Definicja RYBY:
W Polsce ryby nigdy nie były daniem popularnym. Jadano je okazjonalnie, wedle tradycją religijną w okresach postu. Tak jest również aktualnie. Przewarzająca część z nas je ryby tylko w święta Bożego Narodzenia albo w postne piątki.Spożywanie ryb ma bardzo długą historię - były one jednym z pierwszych wytwórów spożywczych, które człowiek nauczył się wykorzystywać jako pożywienie. Wykopaliska archeologiczne (na przykład harpuny i haczyki z krzemienia i kości) dowodzą, iż stało się to przynajmniej 10-12 tys. lat przed naszą erą Epoka neolitu przyniosła już zdolność połowu dzięki sieci i prymitywnych łodzi. Więcej o cudownych rybach w artykule - Oleje roślinne i rybne Początkowo ryby suszono. Działo się tak do czasu, gdy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień do ich wędzenia. W starożytnej Grecji i Rzymie ryby były uważane za przysmak i stanowiły ozdobę najbogatszych stołów.Japońskie rekordy aktualnie spożycie ryb na świecie jest bardzo zróżnicowane. W Polsce wynosi ono tylko ok. 6,5 kg na osobę rocznie, w trakcie gdy w innych państwach europejskich 20 kg! Absolutny rekord biją pod tym względem Japończycy - jedzą średnio aż 40 kg ryb rocznie. Te liczby precyzyjnie obrazują, jak sporo brakuje nam jeszcze do światowej czołówki.z racji na wielką wartość odżywczą ryby powinny co najmniej 2-3 razy w tygodniu zastąpić mięso w daniach obiadowych. Białko ryb jest równie wartościowe jak zwierząt rzeźnych, jego liczba zaś waha się od 6 do 19 g/100 g w zależności od gatunku. W jego skład wchodzą wszystkie aminokwasy egzogenne, które są konieczne do budowy tkanek. Przyswajalność białka ryb wynosi aż 97%.Morskie nade wszystko Ryby morskie różnią się nieco zawartością składników odżywczych od ryb słodkowodnych: mają między innymi znacząco więcej tłuszczu. To jest jednak korzystne, zawiera on gdyż konieczne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodz. omega-3. Są one używane w profilaktyce miażdżycy i dolegliwości niedokrwiennej serca. Zmniejszają stężenie triglicerydów we krwi i jej krzepliwość, zapobiegając w ten sposób tworzeniu się zakrzepów. Należy dodać, iż źródłem tych kwasów są tylko ryby morskie, nie możemy ich znaleźć w jakichkolwiek innych produktach!Szczególnie bogate w kwasy omega-3 są: łosoś, makrela, śledź, halibut, dorsz i tuńczyk. Od zawartości tłuszczu w rybie zależy jej wartość energetyczna. Ryby morskie dostarczają około 70-115 kcal/100 g mięsa, słodkowodne zaś 25-75 kcal. Zawierają także sporo cennych składników, między innymi fosfor, selen, magnez, wapń (jedzone ze szkieletem) i witaminę D. Szczególnie istotna jest obecność jodu, koniecznego do prawidłowej pracy tarczycy i selenu, wykazującego działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe.Tylko świeże Kupując ryby, należy koniecznie sprawdzić, czy są świeże. Świeża ryba ma charakterystyczny dla gatunku zapach, oczy wypukłe i przejrzyste; przylegającą do skóry lśniącą łuskę, jasnoczerwone skrzela bez śluzu, a mięso - jasnoróżowe.Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez karpia i śledzia. Karpie najczęściej hoduje się w stawach, rzadsze są te, które pochodzą z jezior. Ryby te mają dość tłuste mięso - ok. 4% tłuszczu, mimo są to i tak mniej kaloryczne niż przewarzająca część tłustych gatunków mięs: 100 g karpia dostarcza 110 kcal, a wieprzowiny (((na przykład karkówki) - 267 kcal. Do przyrządzania idealne są młode sztuki, ważące od 1 do 1,5 kg. Zdarzają się okazy 15-kilogramowe, lecz ich mięso nie jest już tak smaczne i delikatne.aczkolwiek w Polsce karpia najczęściej się smaży, warto odmiennie przygotować tę rybę - gotować, piec, czy także przyrządzić w galarecie.Pełne, zwyczajne i matiasy W najwyższym stopniu popularne w naszym państwie są śledzie. Rozróżniamy kilka ich rodzajów: pełnotłustymi tytułujemy śledzie mocno solone, poławiane w czerwcu i lipcu. Śledzie pełne to ryby zawierające mlecz albo ikrę i poławiane w sierpniu, z kolei śledzie zwyczajne poławiane są w momencie tarła (wiosną albo jesienią, w zależności od gatunku). Za najsmaczniejsze uważane jest matiasy: młode osobniki, które nie przeszły tarła i nie mają jeszcze ikry i mlecza. Ich mięso jest bardzo delikatne i by tę cechę zachować, mniej się je soli, lecz poprzez to nie są one zbyt trwałe.Popularne "śledziki" dostarczają kwasów tłuszczowych z rodz. omega-3, lecz także bardzo wiele soli, która może powodować powiększenie ciśnienia krwi. Zdecydowanie zdrowszym metodą przygotowywania jest więc gotowanie albo grillowanie śledzi świeżych, nie solonych.Asortyment ryb, które możemy zastosować do przygotowania Wigilii nie kończy się jednak na śledziu i karpiu. Warto urozmaicić jadłospis i przyrządzić potrawy z innych ryb, dzięki czemu uroczysta kolacja zyska nie tylko na różnorodności, lecz również na wartości odżywczej
Lekarza zaleca: → Ryby.
- Co znaczy Uszkodzenia Włosów:
- Porównanie włosów głowy, które możemy ocenić wizualnie, to: połysk, sprężystoć i gładkość. Jak wpłynąć na poprawę kondycji włosów dowiesz się w artykule - Odżywianie włosów O innym problemie z włosami czytaj w ryby co znaczy.
- Krzyżówka Jelito Cienkie:
- Dlaczego poszczególnych gatunków zależy od dominującego rodzaju pożywienia. Zwierzęta roślinożerne mają jelito dłuższe, na przykład u bydła jego długość przekracza powyżej dwudziestokrotnie długość ciała ryby krzyżówka.
- Co to jest Rybia Łuska:
- Jak lepiej szczęście rzadko. Nazwa nie w pełni oddaje obraz morfologiczny schorzenia. Łuski nie zachodzą tu jedna na drugą jak u ryby, ale leżą w okolicy siebie jak kostki bruku, co bardziej przypomina skórę ryby co to jest.
- Słownik Kosmetyki Z Witaminami C, E I K:
- Kiedy witaminami C, E, K w sporym stężeniu wygładzają skórę, odświeżają jej koloryt, poprawiają stan naczyń krwionośnych. Kosmetyki te stanowią następny przykład współdziałania kosmetologii z medycyną ryby słownik.
- Czym jest Zespół Suchego Oka:
- Od czego zależy bazuje na niedostatecznym wydzielaniu łez, które skutkuje złuszczanie się nabłonka gałki ocznej. Taka pozbawiona nabłonka rogówka i spojówka stanowi szeroko otwarte wrota do wnikania różnych mikro ryby czym jest.