Objawy ZIELONA HERBATA przyczny. Czym jest filozofią - drogą doprowadzającą do harmonii, spokoju.

Czy pomocne?

Zielona herbata leczenie

Definicja ZIELONA HERBATA: Picie zielonej herbaty dla Chińczyków jest swego rodzaju filozofią - drogą doprowadzającą do harmonii, spokoju ducha i prostoty, dla wszystkich z kolei może być drogą do zdrowia. Co jeszcze złożona jest na tę filozofię? Metody Chinczyków na długowieczność i zachowanie zdrowia: Medycyna chińska Leczniczy żeń szeń i mityczna mandragora - tajemnicze specyfiki Herbata zielona jest najstarszym napojem świata. Chociaż dla Chińczyków i Japończyków od pięciu tys. lat stanowi napój codzienny, w Europie pojawiła się dopiero najpierw XVII wieku. Na europejskich stołach nie zagościła jednak zbyt długo. Za sprawą Anglików, którzy zalali cały kontynent herbatą czarną, jej zielona siostra popadła w niełaskę. Aktualnie jednak, wraz ze wzrostem świadomości o zdrowym odżywianiu, zielona herbata w Europie ma coraz większe znaczenie. Jej spożycie w Niemczech, Francji, Włoszech i Anglii pośrodku ostatnich lat wzrosło aż trzykrotnie. Druga wciąż mniej znana herbata o prozdrowotnych i odchudzjących właściwościach: herbata czerowna (Pu-Erh) Thea sinesis Tak właśnie naukowo nazywa się herbata zielona - Thea sinesis,a więc herbata chińska. I chociaż krzew ten rośnie również w Japonii, Wietnamie i Indiach, pewne jest, iż zielona herbata pochodzi właśnie z Chin. Pochodzi zresztą z tego samego krzewu co czarna, różni się jedynie metodą produkcji. Nie jest poddawana procesowi fermentacji, poprzez co zachowane zostają jej wartościowe składniki. Różni się również aromatem, a barwa naparu nie jest tak intensywna jak herbaty czarnej. Dla zdrowia i urody Właściwości lecznicze zielonej herbaty używane są w medycynie chińskiej i japońskiej już od wieków. Dowiedziono, iż zawiera ona między innymi witaminy A, B, B2, C i sporo minerałów i mikroelementów. Naukowcy z Centrum Badań nad Rakiem w Heidelbergu i z Instytutu Biologii Farmaceutycznej we Freiburgu potwierdzają, iż składniki odkryte w zielonej herbacie umożliwiają efektywną walkę z nękającymi nas dolegliwościami.spis dobroczynnego działania zielonej herbaty na nasz organizm jest dość długa. Japończycy wymieniają aż 61 choroby, w leczeniu których napój ten może być pomocny, na przykład: chroni przed zawałem serca, łagodnie stymuluje krążenie, zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych, obniża poziom cholesterolu, minimalizuje ryzyko zachorowań na raka, wzmacnia zęby i kości, klasyfikuje mechanizmy trawienne. Japońscy naukowcy wierzą również, iż w zielonej herbacie tkwi tajemnica długiego życia. Zawarte w niej składniki wpływają gdyż hamująco na mechanizmy starzenia się organizmu. Jasność umysłu i aktywność Szczególnie docenia się działanie pobudzające i odprężające zielonej herbaty. Popijając ją, łatwiej się skoncentrować, szybciej można się nauczyć tekstu na pamięć.Przyzwyczailiśmy się pobudzać nasz organizm "małą czarną", która działa co prawda błyskawicznie, lecz krótko. Zawarta w zielonej herbacie kofeina nie atakuje tak gwałtownie naszego organizmu. To jest więc najlepszy napój dla osób, od których wymaga się nieustannej jasności umysłu i aktywności.Nasze zmysły stępione kawą, alkoholem, nikotyną mogą być niezadowolone po pierwszej filiżance. Nie rezygnujmy jednak, a doświadczymy wysublimowanych smaków. Dobry aromat, dobry smak... By polubić herbatę, na początku należałoby poznać tajniki jej zaparzania. Woda, którą zaparzamy herbatę, powinna stygnąć po zagotowaniu ok. 5 min.. Jeśli herbata ma działać na nas pobudzająco, zaparzamy ją poprzez 2-3 minuty, jeśli odprężająco - nieco dłużej (3-8 min.). Następnie napar przelewamy do innego dzbanka, bo jeśli tego nie zrobimy, będzie miał on gorzki smak. Możliwe jest dwu- albo trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym wspólnie odnajdziemy inny smak. Wg Arenda Vollersa, znawcy kultury chińskiej, przy pierwszym zaparzaniu otrzymujemy herbatę o dobrym aromacie, przy drugim uzyskujemy dobry smak. z kolei trzecie zaparzanie ofiaruje nam... herbatę długiej przyjaźni. Figle wiatru, ,a więc legenda o herbacie Kolebką zielonej herbaty są Chiny. Tam, jak mówi legenda, w 2737 r. przed naszą erą odkrył ją cesarz Chen-nung, który odpoczywał w swoim ogrodzie. Przed cesarzem stał dzban z gorącą wodą do picia. Nagle zerwał się wiatr i wrzucił do dzbana kilka listków z dziko rosnącego drzewa herbacianego. Cesarz spróbował tego napoju, a ten nowy smak zachwycił go. Upłynęło jednak sporo lat, zanim herbata zielona stała się napojem powszechnie znanym i popularnym. Początkowo była służąca jedynie jako środek leczniczy
Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.