Leczenie Co jeść podczas grypy przyczyny. Jak leczyć jednak nie możemy zapominać o przyjmowaniu.

Czy pomocne?

100% pozytywne
2 głosy

Co jeść podczas grypy?

Definicja z ang. What to eat during flu, z niem. Was während der Grippe zu essen.

Jak leczy INTERNISTA w przypadku CO JEŚĆ PODCZAS GRYPY: Kiedy mamy gorączkę nie mamy ochoty na jedzenie. Wówczas nie musimy jeść, jednak nie możemy zapominać o przyjmowaniu dużej ilości płynów, by uniknąć odwodnienia. Gdy gorączka minie powinniśmy jeść zdrowe produkty, które wzmocnią naszą odporność i takie, które złagodzą poszczególne symptomy grypy. Oto spis 10 produktów, które najlepiej jest jeść w czasie przeziębienia i grypy:
krok 1


Owocowe lody wodne

Owocowe lody wodne
Owocowe lody wodne złagodzą ból i opuchliznę gardła i je nawilżą. Oprócz tego zapobiegną odwodnieniu, co jest szczególnie istotne w czasie grypy. Przyjmowanie odpowiednich ilości wody sprawi, iż śluz będzie rzadszy a nos mniej zatkany. Poszukaj lodów zrobionych w 100% z soku owocowego, by upewnić się, iż przy okazji dostarczysz organizmowi witaminy i składniki odżywcze.
krok 2


Kanapka z kurczakiem

Kanapka z kurczakiem
Białe mięso z kurczaka jest chude i bogate w białko i inne składniki odżywcze. Jedzenie go doda organizmowi energii na zwalczenie choroby. Jeżeli kurczak jest zbyt suchy zjedz go z sosem żurawinowym.
krok 3


Sok warzywny

Sok warzywny
Jedzenie różnych sałatek i surówek jest prawdopodobnie ostatnią rzeczą, na którą masz ochotę w czasie grypy. Zamiast nich możesz jednak wypić szklankę soku warzywnego (najlepiej bez dodatku soli). Sok zaopatrzy twoje ciało w wzmacniające mechanizm odpornościowy antyoksydanty. Wolisz coś słodkiego? Zmieszaj sok warzywny z sokiem owocowym.
krok 4


Rosół

Rosół 
Rosół ma mnóstwo składników odżywczych a oprócz tego ma właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu twój organizm szybciej poradzi sobie z chorobą. Badania dowodzą, iż gorący rosół poprawia działanie rzęsek - maleńkich przedmiotów przewodów nosowych które chronią organizm przed wirusami i bakteriami.
krok 5


Czosnek

Czosnek
Czosnek ma właściwości bakteriobójcze jak również wzmacnia nasz mechanizm immunologiczny poprzez co pomaga pokonać przeziębienie i grypę. Dodawaj go do zup i sosów.
krok 6


Imbir

Imbir
Ból brzucha? Nudności? Imbir jest jednym z domowych sposobów zwalczających te dolegliwości. Badania dowodzą, iż pomaga on również pokonać infekcje. Świeżo tarty imbir albo sproszkowany dodawaj do sosów, mięsa czy herbaty.
krok 7


Gorąca herbata

Gorąca herbata
Herbata zielona i czarna zawierają antyoksydanty, które pomagają pokonać chorobę. Jeżeli masz zatkany nos wdychaj parę unoszącą się z gorącej herbaty - rozrzedzi to śluz i odblokuje drogi oddechowe. by ukoić bolące gardło dodaj do herbaty łyżkę miodu i plasterek cytryny.
krok 8


Banan

Banan
Banany są świetne dla żołądka a ich jedzenie jest rekomendowane w czasie nudności, wymiotów i biegunki. Dobrym pomysłem na lekki posiłek jest również ryż z tartymi jabłkami i bananami - najlepszy jeżeli wracasz do zdrowia po grypie żołądkowej.
krok 9


Tosty

Tosty
jeżeli nie możesz nic zjeść spróbuj tosty albo krakersy. Tosty dobrze się komponują z rosołem w razie, kiedy cierpisz na nudności.
krok 10


Shake czekoladowy

Bogate w wartości odżywcze napoje

jeżeli nie masz apetytu spróbuj zamienić jedzenie na bogate w wartości odżywcze napoje. Napoje te powinny być najlepiej bez cukru i mieć przynajmniej 6% białka. Możesz je zrobić przez zmiksowanie maślanki z truskawkami albo czekoladą.

Lekarz Internista: CO JEŚĆ PODCZAS GRYPY; WAS WÄHREND DER GRIPPE ZU ESSEN; WHAT TO EAT DURING FLU;

Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.