Objawy WITAMINA K przyczny. Czym jest nierozpuszczalnych w wodzie, lecz rozpuszczalnych w.

Czy pomocne?

Witamina K leczenie

Definicja WITAMINA K: Mianem witaminy K określamy grupę związków nierozpuszczalnych w wodzie, lecz rozpuszczalnych w tłuszczach, które są niezbędne do ich wchłonięcia poprzez organizm. Do ekipy tej należą: wit. K1 (fitomenadion), K2 (menachinon-6), K3 (menadion). Witaminę K1 pozyskuje się z pożywienia, K2 jest wytwarzana poprzez bakterie jelitowe, z kolei wit. K3 jest syntetyzowana, tzn. wytwarzana sztucznie. Kiedy krzepnie krew wit. K w pierwszej kolejności zapewnia poprawną krzepliwość krwi. Zapobiega krwawieniom wewnętrznym i krwotokom, jest czynnikiem zmniejszającym nadmierne, obfite krwawienia miesiączkowe. wit. K klasyfikuje wytwarzanie protrombiny, a więc białka osocza krwi, które bierze udział w zespole mechanizmów zapobiegających wypływowi krwi w razie zranienia i uszkodzenia naczyń krwionośnych. Zatrzymanie krwawienia po przerwaniu ciągłości ściany naczyniowej ma wieloetapowy przebieg: bazuje na przekształceniu rozpuszczalnego białka osocza, fibrynogenu, w nierozpuszczalną fibrynę o włóknistej strukturze i kończy się powstaniem skrzepu, który zatyka uszkodzone miejsce, dzięki czemu tamuje wypływ krwi. Na poprawny przebieg tego procesu - w okolicy wielu czynników o charakterze enzymatycznym zawartych w osoczu, płytkach krwi i tkankach i jonów wapnia - ma właśnie . wit. K. Wpływ na kości i nowotwory Przypuszcza się, iż obecność witaminy K jest ważna w gospodarce wapniowej i mineralizacji tkanek. Odbywa się tak dlatego, iż . wit. ta ma wpływ na działanie niektórych białek (takich jak osteokalcyna) znajdujących się w kościach. Mechanizmy te są nadzwyczajnie istotne dla organizmu, bo obecność składników mineralnych (do których należą między innymi wapń, potas, sód, chlor, magnez, fosfor, siarka, żelazo) jest niezbędna do jego właściwego fukcjonowania. Biorą one gdyż udział między innymi w budowie kości, skurczach mięśni, produkcji energii, a we krwi i innych płynach ustrojowych regulują pH, ciśnienie płynów pomiędzy krwią i innymi komórkami, wiążą białka i inne substancje organiczne. Minerały są oprócz tego obecne w czerwonych ciałkach krwi, błonach komórkowych, hormonach i enzymach. Dlatego także niedobór tych pierwiastków, pośrednio wywołany brakiem witaminy K, może przyczynić się do zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu.Naukowcy prowadzą również badania nad znaczeniem witaminy K w hamowaniu nowotworów piersi, jajników, okrężnicy, żołądka, woreczka żółciowego, wątroby i nerek. Badania laboratoryjne wykazują, iż obecność witaminy K ogranicza rozwój nowotworu. Niedobór i nadmiar Z niedoborem witaminy K spotykamy się rzadko, bo organizm może ją wytwarzać sam dzięki mikroorganizmów, które znajdują się w jelicie cienkim. Brak witaminy K mogą odczuwać ci, którzy jedzą zbyt niewiele zielonolistnych warzyw. oprócz tego niedobór tej cennej substancji występuje szczególnie u dorosłych w trakcie kuracji antybiotykowej, jeżeli pacjent nadużywa leków, osłabia to gdyż bakterie przewodu pokarmowego produkujące tę witaminę. Działanie witaminy K hamuje również przyjmowanie innych lekarstw, takich jak kumaryna, warfaryna, heparyna i salicylany.Awitaminozę mogą wywołać także zaburzenia we wchłanianiu pokarmów ograniczające trawienie tłuszczów, jak również uszkodzenia wątroby. Dlatego przy tego rodzaju nieprawidłowościach w funkcjonowaniu organizmu doktor zaleca zwykle dodatkowo przyjmowanie ustalonych dawek witaminy K.Zbyt mała jej liczba może powodować zapalenia jelita, biegunkę i celiakię, która charakteryzuje się pomiędzy innymi zaburzeniami we wchłanianiu tłuszczów. Spożycie witaminy K powinno być większe również u osób mających uporczywe krwawienia z nosa.Niedobór witaminy K występuje czasem u niemowląt, bo ich organizm nie może od razu wytworzyć w przewodzie pokarmowym odpowiedniej ilości bakterii potrzebnych do jej stworzenia. By zapobiec takiej sytuacji, kobietom ciężarnym podaje się uzupełniające dawki witaminy K albo wstrzykuje się ją dziecku po porodzie. . wit. K nie jest toksyczna, lecz w sporych dawkach wywołuje żółtaczkę i uszkodzenia tkanki mózgowej u niemowląt. Nadmiar może prowadzić do niedokrwistości. Również w trakcie leczenia przeciwzakrzepowego należy ostrożnie dawkować witaminę K, by nie wywołać skutków przeciwnych. Najwięcej witaminy K potrzebują nastolatki i ludzie młodzi, w wieku od 19 do 25 lat, a szczególnie kobiety w ciąży i matki karmiące. Nie tylko w sałacie Witaminę K można znaleźć w ciemnozielonych i liściastych warzywach, takich jak: brokuły, rzepa, szpinak, sałata, kapusta. Oprócz tego zawierają ją owoce awokado, brzoskwinie, ziemniaki, białko jaj, ser i wątroba.Warto wiedzieć, iż działanie tego organicznego związku osłabiają takie czynniki, jak: promieniowanie rentgenowskie i inne rodzaje promieniowania, zamrażanie żywności, zanieczyszczenie powietrza, oleje mineralne, aspiryna i inne leki, na przykład penicylina i jej pochodne, leki przeczyszczające, olej rycynowy, jak także alkalia, które zresztą oprócz wydalania witaminy K z organizmu wywołują również usunięcie dużej ilości potasu, a również witamin A, D i E. Czy wiesz, iż... Spore dawki witaminy E osłabiają wpływ witaminy K na krzepliwość. Zbyt spore dawki witaminy K mogą wywołać rozpad krwinek czerwonych i niedokrwistość. Nadmierna dawka witaminy K skutkuje poty i uczucie gorąca. Leki zakrzepowe hamują wchłanianie naturalnej witaminy K, z kolei syntetyczna . . wit. K znosi ich wpływ. Uwaga! Witaminę K można zażywać tylko wedle zaleceniami lekarza! Kolekcja Nazwa witaminy . . wit. K Nazwa chemiczna . . wit. K1 (fitomenadion), K2 (menachinon-6), K3 (menadion) Rola w organizmie zapewnia krzepliwość krwi, klasyfikuje wytwarzanie protrombiny, zapobiega wypływowi krwi w razie zranienia, skutkuje zatrzymanie krwawienia, minimalizuje nadmierne krwawienia miesiączkowe, zapobiega krwawieniom wewnętrznym i krwotokom, odgrywa rolę w gospodarce wapniowej i mineralizacji tkanek, najprawdopodobniej hamuje rozwój nowotworów piersi, jajników, okrężnicy, żołądka, woreczka żółciowego, wątroby i nerek Konsekwencje niedoboru(awitaminozy) słaba krzepliwość krwi, łatwość powstawania krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych, problemy z gojeniem się ran, większa sposobność krwotoków z nosa, trudności w mineralizacji kości, powiększone ryzyko rozwoju nowotworów, celiakia, zapalenie jelita, biegunki Konsekwencje nadmiaru(hiperwitaminozy) zwykle nie jest toksyczna, lecz nadmiar może powodować rozpad krwinek czerwonych, niedokrwistość, poty, uczucie gorąca, a u niemowląt żółtaczkę i uszkodzenia tkanki mózgowej Źródła występowaniawitaminy może być produkowana poprzez organizm; oprócz tego występuje w pożywieniu: w ciemnozielonych i liściastych warzywach, takich jak brokuły, rzepa, szpinak, sałata, kapusta, lucerna, morszczyn, a również w owocach awokado, brzoskwiniach, również w ziemniakach, jajkach, jogurcie, serze, wątrobie, oleju sojowym i szafranowym, tranie z wątroby ryby
Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.