenia). rybyObjawy niepożądane, podobnie jak w razie alergii na białka jaja kurzego, mogą pojawić się po spożyciu mięsa albo na drodze inhalacyjnej (smażenie, gotowanie) i są regularnie tak samo burzliwe.Skorupiaki i mięczaki, pomimo dużej siły alergizującej, nie stanowią u nas większego problemu z racji na to, iż nie są w naszym państwie powszechnie spożywane. Właściwości alergizujące mogą .......ponadto wykazać: mięso wołowe, cielęce, kurze. Alergiczne rośliny Wszystkie pokarmy pochodzenia roślinnego zawierają substancje mające potencjalną umiejętność do alergizacji. Właściwości te mogą ulec zmianie wskutek przechowywania, konserwowania, gotowania. Najczęściej alergizują: białka zbóż (gluteny)Alergen ten odpowiada za chorobę trzewną (trwałą nietolerancję glutenu, enteropatię glutenozależną), wymagającą leczenia dietetycznego poprzez całe życie, przejściową nietolerancję glutenu, wymagającą diety eliminacyjnej poprzez ok. 2 lata, i wreszcie alergię na gluten; soja i inne motylkowe (groch, fasola, soczewica, bób); orzechy arachidowe; psiankowate - pomidor, ziemniak, papryka; baldaszkowate - seler, marchew, pietruszka, kminek; gorczyczne - kapusta, kalafior, rzodkiewka, chrzan, rzepa; niektóre owoce - jabłka, cytrusy, ananasy, banany. O częstości występowania alergii na dany składnik pokarmowy decydują w sporym stopniu zwyczaje żywieniowe panujące w danym państwie czy regionie. bonusy do żywności Substancje naturalne i syntetyczne dodawane do żywności, w celu poprawy walorów wytwórów spożywczych, jest to smaku, zapachu, barwy, konsystencji, trwałości, mogą również być odpowiedzialne za wywoływanie niepożądanych reakcji pokarmowych.Substancjami tymi są: barwniki azowe, nieazowe, kwas benzoesowy, glutaminian sodu, estry kwasu hydroksybenzoesowego, dwutlenek siarki, siarczany, substancje słodzące, spulchniające. Nietypowe alergie Nadwrażliwość pokarmowa, manifestująca się w najwcześniejszym okresie życia dziecka, może wskazywać na negatywne działanie alergenów już w okresie ciąży i karmienia piersią. Pokarmami najczęściej wtedy uczulającymi, pomimo niespożywania ich poprzez noworodka czy niemowlę, są: mleko, jaja, ryby, owoce cytrusowe, zboża, mięso wołowe i kurze, ziemniaki, czekolada.Trzeba pamiętać, iż regularnie nie jeden, ale kilka pokarmów równocześnie może być odpowiedzialnych za niepożądane symptomy kliniczne.Ciekawym zjawiskiem jest występowanie niepożądanych symptomów u osób, które wykazują równocześnie nadwrażliwość na alergeny pokarmowe, wziewne albo kontaktowe - to jest tak zwany reakcja krzyżowa. Np.: alergia na pierze i równocześnie na jaja, drób; alergia na roztocza i równocześnie na krewetki; alergia na trawy i chwasty i zarazem na marchew, ziemniaki, jabłka, sezam. Słowniczek: Nadwrażliwość pokarmowa - to termin stosowany wymiennie z alergią i nietolerancją pokarmową i innymi niepożądanymi reakcjami na pokarm, poza sytuacją, gdy ich powody mają podłoże czysto psychologiczne. Nietolerancja pokarmowa - to każda niepożądana reakcja na pokarm, w której nie udowodniono udziału układu immunologicznego. Alergia pokarmowa - to niepożądana reakcja pokarmowa, u podłoża której leżą .systemy immunologiczne. Awersja pokarmowa - znaczy wstręt i unikanie pewnych pokarmów z przyczyn czysto psychologicznych
Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.